Nälkä vie asiakkaat kohti toria

Pakkahuoneenkatu on kevään aikana saanut kaksi uutta ravintolaa ja kahvilaa.

Uusia yrittäjiä ei ravintoloiden keskittyminen samalle kadulle haittaa.

Anni Hyypiö

Oulu

Oulun keskustan Pakkahuoneenkadun torinpuoleinen suora on nälkäisen kulkijan mekka.

Reilun kuukauden aikana samalle kadulle on avattu kaksi uutta ravintolaa, yksi jäätelöbaari ja yksi kahvila. Nyt saman kadunpätkän varrella on yhteensä seitsemän suurempaa ja pienempää kahvila- ja ravintola-alan yritystä.

Uudet yrittäjät uskovat keskittymisen palvelevan lopulta kaikkia, niin ravintolaa kuin asiakastakin.

Yksi uusimmista Pakkahuoneen ravintoloista on aasialainen ravintola ja herkkukauppa Makukellari, joka avasi ovensa Pakkahuoneenkatu 5:ssä reilut kaksi viikkoa sitten.

Yritys oli toiminut aiemmin Albertinkadulla aasialaisia ruokatarvikkeita myyvänä kauppana, jonka toimintaa laajennettiin ruokatarjoiluun onnistuneiden Ravintolapäivä-kokeilujen jälkeen.

– Odotimme vain oikeaa hetkeä ravintolatoiminnan aloittamiseen, kertoo taiwanilainen Chia-Shan Yang, yksi ravintolan kolmesta omistajasta.

Yangin mukaan kadun ravintolatilanne on Makukellarin kannalta hyvä. Asiakkaista ei tarvitse kilpailla verisesti, sillä kadun ravintolat tarjoavat hyvin erilaista ruokaa. Lisäksi asiakasvirtaa kasvattaa Rotuaarin, torin ja Toripakan bussipysäkkien läheisyys.

Ravintolan lähinaapurin, paikan päällä valmistettua jäätelöä myyvän Tähtijätskin yrittäjä Timo Heimo pitää muiden ravintoloiden läheisyyttä pelkkänä etuna.

– Meille tulee paljon ihmisiä, jotka käyvät ensin syömässä muualla, ja syövät meillä sitten jälkiruokajäätelön.

Heimo kertoo käyneensä katsomassa liiketiloja myös muualta Oulusta ja päätyneensä Kiinteistömaailman vanhoihin tiloihin kadun vilkkauden vuoksi. Kiinteistön vuokratasokin on Heimon mukaan sijaintiin nähden kohtuullinen.

Samaten Tähtijätskin ja Makukellarin kyljessä kolmisen viikkoa sitten aloittaneen kahvila-baari Kolon toinen yrittäjä Simo Koskinen kehuu naapureitaan ja sijaintia mainioksi. Samalle kadulle mahtuisi hänen mukaansa vielä lisääkin alan yrityksiä.

– Siitä, että ihmiset osaavat jo tulla tänne, on pelkkää etua. Kun tänne suuntaan tulisi vielä lisää laadukkaita toimijoita, Oulun keskusta voisi laajentua.

Sijainti kiinnostaa myös vanhempia ruoka-alan yrityksiä. Vuoden päivät Asemakadulla toimineen nepalilaisravintola Saurahan sisarravintola Oulun Kathmandu aloitti Pakkahuoneenkatu 8:ssa noin kuukausi sitten.

Omistaja Vishnu Sharman mukaan Pakkahuoneenkadun sijainnissa parasta on se, että kiireisen kadun varrelta on helppoa houkutella vakiasiakkaiden lisäksi satunnaisia kulkijoita asiakkaiksi. Vaikka uutta ravintolaa ei ole mainostettu vielä missään, asiakkaita on silti ollut kuutisenkymmentä per päivä.

Pian vuoden Pakkahuoneenkatu 6:ssa toimineen M6 Diningin omistaja Sanna Kilpimaa on tyytyväinen sijainnin vetovoimaan. Kilpimaan mukaan katu saanee vielä toivottua lisäpotkua Oulun keskustan kehitystyön tuottaessa tulosta.

Esimerkkinä Pakkahuoneenkadulla pitkään jaksaneesta yrityksestä on kebab-ravintoloiden veteraani Troija Kebab, joka on palvellut nälkäisiä samalla kadulla 15 vuoden ajan. Ravintolan toisen omistajan Nadir Özdemirin mukaan Pakkahuoneenkatu onkin Oulun kaduista toiseksi paras heti Kauppurienkadun jälkeen.

Fakta

Mikä maistuu oululaiselle lounastajalle?

KAHVILA KOLO:
INKIVÄÄRIKANATORTILLA

”Tähän on koottu vain parhaat
ainesosat, ja lopputulos on pirun maukas.”

Simo Koskinen

MAKUKELLARI:
JAPANILAINEN KATSU CURRY
TAI PAISTETUT NUUDELIT

”Monet ihmiset haluavat syödä tulista ruokaa, ja me toki haluamme tehdä sitä. Nuudeleihin tulee itse tehty kastike ja paljon kasviksia.”

Chia-Shan Yang

OULUN KATHMANDU:
VAIHTUVA LOUNASMENU

”Joka päivälle on eri lounasmenunsa, joka myy todella hyvin. Maanantaina lounaslistalla oli esimerkiksi haudutettua kananrintafilettä pinaatti-kermakastikkeessa ja haudutettua lammasta kumina-tomaatti-sipuli-currykastikkeessa.”

Vishnu Sharma

M6 DINING:
SALAATTIPÖYTÄ

”Lounasasiakas haluaa yleensä kevyttä ruokaa. Meillä on kattava omavalintainen salaattipöytä, josta asiakas saa myös lämpimän lisäkkeen kaveriksi. Toki burgerit on myös tosi suosittuja, mutta se on enemmänkin iltaruokaa.”

Sanna Kilpimaa

TÄHTIJÄTSKI:
MAITOSUKLAAJÄÄTELÖ

”Maitosuklaajäätelöä on alusta asti mennyt eniten. Se on erityisesti lasten suosikki. Aikuisempaan makuun ovat esimerkiksi kardemumma-mokka ja punaherukka-kinuski.”

Timo Heimo

Pakkahuoneenkadun uudet yrittäjät uskovat torin ja Rotuaarin vetovoimaisuuteen. Kuvassa Tähtijätskin Timo Heimo, kahvila Kolon toinen omistaja Tiia Mustonen ja Makukellarin Chia-Shan Yang, Zhejia Tapani

ja Hongmei Zeng-Kivelä. Jäätelöyrittäjä viihtyy ravintoloiden kupeessa. Timo Heimon mukaan

moni Tähtijätskin asiakkaista on syönyt pääruokansa jossain

Pakkahuoneenkadun ravintolassa, ja hakee jäätelöbaarista jälkiruokansa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva