Raku-uuni kuumenee keraamikon pihalla

Riikka Marjomaa, TEKSTI
jUKKA-PEKKA MOILANEN, KUVAT
Muhoslainen Raija Ikonen seuraa nyt säätiedotusta tavallistakin tarkkaavaisemmin. Hänen raku-uuninsa kotipihassa Muhoksen Ponkilassa on säiden armoilla. Nyt on tilattu keraamikolle sopivaa säätä.
- 10-15 astetta lämmintä ja pilvipoutaa. Ei sadetta tai liian kovaa tuulta. Sellainen olisi ihanteellinen sää, Ikonen sanoo.
Ikosen uuni kuumenee parhaillaan perjantain ja lauantain käsityötapahtumaa varten. Keraamikko valmistaa myytävää Oulun kauppatorilla pidettävään Käsityökortteliin, joka kokoaa myyjiä ympäri maan.
Tekeillä on kauppatorin aittarakennusten näköisiä magneetteja. Rakukeraamisten töiden pinnan on tarkoitus toistaa tuttua punaista sävyä.
Magneettien lisäksi Ikonen on valmistanut pieniä keraamisia pöllöjä, joita hän kiinnittää kynien päähän koristukseksi. Pöllöhahmot ovat hänen uusin innostuksensa.
Ikonen aikoo keräillä torille myytävää pajarakennuksestaan, joka toimii samalla myymälänä. Sen hyllyillä riittää muun muassa koruja, koriste-esineitä ja käyttökeramiikkaa. Mukaan pääsevät ainakin saunatontut.
- Minulla on tuolla valmiina vaikka mitä. Sen ansiosta valmistautumisessa ei tule edes kiire.
Yritystään Savi-Jonttua pyörittävälle Ikoselle Käsityökortteli on vain yksi tapahtuma monien joukossa tänä kesänä, mutta innoissaan hän on silti. Myyntitapahtumat ovat keino kerätä palautetta omista töistä, ja palaute on tärkeää tulevan myynnin kannalta.
- Voi koemarkkinoida ja testata uusia ideoitaan ja kuulostella, millaisia tuotteita ihmiset kaipaavat, seitsemäntoista vuotta keraamikkona työskennellyt Ikonen sanoo.

Haapajärvellä samaan tapahtumaan valmistautuu käsityöyrittäjä Heini Perälä, joka aikoo tuoda Oulun torille muun muassa värikkäistä kankaista tehtyjä ompelutöitään.
- Toivon saavani tapahtumasta uusia kontakteja. Käsityöläisellä myynti on sen verran kausittaista, että kaikki markkinointi on hyvästä.
Perälä on kiertänyt Käsityökortteli-tapahtumissa muualla Suomessa jo aiemminkin, esimerkiksi keväällä Helsingissä ja Jyväskylässä. Ouluun hän tulee erityisen mielellään.
- Mahtavaa, että nyt ei tarvitse lähteä niin kauas!

Muhoksella Raija Ikosen raku-uuni on kuumentunut huimaan 926 asteeseen. On aika vetää paksunahkaiset suojakäsineet käteen ja hengityssuojain kasvoille.
Tuuli on navakka, joten Ikonen aukaisee uunin kannen hyvin hitaasti. Höyryä, jota nousee uunista, kannattaa varoa.
Ikonen nostaa magneetteja pitelevän ritilän viereiseen astiaan ja heittää puulastuja sinne syntyneisiin liekkeihin. Kansi vielä kiinni, ja magneetit saavat savustua. Savustusastiassa keramiikkatöiden lasittamattomista kohdista tulee tummia.
Sitten on aika nostaa tuotokset päivänvaloon. Ikonen tarttuu kastelukannuun ja valelee töitään vedellä. Vesi sammuttaa liekit ja jäähdyttää kuumissaan olevan keramiikan.
Nyt tarvitsee jännittää enää sitä, onnistuiko väritys. Jos kaikki menee nappiin, magneetit viimeistellään ja perjantaina ne pääsevät myyntipöydälle.
- Tulikohan niistä tarpeeksi punaisia? Ikonen pohtii ja tutkii pintaa.
Kyllä - punaisia ne ovat. Aitat ovat melkein valmiita matkatakseen Ouluun.

Riikka Marjomaa
Ensimmäistä kertaa Oulussa järjestettävä -tapahtuma tuo kauppatorille käsityöläisiä ja heidän töitään ympäri Suomen.
Tapahtuman järjestäjäjoukkoon kuuluva käsityöyrittäjä Anna-Riitta Kivistö Oulusta kertoo, että mukaan on ilmoittautunut runsaan parinkymmenen käsityöläisen joukko muualta maasta. Tulijoita on muun muassa Tampereen seudulta ja Forssasta. Oulun alueelta käsityöläisiä on tulossa yli kymmenkunta.
- Tämä on herättänyt tosi paljon kiinnostusta niin yrittäjissä kuin asiakkaissakin, joten olen varsin luottavainen sen suhteen, että tapahtuma vetoaa. Sitä tässä nyt vain jännitetään, että millainen säästä tulee.
Anna-Riitan Aittaa itse kauppatorilla luotsaava Kivistö sanoo, että asiakkailla on käsityötapahtumassa hyvä mahdollisuus tutustua tuotteiden lisäksi myös niiden tekijöihin.
- Yleensähän asiakas ostaa tuotteen jostain muualta kuin tekijältä itseltään, mutta nyt pääsee kohtaamaan kasvokkain.
Torilla myydään perjantaiaamusta alkaen kahtena päivänä muun muassa koruja, sisustustuotteita, lahjatavaroita, saippuoita, keramiikkaa, vaatteita, hattuja ja laukkuja. Tapahtuman järjestävät käsityöyrittäjät itse talkoovoimin. Kivistö kertoo, että toiveena on saada Käsityökorttelista toistuva tapahtuma Ouluun.
Käsityökortteleita on pidetty vuodesta 2013 lähinnä isoissa kaupungeissa. Tapahtumat ovat Suomen käsityöyrittäjien ideoimia ja järjestämiä.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva