Rokki raikaa pyörän selässä

Anna-Mari Kilpijärvi Kaleva
Oulu Jos liikkeellä ollessa haluaa kuunnella musiikkia kunnon poppisvehkeillä, ei siihen aina tarvita autoa.
Pitkälle pääsee ihan vain luovuudella, muutamalla kaljatynnyrillä ja aivan tavallisella polkupyörällä.
Tuposlainen Kari Mäenpää innostui rakentamaan hieman erikoisemman kulkupelin löytäessään siivouksen yhteydessä tyhjiä kaljatynnyreitä.
"Ne piti saada pois jaloista pyörimästä", Mäenpää kertoo.
Nyt ne pyörivät, tai ainakin kulkevat Boogie bikeksi nimetyn Nopsan selässä. Pyörän etuosan kolme tynnyriä muodostavat pyörän äänentoiston pohjan. Pyörässä on jopa subwooferi, eli tyypillisesti bassoääniä toistava kaiutin.
"Tässä on samaa tekniikkaa kuin karvanoppa-Corolloissa", Mäenpää virnistää.
Pyörän tekniikan avulla on mahdollista toistaa CD- ja DVD-levyjä, niiden lisäksi pyörästä löytyy radio ja usb-väylä ja plugit muille musiikkia toistaville laitteille, kuten esimerkiksi mp3-soittimille tai tableteille. Nappia painamalla radion antenni nousee pyörän tarakalla olevasta tynnyristä.
Pyörän tankoon on kiinnitetty pieni näyttö, joten ajon aikana voi myös katsella halutessaan vaikka elokuvia, mutta Mäenpää keskittyy musiikkiin.
"Ihan perusrokkia kuuntelen, niin suomalaista kuin ulkomaalaista. Nuoret haluavat kuunnella enemmän poppia."
Äänentoiston energialähteenä toimii akku, jonka avulla musiikkia voi toistaa yhtäjaksoisesti noin kuusi tuntia. Muuten pyörä liikkuu aivan jalkakäyttöisellä lihasvoimalla. Pyörän paino onkin normaalipyörää raskaampi. Pyörän painoa Mäenpää ei kuitenkaan osaa sanoa.
"Ei tällä suuriin nopeuksiin pääse, mutta kaupungissa ei tarvitsekaan päästä lujaa. Maantiellä mummotkin menevät nopeampaa mummopyörillä."
Viikonloppuna Mäenpää ei kuitenkaan pyöräillyt Tupoksesta, vaan pyörä matkasi auton perässä.
Mäenpää kertookin pyöräilevänsä Boogiella korkeintaan muutaman tunnin päivässä. Itse tuunattu pyörä on kuitenkin nostattanut rakentajan pyöräilyinnon, jonka armeija aikoinaan tukahdutti.
"Pyöräilen ihan kuntoilumielessä, tämä on ainoa laji, jota jaksan harrastaa."
Mäenpään pyöräilykausi kestää keväästä syksyyn, pakkasilla pyörällä ei voi ajaa. Sadesää ei pyöräilyä estä, vaan kaiuttimet saavat yllensä sadepeiton.
"Aion ajaa pyörällä niin kauan kuin ajokelit niin sallivat."
Pyörän rakentamiseen Mäenpäällä kului parisen kuukautta. Nikkariksi Mäenpää ei kuitenkaan tunnustaudu.
"Tämä on ainoa neronleimaukseni."
Oulun katukuvassa Boogie-pyörä on herättänyt huomiota. Mäenpäätä pysäytellään usein ja pyörästä halutaan ottaa kuvia.
"Moni on myös kysynyt, onko pyörä myytävänä. Olen myös saanut pyyntöjä rakentaa samanlaisen pyörän. Ongelmana on ainoastaan se, ettei kaljatynnyreitä oikein saa Suomesta, vaan pitäisi tehdä Viron-reissu."
"Vaikka pyörällä ei pääse lujaa, matka viivästyy myös pysäyttelyjen takia", Mäenpää naurahtaa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva