Romaania puristaessa tuli novelli

Veri lentää ja hevonen kulkee,
kun Ville Rannan uuden sarjakuvateoksen sankari taistelee keskiluokkaisuutta vastaan.

Riikka Marjomaa

Ritariksi pukeutunut mies odottaa liikennevaloissa pääsyä tien ylitse. Mies on hevosella liikkeellä. Oulussa ollaan ja nykyaikaa eletään. Muut ajelevat polkupyörillään.

Ei siis aivan tavanomainen kuvaus pohjoisen kaupungin arjesta. Oululaisen sarjakuvataiteilijan Ville Rannan uusin teos Suurenmoinen voitto paljastaa, että nykyihmisen elämäntyyli ei anna sijaa sankaruudelle.

– Tämä on tiivis, raju ja sekopäinen tarina siitä, että meidän sosiaalinen ympäristömme ei hyväksy sankaruutta. Tässä pienessä, kapinallisessa teoksessa taistellaan keskiluokkaista elämäntapaa vastaan.

Tavallisten ihmisten elämä – rajoitettu, säännönmukainen ja keskiluokkainen – on Rannan ritarihahmolle myrkkyä. Hahmo päätyy melkoisiin ylilyönteihin pohtiessaan sitä, onko komea kuolema parempi kuin tylsä elämä.

– Tämä tyyppihän toimii tietysti täysin väärin. Hän muun muassa tappaa ystävänsä koiran ja ajaa työntekijänsä pihalle.

Rannan 24-sivuisen sarjakuvanovellin julkaisee hänen itsensä luotsaama taidesarjakuvakustantamo Asema Kustannus elokuussa.

Suurenmoinen voitto syntyi kehitellessä toista, isompaa työtä, jonka teossa Ranta ei ole aivan päässyt vauhtiin. Sarjakuvaromaania odotellessa syntyi välipalaksi novelli.

Rannan edellinen sarjakuvaromaani Kyllä eikä ei julkaistiin 2013.

– Kieltämättä tässä on vähän paineita, kun minulla on nyt uusi kustantamosuhde Ranskaan ja siellä on odoteltu jo aika kauan, että näyttäisin jotain. Sekin luo nyt paineita, että minulla on kymmenisen vuotta ammattiuraa takanani ja aika monet jutut on jo kokeiltu. On pitkään ollut tarve uudistua.

Rannan mukaan paineita kokiessa tunteet vaihtelevat helposti äärimmäisyydestä toiseen.

– Sitä voi mennä ihan epätoivoiseksi ja ajatella, että en minä pysty. Tai sitten on se toinen ääripää, jossa kuvittelee olevansa kaikkia muita parempi.

”Jälki on ollut tosi raisua ja energistä, mutta samalla vaikeasti lähestyttävää.”

Ville Ranta

sarjakuvataiteilija

Sitä, mitä tuleva sarjakuvaromaani pitää sisällään, Ranta ei halua vielä kuvailla, koska aihe ja käsittelytapa saattavat muuttua vielä paljonkin työn edetessä.

Sen hän kuitenkin paljastaa, että takavuosilta tutut aiheet kiinnostavat häntä yhä.

– Olen jo pitkään halunnut käsitellä jollakin tavalla uskontoa – esimerkiksi sitä, miten erilaiset uskonnot ja meidän länsimainen maailmamme tulevat keskenään toimeen.

Ville Ranta on päätynyt suuren yleisön tietoisuuteen pilapiirtäjänä. Uudistumisen tarvettaan hän ei niinkään koe pilapiirroksia tehdessään vaan sarjakuvia työstäessään.

– Minulla on ollut hyvin vaikea ja kapea tekniikka kymmenisen vuotta. Olen piirtänyt ilman lyijykynäluonnoksia ja käsikirjoitusta, aika paljon improvisoiden. Jälki on ollut tosi raisua ja energistä, mutta samalla vaikeasti lähestyttävää.

Tässä tullaan kysymykseen suuremmasta yleisöstä ja sen saavuttamisesta, Ranta jatkaa.

– Kamppailen sen kysymyksen kanssa, että pitäisikö minun yrittää puhutella sarjakuvaa lukevia ihmisiä Ranskassa, jossa heitä on enemmän kuin Suomessa, vai yhä edelleen yrittää saada kirjallisuuden harrastajat lukemaan kirjojani. Se on entistä vaikeampaa nyt, kun kirjakaupat eivät oikein enää halua olla tekemisissä monimutkaisten teosten kanssa.

Ville Ranta kuvailee nykyistä piirtämisen tapaansa vaikeaksi. – Olen piirtänyt ilman luonnoksia ja käsikirjoitusta, aika paljon improvisoiden.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva