Arkeologit valvovat kaupungin kaivutöitä

Helge Murtovaara
Oulu
Museovirasto valvoo Oulun keskustassa Otto Karhin puiston ja Hallituskadun rakentamiseen liittyviä kaivutöitä.
Kenttätyönjohtaja Petro Pesonen kertoo, että Oulun kaupunki saneeraa keskustassa vesi- ja viemäriverkostoa.
Kaupungin keskustan alueella on mahdollisesti säilynyt 1600- ja 1700-luvun kerroksia.
- Erityisesti tältä alueelta voi löytyä ranta-aittoihin liittyviä asioita, jotka ovat Museovirastolle erityisiä mielenkiinnon kohteita, Pesonen sanoo.
- Nyt voisi olla mahdollista päästä niiden jäljille. Aikaisemmin niitä ei ole tullut vastaan, koska ilmeisesti sellaisilla alueilla ei vielä ole kaivauksia suoritettu.

Museovirasto toteutti viime kesänä Oulun Lyseon lukion sisäpihalla mittavia kaivauksia, joissa nousi esille poikkeuksellisen monipuolinen 1600-luvun löytöaineisto.
Kenttätyönjohtaja Pesosen mukaan Oulussa on lisäksi tehty pienempiä kaivauksia lähes joka vuosi. Etenkin, kun Oulun kaupunki on toteuttanut erilaisia katu- ja kaivutöitä.
Oulu on Museovirastolle tärkeä kohde. Kenttätyönjohtaja Terhi Tanskan mukaan se osittain johtuu siitä, että kaupungissa on 2000-luvulla rakennettu niin paljon. Samalla Museovirasto on päässyt tekemään paljon tutkimuksiakin.
- Museovirasto on tehnyt paljon arkeologisia tutkimuksia ja kaivauksia Oulun kaupungin keskustassa viimeisen kymmenen vuoden aikana erityisesti sen vuoksi, että kaupungissa on rakennettu paljon, yli-intendentti Marianna Niukkanen Museovirastosta vahvistaa.

Oma etunsa Oulussa on myös siitä, että Oulun yliopistosta opiskellaan arkeologiaa.
- Kysyntä ja tarjonta kohtaavat tietyllä tavalla. Syntyy myös kustannussäästöä, kun ei tarvitse siirtää tutkijoita paikkakunnalta toiselle, Niukkanen sanoo.
Kenttätyönjohtaja Pesosen käsitys on se, että Oulun kaupungin keskusta on säilynyt aika hyvin modernilta rakentamiselta. Sen vuoksi on hyvin todennäköistä, että vanhat kerrokset ovat alueella myös säilyneet.
- Parhaillaan katselen työmaan vieressä sijaitsevaa vanhaa korttelia, jossa sisäpihat ovat säilyneet hyvin. Vanhat korttelit löytyvät hyvin, koska yleensä alueella ei ole tehty massiivisia rakennustöitä sodan jälkeen, Pesonen perustelee.
Parhaillaan Museovirastolla on Pietarsaaressa käynnissä iso kaivaus samaan aikakauteen liittyen. Sielläkään ei mennä ihan keskiaikaan.

Museovirasto katsoo tarpeelliseksi tutkia alueet kuitenkin ennen kuin sinne ryhdytään rakentamaan.
Oulun keskustassa Museovirasto on valvonut Oulun kaupungin työmaita jo toukokuun puolivälistä lähtien.
- Työmaata valvotaan arkeologisesti. Töitä tehdään kahdessa vuorossa, ja koko ajan paikalla on kaksi henkilöä, jotta pystymme tekemään tarvittavat mittaukset. Olemme paikalla aamukuudesta iltakymmeneen, Pesonen kertoo.

Työmaalta ei ainakaan vielä ole noussut esille mitään ihmeellistä
- Eniten ehkä esille on noussut rantaan kertyneitä puuroskakertymiä. Siellä on ollut jotakin tavaraakin joukossa, mutta mitään isompaa tavaraa ei ole vastaan tullut.
Jos jotakin tulee vastaan, arkeologit dokumentoivat sen ja kaivavat pois. Tähän mennessä ei työmaille ole tullut yhteensä kuin muutaman tunnin viivästyksiä esille nousseista pienistä asioista.

Fakta

Oulun tilakeskuksesta kerrotaan, että kaivaukset Oulun Lyseon sisäpihalla todennäköisesti tulevat jatkumaan kesään 2016 saakka.
Tarkoitus on toteuttaa kaivaukset kahdessa vaiheessa.
Ensimmäinen vaihe toteutetaan kesän aikana siten, että kaivaustyöt on suoritettu koulun alkuun mennessä.
Toinen vaihe ajoittuu todennäköisesti lokakuun puolelle, jolloin koulut oppilaat ja opettajat voivat osallistua ja seurata sitä, miten kaivauksia käytännössä toteutetaan.
Kaivaustöitä joudutaan todennäköisesti jatkamaan alueella kesän 2016 puolelle.
Oulun kaupunki haluaa tutkia arvokkaan alueen läpikotaisin ennen kuin koko rakennusta koskeva remontti käynnistyy.
Museoviraston kesällä 2014 toteutetuissa kaivauksissa nousi esiin poikkeuksellisen monipuolinen 1600-luvun löytöaineisto.
Museoviraston mukaan kysymyksessä on yksi viimeisistä jäljellä olevista kaikkein vanhimmista Oulun kaupunkiarkeologisista paikoista.
Alueella ovat sijainneet 1600-luvulla kaupungin varakkaimpien porvareiden talot. Kirkolta linnalle vievä pääkatu kulkee tutkimusalueen läpi.
Löytöaineistossa oli poikkeuksellisen paljon kuparikolikoita, mutta myös esineistöä, jota ei niin usein tule esille.
Sellaisiin on luettava iso palanut talo sekä hienoimpiin löytöihin kuuluvat lasiesineet, pieni lasipullo ja pieni lasimaalauksen kappale.
Keramiikka-aineisto kertoo varakkaasta väestä sekä siitä, että Oulusta on ollut jo siinä vaiheessa paljon yhteyksiä ympäri Eurooppaa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva