Hidas reagointi hämmästytti

Niina Hentilä, Anna Leinonen
Jukka-Pekka Moilanen kuvat
Kaleva
Raahe Hidas reagointi Rautaruukin tehdasalueella sattuneeseen onnettomuuteen ihmetytti monia, kun lukuisat varusmiehet ja vapaaehtoiset kokoontuivat maanantaina siistimään saastuneita rantoja öljystä Raahessa.
Kolme päivää onnettomuuden jälkeen Ison-Kraaselin rantahiekan alta paljastuu mustunutta maata ja kiviä käännellessä varusmiesten käsineisiin tarttuu paksua öljyä.
"Tulimmekohan tänne liian myöhään", yksi varusmiehistä tuumiikin itsekseen.
Jokilaaksojen pelastuslaitoksen palomestari Jarmo Myllymäki kertoo, että onnettomuuden laajuus selvisi kunnolla vasta sunnuntaina, kun pohjoistuuli laski meriveden pintaa niin, että lähisaarten rannat paljastuivat.
"Raskas polttoöljy on sellainen aine, että se kulkeutuu pinnan alla", Myllymäki kertoo.
Raahen Voima Oy:n toimitusjohtaja Pekka Inkala pahoitteli maanantaina tiedotteessaan onnettomuutta. "Olemme hyvin pahoillamme tapahtuneesta ja jatkamme torjunta- ja puhdistustyötä, kunnes ympäristö on saatu puhdistettua."
Mereen päätyi arviolta 3 000-5 000 litraa öljyä ja se on toistaiseksi sotkenut Ison-Kraaselin, Kumpeleen, Selkämatalan, Vesimatalan ja Smittin rantoja.
25 varusmiestä ja 23 WWF:n vapaaehtoista hälytettiin torjumaan öljyvahinkoa pika-aikataululla. "Saimme tänä aamuna tietää, että tänne lähdetään", alikersantti Henri Soininen Kainuun prikaatista kertoo.
Varusmiehet jakaantuvat kolmeen ryhmään ja ryhtyvät tutkimaan rantaa. Kukaan ei ole aiemmin ollut öljyntorjuntatöissä.
Öljyä on helppo havaita maasta. Sitä on imeytynyt rantahiekkaan ja kiviin. Ryhmä on kuitenkin neuvoton sen suhteen, mitä öljyyntyneille alueille pitäisi tehdä. "Tulisi joku ammattimies kertomaan", Soininen turhautuu.
Luutnantti Antti Penttilä ohjeistaa, että vedessä olevat öljylautat on kerättävä talteen ja öljyyntyneet kivet harjattava.
"Olemme paikalla tilauksen mukaan. Vielä ei ole tietoa, kauanko viivymme", Penttilä sanoo.
Varusmiesten kumihanskat ovat nopeasti yltä päältä paksussa öljyssä. "Näitä ei voi oikein meressäkään puhdistaa. Putsaa käsiäni vähän sillä harjalla", alikersantti Soininen sanoo kaverilleen.
Raahen Meripelastusyhdistys saa hieman ennen puolta päivää virka-apupyynnön. He aikovat tiedottaja Petri Alminojan kertoman mukaan lähteä tarkastamaan veneellä rantoja.
On ensimmäinen kerta, kun Meripelastusyhdistystä pyydetään öljyntorjuntatöihin. Se, että avunpyyntö esitettiin kolme päivää onnettomuuden jälkeen, hämmästyttää tiedottajaa.
"Ehkä onnettomuuden laajuutta ei vain tajuttu aiemmin."
WWF:n vapaaehtoisten joukko rantautuu puolen päivän jälkeen samalle Ison-Kraaselin rannalle, jossa varusmiehetkin ahkeroivat. Ryhmä kerää öljyä pienillä lapioilla ja harjoilla.
Espoosta vapaaehtoisena paikalle saapuneen ryhmän vetäjän Petri Jaarton mielestä onnettomuus vaikuttaa isolta.
"Onnettomuus on merkittävä jo senkin takia, että vapaaehtoisia on pyydetty mukaan pelastustöihin. Tämä on ensimmäinen kerta, kun WWF on mukana tällaisessa öljyntorjunnassa."
Jaarto kertoo, että avunpyyntö tuli vapaaehtoisille edellisenä iltana.
"Siinä oli muutama tunti aikaa reagoida, että ehti junaan."
Ryhmän tarkoituksena on puhdistaa rantoja puoleen yöhön. Sitä, kuinka pitkä komennuksesta tulee, Jaarto ei osaa sanoa.
"WWF:n ajatus on, että kolmen päivän jälkeen täytyy saada jo levähtää."
WWF:n ryhmä löysi maanantai-iltana ensimmäisen öljyyn kuolleen linnun, koskelon poikasen. WWF:n meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen sanoo, että öljyyntyneitä lintuja havaittiin maanantaina kaikkiaan parisenkymmentä, mutta linnut olivat niin hyväkuntoisia, ettei niitä saatu kiinni puhdistusta varten.
Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus tiedottaa öljyn aiheuttamista vahingoista tiistaina.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva