Huippu-filosofiaa Oulusta

Antti Ervasti
Kaiken teknologian ihannoinnin varjoon on jäänyt, että Oulun yliopisto on myös filosofian ja filosofian historian huippututkimuksen osaamiskeskus. Siitä todistuksena on torstaina julkistettavat kolme kirjaa, joiden tekijöinä on tutkijoita yliopiston aate- ja oppihistorian ja filosofian aloilta.
Filosofian apulaisprofessori Jouni-Matti Kuukkanen on kehittänyt käsitteen postnarrativistinen filosofia, jota hän selvittää englanninkielisessä teoksessaan Postnarrativist Philosophy of Historiography (Palgrave).
Professori Petteri Pietikäinen kirjoitti vaatimattomasti hulluuden historian suomenkielisen version pari vuotta sitten. Nyt ilmestyy päivitetty englanninkielinen versio Madness A History (Routledge).
Filosofian yliopistonlehtorin Kari Väyrysen ja dosentti Jarmo Pulkkisen toimittama Historianfilosofia (Vastapaino) kokoaa kaikkien aikakausien käsitykset siitä, mitä historia on.
- Se, että nämä kirjat julkaistaan nyt yhtäaikaa, on täyttä sattumaa, huomauttaa kuitenkin Kuukkanen.

Madness A History -teoksen toivotaan saavan suuri jalansija oppikirjana ympäri maailmaa, erityisesti yhdysvaltalaisissa yliopistoissa.
Teos on ainutlaatuinen, sillä historiateoksia samasta aiheesta on aiemmin kirjoitettu vain yksi. Silloin asialla oli ranskalainen Michel Foucault 1960-luvulla.
Mainitsemisen arvoinen seikka on sekin, että kustantaja on maailman kuuluisimpia ja suurimpia tiedekirjojen kustantajia.
- Toivotaan, että mahdollisimman moni yliopisto sen Pohjois-Amerikassa ottaisi kurssikirjaksi. Silloin niitä voisi mennä useita kappaleita per yliopisto. Kustantaja tietysti pyrkii siihen, mutta on mahdotonta tietää etukäteen, miten käy, Pietikäinen pohtii kirjan mahdollisia markkinoita.
Historianfilosofia on kattavuutensa takia ensimmäinen Suomessa tehty tuon kaltainen teos. Siitä odotetaan laajalle leviävää kurssikirjaa kaikkiin yliopistoihin, sillä se perehdyttää opiskelijat siihen, miten historiasta on kautta aikojen ajateltu.
- Puolet artikkelien kirjoittajista ovat oululaisia tai toimineet Oulun yliopistossa jossain vaiheessa uraansa. Teos on hyvin oululaiskeskeinen, Väyrynen sanoo.
Kuukkasen kirja on vaihtoehtoisena kurssikirjana Oulun yliopiston filosofian aineopinnoissa. Hän toivoo, että sitä käytettäisiin kurssikirjana laajalti mutta pitää teostaan enemmän tutkimuksena aiheesta.
Etuna hän pitää sitä, että nimen ja teeman termi postnarrativismi (jälkikerronnallisuus) on hänen oma kehittämänsä. Se saattaa sen takia herättää laajempaa huomiota.

Kirjoittajat myöntävät, että heidän kirjojensa julkaisutoiminnassa on kyse yliopistotutkimuksen tuotteistamisesta. Sellainen ei nykyään sodi yliopiston perinteistä tehtävää vastaan.
- Yliopiston kolmas velvoite on tuoda tutkimusta kansalaisille. Siksi meidän on kirjoitettava myös suomeksi, vaikka paljon vierailla kielillä kirjoitetaankin, Pietiläinen sanoo.
Hänen mielestään julkaisutilaisuuksienkin ansiosta huomiota saavuttava kirjakolmikko on osoitus siitä, että myös humanistisella puolella Oulun yliopistossa tehdään innovatiivista ja tuottavaa tutkimusta.
Yliopistossa toimii Kuukkasen johtama teoreettisen ja filosofisen historian tutkimuksen keskus (The Oulu Centre for Theoretical and Philosophical Studies of History), joka on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen.
Keskus järjestää torstaina kansainvälisen työpajan, johon osallistuu alan huippututkijoita ja nuoria lahjakkuuksia.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva