Kova metsätyön perinne elää

Kalle Päätalon maisemissa Jokijärvellä puuhataan jo viidensiä pöllinparkkuun MM-kisoja.

Kylä ponnistaa

Taivalkosken Jokijärvellä, kirjailija Kalle Päätalon maisemissa toimii Jokijärven kyläseura. Seura perustettiin 1998, kun se sai kunnalta koulurakennuksen toimitiloikseen ylläpitoa vastaan.

Tämän vuoden alussa kyläseura osti kunnalta vanhan koulukiinteistön tontteineen. Isännyys antaa Jokijärven kyläseuralle uusia mahdollisuuksia kulttuuritoiminnan kehittämiseen alueella, jossa jo nyt kesäisin kisaavat pöllin parkkaajat ja teatteriyleisö saa nauttia oman teatterin tuotoksista.

Vuonna 1950 käyttöön otettua Jokijärven koulua voi pitää kulttuurikohteena Jokijärven kylällä monestakin syystä. Kirjailija Kalle Päätalo toimi Taivalkoskella rakennusmestarina ollessaan koulun rakennustarkastajana. Taloa ympäröivä alue rakennuksineen, joista valitettavasti monet ovat joutuneet purkutuomion alle, on tullut tunnetuksi Päätalon kirjoista.

Jokijärvi oli 1800-luvun puolivälissä kirkonkylä, jonka kuusisataapaikkainen erämaakirkko sijaitsi aikoinaan samassa pihapiirissä. Kirkko siirrettiin myöhemmin uuden kirkonkylän keskelle, missä salama poltti sen maan tasalle.

Suuresta kirkosta on edelleen kertomassa tieinsinööri Noposen suunnittelema muistomerkki.

Kylätalon vieressä on Myötäleen Pääkallehankkeen turvin talkootyönä rakennettu katettu Pölkky-teatteri kahvioineen. Vastaavaa kokonaisuutta ei muualla Taivalkoskella ole.

Tulevana kesänä kesäteatterissa esitetään kyläseuran omana tuotantona Elsa Ruokankaan ohjaama musiikkinäytelmä, joka kertoo sanoin ja sävelin Olavi Virran elämästä.

Metsätyöt ja pöllinparkkuu olivat aikoinaan seudun ainoa toimeentulon lähde. Kalle Päätalo kertoo rankasta ajasta monessa Iijoki-sarjan kirjassaan. Kalle itse oli parkkuulanssien kuningas.

Kyläseura on elvyttänyt vanhan parkkuuperinteen järjestämällä pöllinparkkuun kisat kesäkuun alkupuolella. Tämän kesän maailmanmestaruuskisat ovat jo viidennet. Kisoista on muodostunut koko perheen tapahtuma, jonka toteutukseen tarvitaan oman kylän väen lisäksi apuvoimia muilta kyliltä. Kilpailijoita tulee ympäri Suomea ja toivottavasti myös maan rajojen ulkopuoleltakin.

Kylän elämästä kertovia näyttelyitä on koottu joka kesä kylätalolle. Kahden vuoden takainen Kenttäratanäyttely ja viime kesän Jokijärven historia -näyttely keräsivät satoja kiinnostuneita.

Tulevana kesänä esitellään kylätalon suojissa jokijärvisten kädentaitoja menneiltä vuosilta sekä nykyisiltä taitajilta.

Mauri Karjalainen

Jokijärven kyläyhdistyksen puheenjohtaja

Fakta

Kirjailijan kotikylä

Taivalkosken Jokijärvi oli 1800-luvulla paikkakunnan keskus, jossa oli iso erämaakirkko.

Jokijärven kyläseura ry perustettiin 1998, kyläpäällikkö Mauri Karjalainen. Kylätalo sekä katettu 300-paikkainen Pölkky-teatteri.

Viidennet pöllin parkkuun MM-kisat 13.6., Olavi Virta -musiikkinäytelmän ensi-ilta 26.6. ja kesänäyttelyn avajaiset 29.6.

Yhteys: www.jokijarvi.com

Pöllinparkkuussa puupölkky asetetaan pukille ja kuoritaan käsivoimin kuorimaraudalla, minkä jälkeen siistiksi parkattu pölli ladotaan pinoon.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva