Haudan ainaishoito päättyy

Elina Ursin Kaleva
Oulu Oulun, Haukiputaan, Kiimingin ja Oulunsalon hautainhoitorahastojen ainaishoitosopimukset loppuvat. Hoito haudoilla loppuu kokonaan syksyllä 2017. Tämän jälkeen omaiset voivat joko hoitaa haudan itse tai tehdä uuden määräaikaisen hoitosopimuksen.
Sopimuksen päättyminen koskee hautoja, joissa pääoma on kulunut loppuun vuoden 2013 loppuun mennessä. Päätöksen ainaishautasopimusten lopettamisesta teki Oulun seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto.
Hautaustoimen päällikkö Tuomo Vuontisjärvi on viimeiset kolme viikkoa kiertänyt Oulun hautausmaata ja merkannut sopimuksen loppumisesta kertovia vihreitä kylttejä yli 1 700 haudalle.
Suurin osa ainaishoitohaudoista on Oulun hautausmaan vanhalla puolella. Vuontisjärvi on ollut valmistelemassa hoitosopimuksen päättymistä ja haluaa myös viedä työn omalta osaltaan loppuun.
Vuontisjärvi muistuttaa, että ainaishoitosopimusta ei pidä sekoittaa haudan hallintaoikeuteen tai haudan haltuunottoon. Haudan hallintaoikeus kestää 50 vuotta ja sitä voi jatkaa uudelleen.
"Ainaishoitosopimus ja ainainen hallintaoikeus kulkevat käsi kädessä. Nyt loppuva sopimus koskee ainoastaan haudan hoidon päättymisestä."
Kortteli 41, vanhan kappelin takana oleva reunakivialue, on kulttuurihistoriallisesti merkittävä kokonaisuus. Alueella on runsaasti unohdettuja ainaishoitosopimushautoja, suku on sammunut tai jälkipolvi muuttanut pois Oulusta.
"Meidän pitää olla huolissamme kulttuurimaisemasta, joka on alueella suurempi asia kuin sopimusten päättyminen."
Vuontisjärvellä ei ole vielä ratkaisua, miten kulttuurihistoriallisesti merkittävä alue tai haudat jatkossa hoidetaan.
"Osasta hautoja on tullut maamerkkejä kuten Oulun läänin kuvernöörin Lagerborgin haudasta tai hautausmaan vanhimmasta Polvianderin hautamuistomerkistä vuodelta 1804."
Ainaishoitosopimuksia on tehty Oulussa 1900-luvun alkupuolelta vuoteen 1975 saakka. Kaksi sopimusta tehtiin vielä vuonna 1991.
Kirkkohallitus on ollut tietoinen haudanhoitosopimusten uhkista. Vuonna 1973 suositeltiin, ettei uusia ainaissopimuksia enää tehtäisi. Kirkkolaki kielsi uusien ainaishoitosopimusten teon vuonna 1994.
Myöskään ikihautoja ei enää luovutettu.
Suomen hautausmailla on yhä voimassa noin 40 000 ainaishoitosopimusta. Sopimusten irtisanomiset ovat aiheuttaneet riitajuttuja, ja valituksia on tehty tuomiokapituleihin ja hallinto-oikeuksiin.
Oikeutta sopimusten irtisanomisista on käyty Tampereella, Raumalla, Turussa ja Lohjalla. Oulun hallinto-oikeuteen valituksia ei ole vielä saapunut.
Ainaishoidosta on maksettu hoitopääomaa, jonka korkotuotoilla on kustannettu haudan hoito. Korkotuotot eivät ole riittäneet haudan hoidon kattamiseen ja Oulun tapauksessa lähes kaikissa ainaishoitosopimuksissa pääomat on jo kulutettu loppuun.
Oulun seurakuntayhtymän hautainhoitorahaston varoja hoidetaan erillään seurakunnan muusta omaisuudesta.
Kirkollisverovaroja ei Vuontisjärven mukaan käytetä ainaissopimushautojen hoitoon.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva