Muusikot kohtaavat verkossa

Arja Mikkola Kaleva
Oulu Oululainen NetSono Oy sai alkunsa siitä, kun bändistä lähti kitaristi. Uutta haettiin wanted-lapulla oululaisen marketin ilmoitustaululla. Halukkaita oli paljon ja bändin piti kokoontua koesoittamaan jokaisen 20 hakijan kanssa. Meni viikkoja, ennen kuin selvisi sekin, että vain viisi osasi soittaa kitaraa.
Kesällä 2011 alettiin jalostaa ideaa verkkoalustasta. NetSono perustettiin 2012. Se työllistää nyt neljä täyspäiväisesti ja kolme osa-aikaisesti.
"Kyllä tässä globaalia palvelua lähdetään tekemään heti", sanoo toimitusjohtaja ja osakas Mika Haapea.
Ohjelmoija Jarkko Immonenkin on osakas ja samalla yrittäjä: "On vapaus tehdä asioita, mutta on valittava oikeat asiat. Se on pelottavaa."
Äskettäin yrityksen Bandontheweb-palvelua käytettiin Kalevan Ookkonää poplaulaja -kisassa. Liki tuhat äänestäjää osallistui suosikin valintaan kotoa käsin.
Töitä on paiskittu, että synkronia toimisi ja käyttö olisi helppoa. "Tämä on uutta, äänen tallennus ei ole ollut teknisesti selainpohjalta mahdollista aikaisemmin. Kuuminta hottia", sanoo Haapea, ex-nokialainen.
Alustalla voi äänittää, tallentaa ja välittää musiikkia kuultavaksi ja työstettäväksi. Alustalla voi niin harjoitella kuin suunnitellakin, muusikko voi hakea bändiä ja päinvastoin ilman, että muut näkisivät ilmoitukseen tulleet vastaukset.
Rumpali voi paukuttaa raidan vaikka maailman ääristä ja kitaristi lisätä oman äänen toisaalta: "Tällä voi perustaa virtuaalisen treenikämpän."
Visiona on, että puolisotkin pysyvät tyytyväisinä, kun muusikot katoavat harvemmin harjoittelemaan. "Voi lisätä biisinpätkiä ja aihioita. Keski-ikäiset miehet eivät saa kotoa poistumislupaa niin usein."
Palvelu skaalautuu nappia painamalla: pilveen mahtuu miten paljon tahansa kitaranvonkaisuja ja laulunlurituksia.
Vain yhtäaikainen soitto ei käy laatuun. Ihmiskorvassa kun särähtää pieninkin millisekunnin viive. "Skypellä ei voi soittaa yhdessä livenä", Haapea toteaa.
Palveluun voi tutustua ilmaiseksi, mutta tarkoitus on päästä rahastamaan. "Seuraavaksi luodaan tuottajaportaalia. Haetaan sinne nimimiehiä."
Maksullisuus vaatii tuekseen kustakin maasta tunnettuja tuottajia, jotka arvioivat musiikkituotoksia. "Hinnoittelu tehdään niin, että se kannustaa bändiä viimeistelemään demonauhan hyvin."
"Hyvää pöhinää, yllättävänkin hyviä nimiä." Innostuksen syynä lienee sekin, että tuottajien sähköpostikapasiteetti on ollut koetuksella.
Suomesta mukaan on jo lupautunut Riku Pääkkönen. Hän on muun muassa löytänyt Nightwishin.
Myös rahoittaja pitäisi löytää pikaisesti. "On saatava sekä näkyvyyttä että kansainväliset rahoittajat kiinnostumaan."
NetSono on ollut Oulun yrityskiihdyttämön kevään valmennettavia. Huipennus on nyt harjoittelija Hanna Sirviön harteilla. Hän saa esitellä sosiaalisen musiikkipalvelun Oulun Midnight Pitch -festivaaleilla. "Jännittää. Ominaisuuksien kohdalla aina jumitun."
Pitsausta pohjustavat videotarinat Facebookissa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva