Maailman-musiikin kouluun

Oululainen Anna Murtola lähtee
GLOMAS-ohjelmaan Tanskan Aarhusiin tähtäimessä artistin ura.

Eeva Kauppinen

Oululainen Anna Murtola (s. 1983) pääsee toteuttamaan unelmansa. Hänet on juuri hyväksytty kaksivuotiseen maailmanmusiikin maisteriohjelmaan.

Sibelius-Akatemian ja Tanskan Royal Academy of Musicin toteuttaman ohjelman nimi on GLOMAS – The Nordic Master of Global Music.

– Näen, että tämä on ensimmäinen askel siihen, että teen sitä, mitä minun on tarkoitus tehdä: olla muusikko.

– Se on ollut liian kauan aikaa taka-alalla, Murtola sanoo.

Anna Murtola tunnetaan Oulussa 2002 perustetun Bajo Ceron laulusolistina ja sanoittajana. Yhtye yhdistelee flamencoa ja maailman elektroakustista perintöä urbaanilla etnoasenteella.

– Musiikin tekeminen Bajo Cerossa on muuttunut enemmän projektiluontoiseksi, koska asumme eri puolilla Suomea. Keikkamahdollisuuksia on paljon vähemmän. Olen kaivannut musiikkia niin paljon, että asialle oli pakko tehdä jotakin.

Murtolan työpaikka on JoJo – Oulun Tanssin Keskus, missä hän on toiminut tuottajana vuodesta 2011.

Maailmanmusiikin koulu syventää musiikin roolia Anna Murtolan elämässä, mistä hän iloitsee.

Pelkästään pääsykokeet olivat älyttömän hauskat, Murtola kertoo.

– Ensin oli oma vapaavalintainen koe-esiintyminen. Lauloin Alegríaa, jota Joonas Widenius kävi säestämässä. Tuntui hassulta olla ”keikalla” kello 9:20 aamulla. Mutta Sibelius-Akatemiassa oli ihanat, hymyilevät ihmiset vastassa. Tunnelma oli lämmin alusta asti, Murtola kuvailee.

– Seuraavaksi piti opettaa pätkä omavalintaista juttua aikaisemmille GLOMAS-opiskelijoille. Paikalla olivat pianisti, perkussionisti ja kontrabasisti. Opetin Tangosta. Ja sitten piti improvisoida heidän soittonsa päälle. Lauloin sanatonta melodiaa, ja voi että se kuulosti hyvältä. Olin fiiliksissä siitä.

Anna Murtola kuuli GLOMAS-ohjelmasta maailmanmusiikin messutapahtumassa WOMEXissa eli The World Music Expossa, joka järjestettiin Santiago de Compostelassa Espanjassa syksyllä 2014.

Murtola edusti siellä Bajo Ceroa Suomen-osastolla, joka oli Music Finlandin ylläpitämä.

Paikalla oli GLOMAS-lehtori ja koordinaattori Nathan Riki Thomson Sibelius-Akatemiasta promoamassa koulutusohjelmaa.

– Koulutuksessa ei kehitetä pelkästään oman instrumentin taitoja, vaan sinusta on tarkoitus tulla omalla erityisalalla menestyvä valmis artisti, Anna Murtola linjaa.

– Siellä hiotaan myös bisnesmahdollisuuksia, miten voit tehdä omasta artistiprofiilistasi myyvemmän. Ja minkälaisia työmahdollisuuksia voi saada verkostoitumisen kautta.

Anna Murtolan kanssa samalle kurssille valittiin muusikkoja esimerkiksi Tansaniasta, Espanjasta, Tanskasta ja Virosta.

– Eri instrumenttien soittajia, laulajia, perkussionisteja ja kanteleen soittaja Suomesta.

Murtola on opiskellut flamencolaulua 15 vuotta ottamalla yksityistunneilla yksittäisiltä laulajilta Espanjassa: Granadassa, Sevillassa ja Madridissa.

– Flamencolaulussa ihaillaan tiettyä virtuositeettia. Mutta se ei riitä. Sinulla täytyy olla sielua. Pitää avata itsensä ja antaa kaikkensa, että tulkinta olisi vahva.

Flamencotyylille tyypillisiä ovat nopeat melismat eli korujuoksutukset ja dynamiikkaerot.

– Pelkkä vokalisaatiokin on niin erilainen. Espanjassa vokaalit ovat edessä ja terävämmät kuin suomessa. Flamencoäänenmuodostuksen perusteet on tosi uusi juttu opetuksessa. Pääsin siihen jonkun verran käsiksi, kun olin viimeksi Madridissa.

Iso juttu, jota Anna Murtola koulutukselta kautta hakee, on oma identiteetti.

– Flamenco on minulle lainakulttuuria. Pitää löytää, mitä voin artistina olla tulevaisuudessa. En halua olla puhtaasti flamencolaulaja. Minua kiinnostaa asioiden sekoittaminen ja fuusioiminen.

Bajo Cero -yhtye, solistina Anna Murtola, esiintyy Haapavesi Folkissa torstaina 25.6. kello 21.15.

Anna Murtola käy kesällä Espanjassa opiskelemassa flamencolaulua. Tärkeimmiksi laulunopetuksen maestroiksi hän mainitsee David Sorrochen Granadasta, Esperanza Fernandezin Sevillasta ja María Mezlen Madridista.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva