Pohjoisen valo tuottamaan

Nelli Ahosola Kaleva
OULU Aurinkoenergiaa voidaan tuottaa odotettua tehokkaammin myös pohjoisessa Suomessa, osoittaa Oulun Energian pilottitutkimus.
Tutkimuksessa mittauksia tehtiin kuudessatoista eri kohteessa, jotka sijaitsevat Tampereen ja Rovaniemen välillä.
Pilottitutkimuksen mukaan aurinkosähkön tuotannon tehokkuus eroaa Pohjois-Saksan tasosta kymmenisen prosenttia. Aurinkoenergian tuotanto on heikkoa pohjoisessa Suomessa marraskuusta tammikuuhun asti, mutta jo helmikuussa ero Saksaan alkaa kaventua.
Aurinkoenergian tuotannossa oleellista on valon määrä, ei suora auringonpaiste.
"Aurinkopaneelit tuottavat sähköä myös pilvisellä säällä, kunhan aurinko on horisontin yläpuolella", Oulun Energian tuotepäällikkö Olli Tuomivaara toteaa.
Oulun Energia asensi keskiviikkona katolleen kaksikymmentä aurinkopaneelia ja suunnittelee laajentavansa järjestelmää tulevaisuudessa.
Asennetut aurinkopaneelit kykenevät parhaimmillaan tuottamaan noin kymmenen prosenttia Oulun Energian pääkonttorin sähköntarpeesta.
Järjestelmän sähköntuotantoa voi pian seurata Oulun Energian verkkosivuilla.
Mökkiläiselle aurinkopaneelien käyttö on helppo tapa tuottaa käyttösähköä kesällä.
"Teho riittää valaistukseen ja television katseluun", kertoo vaasalainen Ilkka Ylönen.
Ylösellä on mökki Kuusamossa. Kuusamon-mökillä sähköä on tuottamassa kaksi aurinkopaneelia, mutta Ylösen mukaan niiden akku on nopeasti täynnä. Pakastimen pyörittämiseen aurinkopaneelien teho ei riitä.
Syksyllä paneelien teho hiipuu ja talvella järjestelmä on Ylösen mukaan lähes kuollut.
Koska Ylönen käy mökillä vain kesäkuukausina, ei hän ole pitänyt järjestelmän laajentamista tarpeellisena. Aurinkopaneelien avulla tuotetun, oman käyttötarpeen ylittävän sähkön eteenpäin myymistä Ylönen pitää hyvänä ideana.
"Invertterin hankkiminen ja sähköverkkoon liittyminen vaatisi kyllä jo useampia aurinkopaneeleja. Siihen suhtaudun vähän skeptisesti."
Invertteri on laite, joka muuntaa tasavirtaa vaihtovirraksi.
Omakotitalon energiantuotannon osalta Ylönen näkee aurinkoenergian hyvänä lisänä. Hän uskoo, että tulevaisuudessa aurinkoenergia nousee yhä tärkeämmäksi, kunhan tekniikka kehittyy.
Aurinkopaneelijärjestelmä maksaa itsensä takaisin noin 15-25 vuodessa riippuen aurinkopaneelien määrästä. Kuluttajille on tulossa lähiaikoina tarjolle myös leasing-vaihtoehto, jossa eteenpäin myydyn sähkön tuloilla voidaan maksaa järjestelmän kustannuksia vähitellen.
Aurinkosähkön tuotanto on suhteellisen vakaa järjestelmä, joka ei ole altis esimerkiksi polttoaineiden hintojen vaihteluille.
"Kun paneelijärjestelmä liitetään sähköverkkoon, tuotettua sähköä voivat kuluttaa muutkin", Tuomivaara lisää.
Oulun Energialla toivotaan, että myös paikalliset sähköalanyrittäjät kiinnostuisivat aiempaa enemmän aurinkopaneelien asennustöistä.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva