Kirkon pihalta ruokaa omaan kesäpöytään

Helge Murtovaara
Oulu
Karjasillan kirkon takapihalla on toistakymmentä viljelylaaria, joista viisi on viime kesän tapaan seurakuntalaisten yhteiskäytössä.
Yhteisiä viljelylaareja saa hoitaa kuka tahansa ja niihin istutettavia kukkia ja yrttejä voi hakea kotiin vietäväksi.
Loput viljelylaarit voi varata yksityiseen tai perheen yhteiskäyttöön. Kappalainen Kimmo Kieksi kertoo, että käytettävissä on kaikkiaan 40 viljelylaaria, joista puolet on nyt jo varattu.
Ihmiset voivat kylvää viljelylaareihin kaiken sen, mitä he haluavatkaan kasvattaa. Yhdessä laarissa näyttää pussien mukaan kasvavan kukkia ja Kieksi tietää, että joku on istuttanut perunaa.
- Tulevaisuudessa yhteisviljelyä voidaan laajentaa vielä isommallekin alueelle tai muokata puistoalueelle jopa viljelykäyttöön kokonainen peltoalue. Tilaa kyllä riittää.

Kun ensimmäiset viljelylaarit vuosi sitten otettiin Karjasillalla käyttöön, niin monet ihmiset kertoivat Kieksille, että alueella on ennenkin kasvatettu muun muassa perunaa.
- Tämä on vanhaa viljely- ja laidunaluetta, siitähän Karjasilta-nimikin tulee. Nyt aluetta palautetaan alkuperäiseen käyttöön.
Suurimmassa osa viljelylaareista ei vielä vihreää kasvustoa näy, koska niihin on ihan vasta kylvetty tai istutettu uusia kasveja.
Kieksi voi kuitenkin jo esitellä viime vuonna käytössä olleita viittä seurakunnan yhteistä viljelylaaria, joissa kasvustoa on jo nähtävillä.
- Meille oli suuri ilo ja yllätys, että viimevuotiset, talven jäljiltä säilyneet piparminttu, sitruunamelissa, ruohosipuli ja mansikan rönsytkin alkavat jo vihertää. Kasvualustat piti nyt vain puhdistaa ja kasvit istuttaa uudelleen, Kieksi kertoo.

Yhteiset viljelylaarit Karjasillan kirkon takapihalla otettiin käyttöön jo vuosi sitten keväällä.
Seurakunta istutti niihin erilaisia yrttejä ja kasveja ihmisten iloksi ja hoidettavaksi sekä kasvukauden edetessä myös vietäväksi kotiin.
Pihamaalle istutettiin myös auringonkukkia, joita ihmiset saivat käydä hakemassa omiin maljakoihinsa.
Tänä keväänä yhteisviljelyä laajennettiin siten, että viiden seurakuntalaisten yhteiskäytössä olevan viljelylaarin lisäksi viljelylaareja on otettu enemmän käyttöön ja annettu alueen ihmisille yksityiseen viljelykäyttöön.
Seurakunnalla on vielä parikymmentä viljelylaaria pystyttämättä.
Kimmo Kieksi
kappalainen
Viljelylaareja laitetaan kirkon takapihalle sen mukaan kuin halukkaita multasormia ilmoittautuu mukaan, Kieksi kertoo.
- Tarkoituksenamme on muistuttaa luomakunnan merkityksestä sekä siitä tehtävästä, joka meille on annettu viljellä ja varjella, mutta samalla myös kannustaa ihmisiä kokeilemaan multasormen lahjojaan, Kieksi sanoo.
Tavoitteena on luoda myös uutta yhteisöllistä toimintaa. Seurakunnassa tiedetään, että kaikilla ei ole pihaa eikä parvekkeellekaan juuri voi viljelyksiä laittaa.
- Kaikille, joilla ei ole omaa pihaa tai puutarhaa, tämä on kätevä tapa kasvattaa kukkia tai yrttejä.

Yhtenä tarkoituksena on Kieksin mukaan myös se, että Oulun seudulla seurakuntien yhteisiä joutomaita, nurmikkoja ja puistoja otetaan yhteisölliseen hyötykäyttöön.
- Yksi tavoite on se, että seurakunta ei ole vain kirkkojen sisällä, vaan myös pihatkin ovat erittäin tärkeitä alueita, joille on hyvä löytää uusia käyttömuotoja ja tehdä niistä seurakuntalaisten kesäisen puuha- ja kohtaamispaikan.

Helge Murtovaara
Oulu
Kestävän Kehityksen Keskuksen (Keke) viherpajan suunnittelija ja ohjaaja Satu Mörsäri kertoo kaupunkiviljelyn yleistyvän jo täällä pohjoisessakin.
- Ei se vielä räjähtämässä ole, mutta rautakaupoissa toki huomaa sen, että kaupunkiviljelyyn liittyviä tarvikkeita menee kaupaksi yllättävän paljon. Ihmiset laittavat laareja terasseille ja parvekkeille kasvattaakseen itse salaatteja ja muuta syötävää.
Mörsärin mukaan viljelylaareissa voi viljellä kaikkea ihan perunasta lähtien. Keke ja Dodo markkinoivat viljelylaareja, joita halutessaan tilata keskuksesta.
- Sen voi perustaa ihan mihin vain, koska se ei tarvitse multatilaa maassa. Kaikki multa on laarissa. Olen juuri viemässä multaa viereisen kerrostalon viidennen kerroksen parvekkeelle, jonne teimme laarit. Niihin istutetaan kukkia ja syötäviä salaatteja.
Dodo myös innostaa toteuttamaan yhteisöllisiä laareja. Esimerkiksi kerrostalossa olisi porukka joka innostuisi viljelemään yhdessä.
Keken ja Dodon yhteisen projektin tavoitteena on edistää kaupunkiviljelyä Oulun alueella. Sen tiimoilta järjestetään kaikenlaista toimintaa ja kerrotaan, että kaupunkiviljely on todella mahdollista.
Kestävän Kehityksen Keskus, Dodo, Puolivälikankaan ja Välivainion asukasyhdistykset, Hyötykasviyhdistys, Aleniuksen puutarha, Toppilan palstanviljelijät ja Pohjolan Mehiläishoitajat järjestävät kaupunkiviljelytapahtuman 3. kesäkuuta kello 13-19 Keken piha-alueella Sorvarintie 18:ssa.
- Siellä voi kysellä neuvoja ja vinkkejä sekä katsoa miten meillä viljellään, sillä meillä on Keken pihalla malliviljelmä.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva