Talvipäivästä syysaamuun

Luontokuvateos

Valon jäljet. Valokuvat Hannu Hautala. Teksti Markku Lappalainen. Ulkoasu ja taitto Olavi Hankimo. Otava 2001.

Luontokuvateos Valon jäljet on valokuvaaja Hannu Hautalan kolmaskymmenes kirja. Kirjan perusidea on tarkastella, kuinka luonnon ilme muuttuu vuodenaikojen ja vuorokauden hetkien vaihtuessa, kun valaistusolosuhteet muuttuvat.

Vuosien varrella on ilmestynyt monia luontokuvateoksia, joiden lähtökohtana on luonnon vuodenkierto tai valon vaikutus luonnon tapahtumiin ja näkymiin.

Mihinpä muuhunkaan valokuvin luonnosta kertova teos voisi keskittyä kuin näihin kahteen tekijään, koska olennaisin osa suomalaista luontoa on vuodenaikojen vaihtelu ja sen seurauksena jatkuvasti muuttuva valo.

Hautalan kirjassa valot ja varjot luovat kuviin dramatiikkaa ja syvyysvaikutelmia, ja luonnon oma valo sävyttää esiin värien laajan kirjon. Kirjan vaikuttavimpia kuvia ovat teräväpiirteiset, vastavaloon kuvatut lintujen lentokuvat ja lähikuvat eläimistä ja kasveista.

Markku Lappalaisen niukka teksti täydentää kuvien kertomaa tarinaa. Paikoin Lappalainen intoutuu tunnelmoimaan, paikoin hän taas kertoo asiallisia yksityiskohtia kuvan esittämästä tilanteesta.

Luontokuvateoksena Valon jäljet on hyvää keskitasoa. Julkaisuhankkeen mielekkyyttä lisää se, että kirja on saatavana myös saksaksi, ranskaksi ja englanniksi. Suomalaislukijoille nämä kuvat ja tunnelmat ovat suurelta osin tuttuja ennestään.

Lopuksi on kysyttävä, onko näitä kuvia käsitelty digitaalisesti vai ovatko ne vanhanaikaisesti ilmaisten ns. aitoja luontokuvia. Sitä emme voi tietää, koska tänä syksynä Kuusamossa järjestetyn Nature Photo -tapahtuman digiseminaarissa Hautala totesi painokkaasti, ettei tule jatkossakaan kertomaan, onko hänen kirjojensa kuvia jotenkin käsitelty.

Kysymys kuvien jälkikäsittelystä on itse asiassa epäoleellinen, koska tärkeintä on luottaa kuvaajan rehellisyyteen eli siihen, että tehdyt kuvamanipulaatiot eivät muuta kuvan totuusastetta.

Kari Kemppainen

Taviokuurna pihlajassa. Pitkän linjan luontokuvaajan Hannu Hautalan uusin teos on julkaistu samanaikaisesti neljällä kielellä. Kirja kertoo pohjoisen luonnosta vuodenaikojen kierrossa.

Kuva kirjasta sivulta 34, kuvassa taviokuurna pihlajassa. Kirja tulee toimitukseen postitse.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva