Uusia yrittäjiä ei ravintoloiden keskittyminen samalle kadulle haittaa.
Anni HyypiöOuluOulun keskustan Pakkahuoneenkadun torinpuoleinen suora on nälkäisen kulkijan mekka.
Reilun kuukauden aikana samalle kadulle on avattu kaksi uutta ravintolaa, yksi jäätelöbaari ja yksi kahvila. Nyt saman kadunpätkän varrella on yhteensä seitsemän suurempaa ja pienempää kahvila- ja ravintola-alan yritystä.
Uudet yrittäjät uskovat keskittymisen palvelevan lopulta kaikkia, niin ravintolaa kuin asiakastakin.
Yksi uusimmista Pakkahuoneen ravintoloista on aasialainen ravintola ja herkkukauppa Makukellari, joka avasi ovensa Pakkahuoneenkatu 5:ssä reilut kaksi viikkoa sitten.
Yritys oli toiminut aiemmin Albertinkadulla aasialaisia ruokatarvikkeita myyvänä kauppana, jonka toimintaa laajennettiin ruokatarjoiluun onnistuneiden Ravintolapäivä-kokeilujen jälkeen.
– Odotimme vain oikeaa hetkeä ravintolatoiminnan aloittamiseen, kertoo taiwanilainen Chia-Shan Yang, yksi ravintolan kolmesta omistajasta.
Yangin mukaan kadun ravintolatilanne on Makukellarin kannalta hyvä. Asiakkaista ei tarvitse kilpailla verisesti, sillä kadun ravintolat tarjoavat hyvin erilaista ruokaa. Lisäksi asiakasvirtaa kasvattaa Rotuaarin, torin ja Toripakan bussipysäkkien läheisyys.
Ravintolan lähinaapurin, paikan päällä valmistettua jäätelöä myyvän Tähtijätskin yrittäjä Timo Heimo pitää muiden ravintoloiden läheisyyttä pelkkänä etuna.
– Meille tulee paljon ihmisiä, jotka käyvät ensin syömässä muualla, ja syövät meillä sitten jälkiruokajäätelön.
Heimo kertoo käyneensä katsomassa liiketiloja myös muualta Oulusta ja päätyneensä Kiinteistömaailman vanhoihin tiloihin kadun vilkkauden vuoksi. Kiinteistön vuokratasokin on Heimon mukaan sijaintiin nähden kohtuullinen.
Samaten Tähtijätskin ja Makukellarin kyljessä kolmisen viikkoa sitten aloittaneen kahvila-baari Kolon toinen yrittäjä Simo Koskinen kehuu naapureitaan ja sijaintia mainioksi. Samalle kadulle mahtuisi hänen mukaansa vielä lisääkin alan yrityksiä.
– Siitä, että ihmiset osaavat jo tulla tänne, on pelkkää etua. Kun tänne suuntaan tulisi vielä lisää laadukkaita toimijoita, Oulun keskusta voisi laajentua.
Sijainti kiinnostaa myös vanhempia ruoka-alan yrityksiä. Vuoden päivät Asemakadulla toimineen nepalilaisravintola Saurahan sisarravintola Oulun Kathmandu aloitti Pakkahuoneenkatu 8:ssa noin kuukausi sitten.
Omistaja Vishnu Sharman mukaan Pakkahuoneenkadun sijainnissa parasta on se, että kiireisen kadun varrelta on helppoa houkutella vakiasiakkaiden lisäksi satunnaisia kulkijoita asiakkaiksi. Vaikka uutta ravintolaa ei ole mainostettu vielä missään, asiakkaita on silti ollut kuutisenkymmentä per päivä.
Pian vuoden Pakkahuoneenkatu 6:ssa toimineen M6 Diningin omistaja Sanna Kilpimaa on tyytyväinen sijainnin vetovoimaan. Kilpimaan mukaan katu saanee vielä toivottua lisäpotkua Oulun keskustan kehitystyön tuottaessa tulosta.
Esimerkkinä Pakkahuoneenkadulla pitkään jaksaneesta yrityksestä on kebab-ravintoloiden veteraani Troija Kebab, joka on palvellut nälkäisiä samalla kadulla 15 vuoden ajan. Ravintolan toisen omistajan Nadir Özdemirin mukaan Pakkahuoneenkatu onkin Oulun kaduista toiseksi paras heti Kauppurienkadun jälkeen.
INKIVÄÄRIKANATORTILLA
ainesosat, ja lopputulos on pirun maukas.”
JAPANILAINEN KATSU CURRY
TAI PAISTETUT NUUDELIT
VAIHTUVA LOUNASMENU
SALAATTIPÖYTÄ
MAITOSUKLAAJÄÄTELÖ
ja Hongmei Zeng-Kivelä. Jäätelöyrittäjä viihtyy ravintoloiden kupeessa. Timo Heimon mukaan
moni Tähtijätskin asiakkaista on syönyt pääruokansa jossain
Pakkahuoneenkadun ravintolassa, ja hakee jäätelöbaarista jälkiruokansa.
Artikkelin lähde Kaleva