Kesäteatteri on haastava henkireikä

Harrastus sitoo vaativaan, mutta erittäin palkitsevaan projektiin.

Erityisesti lastenteatterissa on taikaa, sanovat Paula Harju ja Tuula Taskinen.

Katariina Leinonen

– Meillä on mahtava yhteishenki, kun yhdessä pakerretaan kohti yhtä päämäärää. Se voima, mikä tämmöisessä porukassa on, on kyllä käsittämätön. Tätä ei kyllä yksin kukaan tekisi eikä saisi aikaiseksi, sanoo Paula Harju.

– Täytyy tähän kyllä sitoutuakin. Tämä on tiimijuttua, ei voi pettää kaveria ja sanoa että en tulekaan, kertoo Tuula Taskinen.

Molemmat näyttelevät Oulu-opiston Myllyteatterissa, joka tällä hetkellä esittää suomalaisesta sinnikkyydestä kertovaa komediaa Jo vain herra ministeri. Esitykset ovat vanhan maalaistalon pihassa.

– Olen jotenkin kauhean vapautunut ulkona tehdessä, siinä on tunne, että vain taivas on rajana, kertoo Harju, jolle Jo vain herra ministeri ei ole ensimmäinen kesäteatteriprojekti.

Taskiselle kesäteatterin tekeminen on uusi juttu.

– Onhan tämä haastavaa, tila varsinkin. Näytelmä on jo kertaalleen tehty Teatterikuopalle sisätiloihin, vertaan varmaankin siihen. Teatterikuopalla oli pimeämpää, eikä yleisöä juuri näkynyt. Tila on tietysti siellä suojatumpi. Ulkona vaatii vielä enemmän keskittymistä, kun sää vaihtelee ja kaikenlaiset äänet ja erilaiset tekijät ympäristössä vaikuttavat.

Molempien mukaan kesäteatteri kuitenkin kuuluu kesään, itikoista ja toppatakeista huolimatta.

Näytelmän tekemisessä haasteena on myös ainainen jännitys.

– Sitä miettii aina, kun on tuolla viisi minuuttia ennen näytelmän alkua, että miksi minä olen taas tässä, Harju nauraa.

– Niin, joka kerta jännittää. Pulssi nousee, mutta ei muuta kuin menoksi! Parasta on itsensä voittaminen, Taskinenkin naurahtaa.

– Haaste on siinä, että joka kerta ylität sen, et antaudu sen pahan olon valtaan. Huippuesiintyjienkin sanotaan käyvän oksentamassa ennen esitystä, Harju tietää.

Hän kertoo miettivänsä esitystä odottaessaan, miten ammattilaiset sen tekevät, miten he ovat aina läsnä.

– Jos on väsynyt tai on huono päivä, miten unohdat ne ja pystyt keskittymään etkä anna niiden vaikuttaa lavalla olemiseen? Se on minusta tosi haastavaa, Harju sanoo.

Näytelmien tekemisessä sekä Harjulle että Taskiselle on tärkeää se, että saa tarjota katsojille hetken vapauden arkielämän huolista.

– Ihmiset tarvitsevat naurua. Elämän raadollisuutta tulee niin joka tuutista, Harju sanoo.

Lastenteatterissa on Harjun mielestä aivan oma taikansa.

– Mun mielestä lastenteatteri on aivan tajuttoman ihanaa, kun
voi tuottaa lapsille hienoja elämyksiä. Aikuiset on vähän kankeita, mutta lapset tulee esityksen jälkeen lavan reunalle katsomaan, ja niiden silmissä on se säihke,
että ne uskoo siihen mitä ne näkee. Siinä muistaa, mikä teatterin taika on.

– Sisäisen lapsen löytäminen on tärkeää, ja se, että osaa heittäytyä. Ei elämän tarvitse olla niin tosikkomaista puurtamista, vaan pitää uskaltaa olla leikkisä. Huumori on ihan mieletön juttu. Näytellessä unohtaa arkielämän asiat ja siksikin se on rentouttavaa. Tämä on tällainen eräänlainen henkireikä, Taskinen kertoo.

– Tämä on vaativaa, mutta naurun määrä on hirmuinen, Harju painottaa.

Kirjoittaja kuuluu Kalevan nuorten kirjoittajien ryhmään.

Myllyteatterin Jo vain herra ministeri, Santaholmantie 2, vanha pihapiiri, Haukipudas. Esitykset la 27.6. kello 16, su 28.6. kello 16, ma 29.6. kello 19 ja ti 30.6. kello 19. Ohjaus Hannu Päkkilä ja käsikirjoitus Markku Hyvönen.

Paula Harju (vas.) ja Tuula Taskinen esittävät pienen kylän miespuolisia asukkaita Myllyteatterin näytelmässä Jo vain herra ministeri.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva