Merirosvot miekkailivat Kiikelissä

Ouhoi-merifestivaalilla pääsi ratsastamaan, melomaan ja ihailemaan maisemia nosturin kyydistä.

Sade ei karkottanut yleisöä, mutta jonottaa ei juuri tarvinnut.

Sanna Alavaikko, teksti
Maiju Torvinen, kuvat

Oulu

Sateisessa Kiikelinpuistossa vilistää pieniä hattupäisiä merirosvoja miekkoineen ja silmälappuineen. He odottavat innokkaina merirosvomiekkailunäytöksen alkamista.

Oulun miekkailuseuran Joni Karjalainen kertoo, että nyt miekkailutaitojaan esittelevät merirosvot eivät olekaan niitä perinteisiä karibialaisia, vaan esikuvana ovat tutummilla rannoilla 1400-luvulla seikkailleet merirosvot, jotka pitivät majaa Gotlannissa ja joiden joukossa tiedetään olleen myös suomalaisia.

– Nämä merirosvot näyttävät nyt teille, miten erilaisilla miekoilla lyödään vastustaja maahan, selvitään itse hengissä, viedään rahat ja ratsastetaan auringonlaskuun, Karjalainen sanoo.

Viereisellä jalkakäytävällä 16-vuotias shetlanninponivanhus Horsku odottaa kiltisti, että saa ratsastajan kyytiinsä.

Oulunsalolainen Kia Poropudas odottaa vuoroaan ratsastusjonossa. Poskea koristaa pieni merirosvoaiheinen maalaus ja pipon päällä on merirosvon silmälappu.

– Minä olen merirosvotyttö, hän esittäytyy.

– Meillä valmistauduttiin tähän jo illalla miettimällä merirosvon ja merenneidon asuja, kertoo Kian äiti Sanna Virkkunen.

Hän tuli tyttäriensä kanssa Oulunsalosta Ouhoi-merifestivaaliin naapurin innostamana ja kehuu tapahtumaa.

– On aina mukava, kun on tällaisia lapsiperheille suunnattuja ilmaistapahtumia. Pieni sadekaan ei täällä haittaa, Virkkunen toteaa.

Sateisesta säästä huolimatta lauantaina Oulun Torinrannassa järjestetty Ouhoi-merifestivaali sai kansaa liikkeelle jo aamupäivällä. Lapsiperheitä oli Kiikelinpuistossa heti ohjelman alkaessa katselemassa merenneitoja sekä jonottamassa poniratsastukseen.

– Sateinen sää on oikeastaan siinä mielessä hyvä, ettei tarvitse jonottaa pitkään mihinkään, kun porukkaa on vähemmän, sanoo oululainen Emilia Attias.

Hänen merirosvoksi pukeutunut 4-vuotias Luka-poikansa pääsi heti alkajaisiksi ponin selkään. Hetkeä myöhemmin pieni merirosvo olikin jo seuraamassa Oulun miekkailuseuran järjestämää merirosvomiekkailunäytöstä.

Merirosvojen ja merenneitojen lisäksi Kiikelissä oli mahdollista tutustua melontaharrastukseen. Oululainen 8-vuotias Kiia Halonen astui kanoottiin ensimmäistä kertaa ja meloi hetkeä myöhemmin vähän matkan päässä rannasta kuin vanha tekijä.

– Kiia halusi kokeilla melomista mutta ei uskaltautunut ainakaan vielä nosturin kyytiin, sanoo tytön äiti Satu Haaponiemi viitaten teatterin edustalla olleeseen nosturiin, jonka korista oli mahdollista päästä ihailemaan torin ja lähiympäristön maisemia ylä-ilmoista.

Ennen melontaa äiti ja tytär ehtivät tutustua Kiikelin rannassa sekä Torinrannan laiturissa olleisiin aluksiin. Näytillä oli aluksia Merivartioston veneistä 1800-luvun purjealuksen mallin mukaan rakennettuun Perämeren Jähtiin.

Erilaiset tapahtumat keräsivät päivän mittaan eri ikäistä yleisöä Torinrantaan ja iltapäivään mennessä sääkin kirkastui. Lapsille suunnatun ohjelman lisäksi yleisöä kiinnostivat Suomen Meripelastusseuran sekä Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen järjestämät pelastusnäytökset.

Lisää verkossa
Katso video. kaleva.fi

”Merirosvot näyttävät teille, miten lyödään vastustaja maahan, selvitään itse hengissä, viedään rahat ja ratsastetaan auringonlaskuun.”

Joni Karjalainen

Oulun miekkailuseura Oulun miekkailuseuran miekkailijat esittivät, miten Itämeren 1400-luvun merirosvot taistelivat vastustajiensa kanssa erilaisilla miekoilla. Merirosvotytöksi pukeutunut Kia Poropudas pääsi ratsastamaan
Horsku-ponilla.
Kiia Halonen kokeili melontaa oululaisten melontaharrastajien
opastuksella.
Oulun Tarmon Pohjan Akat -senioriliikuntaryhmä sai Arjen sankari
-kunniamaininnan.

Jukka Takalo vuoden positiivisin

Sanna Alavaikko

Laulaja-lauluntekijä Jukka Takalo nimettiin lauantaina Ouhoi-merifestivaaleilla vuoden positiivisimmaksi oululaiseksi.

– Tämän vuoden positiivisin oululainen on ollut esikuvana muille ja osoittanut todellista tahdonvoimaa. Hän on tehnyt Oulua tunnetuksi niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Hän on ilmakitaransoiton MM-kisojen perustaja. Lisäksi hän on Oulun musiikkivideofestivaalien sekä Maakinen Martinniemi -tapahtuman takana, luetteli Oulun Tervaporvarien nuorkauppakamarin Satu Piirainen vuoden positiivisimman oululaisen valintaperusteita.

Takalo ei ollut itse paikalla vastaanottamassa palkintoaan, sillä hän oli Kiiminkijoella melomassa. Palkinnon ottivat hänen puolestaan vastaan Soivan Siilin muusikot, joiden kanssa Takalo on tehnyt yhteistyötä.

Positiivisimman oululaisen lisäksi jaettiin Arjen sankari -kunniamaininta, joka meni tällä kertaa Oulun Tarmon Pohjan Akat -senioriliikuntaryhmälle.

Pohjan Akat on ollut pitkään mukana kulttuurikummitoiminnassa, eli he ovat käyneet viihdyttämässä vanhuksia eri laitoksissa tanssiesityksillään.

Vuoden positiivisin oululainen valittiin nyt viidettä kertaa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva