Pätkäkausi oli hyvä perehdytysjakso


Timo Myllykoski
Vasemmistoliiton raahelainen Katja Hänninen on jo toisen kauden kansanedustaja, vaikka takana on vasta vajaa vuosi työskentelyä eduskunnassa.
Hänninen nousi varapaikalta eduskuntaan viime heinäkuussa, kun Merja Kyllönen siirtyi Euroopan parlamenttiin.
Kevään vaaleja ajatellen eduskunnan ovet avautuivat Hänniselle parhaaseen mahdolliseen aikaan. Hän pääsi tekemään vaalityötä istuvana kansanedustajana.
- Totta kai siitä oli vaaleissa etua, vaikka eduskuntaan mennään äänestäjien luottamuksella, ei millään muulla.

Huomattavin etu oli Hännisen mielestä istuvan kansanedustajan saama julkisuus. Hän sanoo, että yhtäkkiä kaikki, mitä hän on tehnyt ja tekee, alkoi kiinnostaa ihmisiä.
- Aikaisemmin julkisuutta ei meinannut saada sitten millään. Eivät lehdet kirjoita tavallisesta myyjästä Katja Hänninen, joka on varakansanedustaja, vaan ne kirjoittavat sitten, kun on varsinainen edustaja. Tämän eron huomasin aika nopeasti. Se, että ihmiset tietävät, tai nimi on heille ainakin jostakin tuttu, vaikutti varmasti joidenkin kohdalla myös äänestyspäätökseen.
Ennen kevään vaalitaukoa Katja Hänninen ehti työskennellä eduskunnassa käytännössä vajaat seitsemän kuukautta. Hän sanoo sen olleen hyvä ja opettavainen jakso.
- Pääsin hyvin kiinni talon toimintatapoihin ja valiokuntatyöskentely tuli tutuksi.
Pätkäkausi vahvisti samalla Hännisen käsitystä siitä, että politiikka ja yhteiskunnallisten asioiden hoitaminen on hänen juttunsa.
- Vaikka aika usein sanotaan, että ettehän te saa siellä mitään aikaiseksi, niin eduskunnassa ne asiat kuitenkin päätetään. Näin se vain on. Tätä työtä arvostaa nyt enemmän, kun näkee millaista kansanedustajan arki on.

Kun eteen tulee valinnan paikka, myöntää Katja Hänninen olevansa enemmän Pohjois-Suomen kuin koko Suomen kansanedustaja.
Jos kyse on esimerkiksi rahoituksesta, infrapaketeista tai koulutuspaikoista, haluaa hän pitää huolen, että päätöksessä huomioidaan myös pohjoinen ulottuvuus.
- Riippuu tietysti aina asioista, mutta kyllä minulla veri vetää pohjoisen suuntaan. Haluan, että elinvoimaisuus säilyy Pohjois-Suomessa, koska siellä on kuitenkin todella paljon kasvupotentiaalia.
Pohjoisessa riittää Hännisen mukaan puolustettavaa. Alkaneella vaalikaudella hän pitää Pohjois-Suomen vahvuutena sitä, että pääministeri on Oulun vaali-
piiristä.
- Näen sen hirveän hyvänä ja tärkeänä asiana.

Hänninen ei kiellä, etteikö viisilapsisen raahelaisperheen äidin ja Helsingissä viikot työskentelevän kansanedustajan roolien yhteensovittamisessa olisi haastetta.
Kun on tottunut isoon perheeseen ja ympärillä oleviin ääniin, vaativat yksinäiset illat Helsingissä totuttelua.
- Ikävä tulee varsinkin aina iltaisin nukkumaanmenon aikaan. Tässä mielessä on tosi ihana juttu, että on keksitty kännykät, messengerit, skypet ja kaikki muut viestimet.

Fakta

Ikä: 35 vuotta.
Kotipaikka: Raahe.
Koulutus: Ylioppilasmerkonomi.
Työura: Myyjä.
Luottamustehtävät: Raahen kaupunginvaltuutettu vuodesta 2009, kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja.
Perhe: Aviomies Pertti sekä lapset Janne (1994), Joni (2000), Teemu (2003), Juha (2004) ja Johanna (2008).
Merkittävin poliittinen saavutus: "Sellaiset hetket ovat ihania, kun saadaan tehtyä päätös esimerkiksi jonkun koulun remontista, jolla lapsille saadaan terveet ja turvalliset koulutilat."
Tämän kauden kolme tärkeintä asiaa: 1) Työllisyyden parantaminen. 2) Koulutuksen turvaaminen ja edistäminen. 3) Omaishoidon kehittäminen.
Kollajan allas pitää rakentaa... Ei
Pyhäjoen ydinvoimalalle pitää myöntää rakentamislupa... Ei
Samaa sukupuolta olevien pitää saada solmia keskenään avioliitto... Kyllä



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva