Ei huonolle siltarumpupolitiikalle

Hanna Sarkkinen haluaa ajaa sekä pohjoisen että koko Suomen asiaa.

Kansamme edustajat 7/18

Oulun vaalipiirissä

Juttusarjassa esitellään kaikki
Oulun vaalipiirin kevään vaaleissa valitut 18 kansanedustajaa.

Daniel Wallenius

Oulu

Jos joku olisi kertonut vuosi sitten Hanna Sarkkiselle, että tämä kerää kevään 2015 eduskuntavaaleissa yli 9 500 ääntä, olisi hänellä ollut vaikeuksia uskoa sitä.

– Pidin läpimenoa mahdollisena, mutten kirkossa kuulutettuna. En laskenut elämää sen varaan, Sarkkinen kertoo.

Ensimmäisen kauden kansanedustajan työ on lähtenyt käyntiin kovalla sykkeellä. Talousvaliokuntaan valittu Sarkkinen on ehtinyt jättää ensimmäisen kirjallisen kysymyksen ja toimenpidealoitteen. Ensimmäinen lakialoitekin on jo valmistelussa.

– Yllätys on ollut se, miten yksinäistä työtä tämä on. Suuren salin tapahtumat eivät ole koko totuus, vaan suurin osa työstä tehdään sen ulkopuolella. Ryhmäkokouksia on vain kerran viikossa ja kun meillä pienillä puolueilla on valiokunnissa vain yksi jäsen, ei tiimiä ole.

Sarkkisen poliittinen ura alkoi, kun hän lukion abiturienttina liittyi vasemmistonuoriin. Sarkkisen ajoivat aikanaan mukaan politiikkaan halu edistää yhteiskunnallista tasa-arvoa sekä huoli ympäristöstä.

– Olen lapsesta asti ollut kiinnostunut historiasta ja siitä, miten nykytilanteeseen on tultu. Päätöksenteollahan se on tehty. Maailma voisi myös olla hyvin toisenlainen.

Sarkkinen oli ensimmäisen kerran ehdolla vasemmistoliiton riveissä vuoden 2008 kunnallisvaaleissa, jolloin äänisaalis riitti varavaltuutetun paikkaan. Kaupunginvaltuutetun ja kansanedustajan paikat tulivat kumpikin toisella yrittämällä.

– On vaikea sanoa, miksi luottamusta on ollut niin paljon. Olen tehnyt töitä pitkäjänteisesti ja ollut aktiivinen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Ehkä esillä pitämissäni asioissa on ollut hyvin tarttumapintaa, hän pohtii.

Oppositio, jossa Sarkkisen edustama vasemmistoliitto on, on aloittanut vaalikauden kohdistamalla rajua kritiikkiä hallituksen leikkaussuunnitelmia kohtaan. Sarkkisen mukaan politiikassa on kuitenkin tärkeää muistaa, että asiat riitelevät, eivät ihmiset.

– Puolueet tekevät yhdessä töitä valiokunnissa. Vaikka sielläkin erimielisyydet näkyvät, tulemme toimeen yli puoluerajojen ja se on tärkeää siksi, että pohjoisen asioita saataisiin ajettua.

Sarkkinen kokee olevansa sekä pohjoisen että koko Suomen kansanedustaja. Hän sanoo suurimman osan eduskunnassa käsiteltävistä asioista vaikuttavan koko maahan, mutta myöntää katsovansa niitä pohjoisten lasien läpi.

– Ei kukaan pohjoisen etua valvo, jos emme me. Mutta en halua sitäkään, että teemme jotain huonoja hankkeita vain siksi, että saisimme pohjoiseen jotain. Se on huonoa siltarumpupolitiikkaa. Haluan katsoa asioita kokonaisuutena.

Pohjoisen äänen kuuluviin saaminen on eduskunnassa kuitenkin Sarkkisen mukaan vaikeaa. Hän sanoo, että ruuhka-Suomen kansanedustajien tietämyksessä Oulun tilanteesta on paljon parannettavaa.

– Eivät he esimerkiksi tiedä, miten nuorta ja miten paljon koulutettua väestöä täällä on. Paljon pitää tehdä töitä, että se tietoisuus kasvaa, hän sanoo.

Fakta

Hanna Sarkkinen

Ikä: 27 vuotta

Kotipaikka: Oulu

Koulutus: filosofian maisteri

Työura: myyjä, järjestösihteeri

Luottamustehtäviä: Oulun kaupunginvaltuutettu 2013–,
kaupunginhallituksen jäsen 2011–2012, yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja 2013–2015, vasemmistoliiton
puoluevaltuuston puheen-
johtaja 2013–

Perhe: poikaystävä ja kissa

Merkittävin poliittinen
saavutus: ”Valmistelemallani
lausumalla saatiin muutettua Suomen kantaa EU:n vero-
paratiisien vastaisessa työssä
hieman parempaan suuntaan.”

Tämän kauden kolme tärkeintä asiaa: 1) Terveyserojen
kaventaminen 2) Tuloerojen kaventaminen 3) Uusiutuvan energian edistäminen

Kolme kantaa

Onko Iin ja Limingan välinen
lähijunaliikenne hyvä ajatus... Kyllä

Pyhäjoen ydinvoimalalle pitää myöntää rakennuslupa... Ei

Samaa sukupuolta olevien
pitää saada solmia keskenään avioliitto ...Kyllä

Kun kansanedustajan kiireisestä arjesta irtoaa aikaa, harrastaa Hanna Sarkkinen liikuntaa. Hän on myös tehnyt töitä pyöräilyn edistämiseksi Oulussa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva