Vartiointirenkaat torjuvat rikoksia

Poliisi suosittelee asukkaiden omatoimista partiointia

Katri Mäkinen

OULU Huoli turvallisuudesta saa ihmiset liittymään vartiointirenkaisiin. Tällä hetkellä Oulussa toimii viisi asukkaiden organisoimaa rengasta.

Suurin ja pisimpään toiminut on Herukan vartiointirengas, johon kuuluu 160 vapaaehtoista päivystäjää. Myös Välivainiolla asukaspartio toimii aktiivisesti. Korvensuoralla ja Koskelan suuralueella toiminta on ollut hiljaisempaa, mutta syyspimeiden tultua vartiointi aiotaan puhaltaa uudelleen henkiin.

Uusin renkaista on perustettu vastikään Rajakylään, ryhmään kuuluu 60 asukasta.

”Idea lähti siitä, kun meidän taloyhtiön lähettyvillä alkoi pyöriä kriminaalin oloista porukkaa ja ihmiset tunsi olonsa turvattomaksi. Myös pyörävarkaudet ja automurrot kyllästyttivät. Haluamme, että tämä alue pysyy viihtyisänä”, Rajakylän ryhmän perustajajäseniin kuuluva Jarmo Sakko kertoo.

Sama tausta on myös Herukan renkaalla. Jari Eskolan mukaan 90-luvun puolivälissä alueella sattuneet röyhkeät asuntomurrot havahduttivat ihmiset suojelemaan omaisuuttaan.

Rajakylässä ja Herukassa partioidaan joka yö. Vapaaehtoiset päivystäjät liikkuvat vuoroöinä pareittain tarkkailemassa aluettaan. Varusteina partioilla on kännykkä ja taskulamppu.

”Soitamme poliisille, jos näemme jotain epäilyttävää. Tähän mennessä meidän toiminnalla on pystytty estämään ainakin yksi autovarkaus. Partio säikäytti auton lukkoa räpläämässä olleen varkaan”, Sakko mainitsee.

Varkaudet vähentyneet

Vartiointirenkaiden toiminta perustuu oman asuinalueen silmälläpitoon. Jokamiehen oikeuksien perusteella kaikilla on oikeus ottaa rikoksen tekijä kiinni ja velvollisuus estää rikosta tapahtumasta. Poliisi kuitenkin suosittelee, että kiinniottamiset jätettäisiin koulutetun virkavallan tehtäväksi.

Ylikomisario Pentti Pyörälän mukaan vartiointirenkaiden olemassaolo on pelkästään hyvä asia. Vapaaehtoisella partioinnilla on pystytty alentamaan varkausrikosten ja ilkivallan määrää. Hän uskoo, että jo tieto renkaan olemassaolosta hillitsee rikollisten aikeita.

Pyörälän mielestä kansalaisten omaan järjestäytymiseen ei epäilyistä huolimatta liity ylilyöntien vaaraa.

”Kyllä vapaaehtoiset ovat hyvin perillä oikeuksistaan, eikä minuun korviini ole kantautunut mitään kielteistä. Yhteistyö poliisin kanssa pelaa ihan hyvin.”

Jokaiseen kaupunginosaan

Oulun kaupungin lähidemokratiakoordinaattori Maarit Alikosken mukaan valvontarenkaat ovat esimerkki siitä, miten jokainen asukas omalla panoksellaan voi lisätä asuinalueensa viihtyisyyttä.

”On hienoa, että ihmiset ovat aktiivisia ja välittävät. Renkaiden toiminta lisää yhteisöllisyyttä ja kumppanuuden tunnetta ihmisten välillä.”

Oulussa renkaat ovat keskittyneet lapsiperheiden asuttamille pientaloalueille. Alikosken mielestä toimintaa voisi viritellä myös kerrostalovaltaisille alueille, esimerkiksi Meritulliin, Myllytulliin, Tuiraan ja Kaijonharjuun.

Jari Eskola kannattaa vartiointirenkaiden perustamista jokaiseen kaupunginosaan. Toiminnan käynnistämisen suurimpana ongelmana on kuitenkin vastuuta ottavan organisoijan löytäminen. Eskola on jättänyt kaupungille aloitteen, jossa ehdotetaan, että kaupunki palkkaisi yhden henkilön vetämään keskitetysti toimintaa usealla alueella.

”Yleensä ihmiset ovat kiinnostuneita toiminnasta. Monilla alueilla homma on kaatunut alkuunsa, kun kukaan ei ole halunnut alkaa sellaiseksi vastuuhenkilöksi, joka järjestelisi esimerkiksi päivystysvuoroja”, Eskola harmittelee.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva