Aavistus vanhaa Oulua palautuu katukuvaan

Kallioparkki Kivisydän tuo esille museon valokuvakokoelmia uudella, yllättävällä tavalla.

Kari Sankala

Oulu

Kallioparkki Kivisydän alkaa lämmetä.

Se on määrä ottaa käyttöön lokakuun alkupuolella. Oulun Pysäköinti Oy kertoo tarkemman ajankohdan elokuussa.

Keskiviikkona raotettiin, miltä kalliotilojen maanpäälliset, julkiseen katutilaan sijoittuvat rakenteet näyttävät ulospäin.

Ne tuovat yllättävällä tavalla ihmisten nähtäville valokuvamaisesti aavistuksen vanhaa Oulua.

Kuvien pohjana ovat Pohjois-Pohjanmaan museosta valokuvaaja Uuno Laukan kokoelmat täydennettynä oululaisilla teksteillä.

Porraskuilujen ulkoseiniin ei liimata suoraan museon kokoelmista valokuvia, vaan julkisivumateriaalina käytettävät ruosteenruskeat teräslevyt porataan täyteen reikiä.

Kun teräslevyjen taakse asetetaan valo, reiät muodostavat ruosteenruskeaan seinään ohikulkijoiden nähtäväksi kuvan vanhasta Oulusta.

Nämä teräslevyin toteutetut valokuvamaiset seinät ovat keskeinen osa Kivisydämeen liittyvää julkista taidetta.

– Päivän trendi on hakea museois-
ta inspiraatiota. Kivisydämen kuvat on katsottu lähinnä valokuvaaja Uuno Laukan kokoelmista, mutta muitakin kuvia on. Seinien kuvat ja tekstit ovat arkkitehtitoimiston valintoja, kertoo maakuntamuseotutkija Riina Kohonen.

Kallioparkin valmistuttua oululaiset löytävät näitä vanhoja valokuvia kolmesta pisteestä.

Kauppurienkadun porras- ja hissikuilun maanpäällisiin seiniin tulee torin läheisyyden takia vesiaiheisia kuvia.

Yhdessä Lassinkallion koskessa Tuirassa ovat tukinuittajat vuonna 1938.

Toisesta kuvasta löytyy torinrannassa vuosina 1787–1960 seissyt jyhkeä pakkahuone ja utuinen vesi. Pakkahuone sijaitsi suoraan nykyisen Pakkahuoneenkadun päässä aivan rannassa.

Myös kolmas kuva on torilta vuodelta 1856, jolloin laituri oli täynnä pieniä kalastajaveneitä ja taustalla näkyy säilynyt Rantakatu.

Otto Karhin puiston Valkealinnan eteen sijoittuvan porras- ja hissikuilun seinät tuovat nähtäville Pakkahuoneenkadun ja Kirkkokadun kulmauksesta vuosina 1959–60 puretun KOP:n talon.

Paikalla toimii tänään Kansallis-Osake-Pankin osaperillinen Nordea tilalle rakennetussa yli 50 vuotta sitten uudenaikaisessa pankkitalossa.

Seinään porataan myös kuva silloisesta seurahuoneesta ja sen edustasta vuodelta 1917. Nykyään kaupungintalon edus näyttää lähes samalta! KOP:n talon sisäpiha on kuvassa taustalla.

Kolmas rakennus on vanha VPK, joka sijaitsi vuodet 1898–1976 Pakkahuoneenkadun ja Uudenkadun kulmauksessa Otto Karhin puiston äärellä. Se lähti STS-pankin tieltä.

Otto Karhin puistoon sijoittuu Kivisydämen kolmas katukuvaan tuleva tornirakennelma. Se palvelee lähinnä ilmastointia.

Kuviksi ovat valikoituneet vuoden 1880 Pikisaari ja Sokeri-Jussi, jääpallo-ottelu OLS–OPS vuonna 1948 ja Hailuoto-laiva 1940–1950-luvulta.

Havainnekuvassa on Otto Karhin puiston porras- ja hissikuilurakennus Valkealinnan edessä. Teräslevyseinän reiät heijastavat nähtäville
55 vuotta sitten Oulusta edistyksen tieltä puretun KOP:n talon.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva