Fennovoima jakaa valtuuston

Ville Manninen
Kari Sankala
Kaleva
Oulu Osallistuuko Oulun kaupunki Fennovoiman Pyhäjoelle suunnitteleman ydinvoimalan rahoitukseen vai ei?
Siinäpä vasta on kysymys Oulun kaupunginvaltuutetuille.
Todennäköisyys sille, että Oulu lähtee mukaan ja vieläpä selkein numeroin, on selvästi suurempi kuin se, ettei Oulu lähtisi.
Kaleva tavoitti 61 valtuutettua. Heitä on kaikkiaan 67.
Varsinkin kielteinen kanta "ei" tuli ilmi välittömästi.
Osallistumista vastaan "ei" sanovat vasemmistoliitto ja vihreät.
Kyllä-vastauksia tuli keskustasta ja kokoomuksesta, kun sosiaalidemokraattien ja perussuomalaisten valtuustoryhmissä oli kahta ilmaa.
SDP:ssä Fennovoimaan on valmis lähtemään mukaan kolme valtuutettua. Kielteisellä kannalla on samoin kolme. Kaksi ei osannut sanoa mielipidettään. Yhtä ei tavoitettu.
Perussuomalaisissa kaksi valtuutettua kahdeksasta on vastaan, puolesta kolme. Kaksi ei osannut sanoa mielipidettään ja yhtä ei tavoitettu.
Kristillisdemokraattien ainoa valtuutettu ei halua vielä ilmaista kantaansa.
Kokoomuksessa mielipidettään peittelee toistaiseksi neljä valtuutettua, kun sijoituksen kannalle ilmoittautui kahdeksan valtuutettua. Yhtä ei tavoitettu.
Keskustassa mielipiteen peittäviä tai epävarmoja on eniten. Peräti seitsemän valtuutettua ei osaa tai halua sanoa vielä tässä vaiheessa mielipidettään.
"Kyllä" sanoo keskustan kymmenen valtuutettua. Yksi jopa haluaisi Oulun sijoittavan vähintäänkin tuplasti sen kuin kaupunginjohtaja Matti Pennasen esityksessä olevat 16-17 miljoonaa euroa.

Kaupunginhallituksessa tilanne ei muutu.
Sijoittamisen kannalla Pennasen esityksen mukaisesti kertovat olevansa Riikka Moilanen (kesk.), Vaili Jämsä-Uusitalo (ps.), Outi Ervasti (kok.), Juha Hänninen (kok.), Pekka Kainua (kesk.), Risto Päkkilä (kesk.) ja Mikko Salmi (sd.).
Pennasen esitystä vastaan ensi maanantaina ovat Veikko Ervasti (vihr.), Hilkka Haaga (vas.), Rauno Hekkala (vas.), Jenni Pitko (vihr.), Mikko Raudaskoski (vas.) ja Anne Snellman (ps.).
Keskustan Samuli Pohjamo panttaa mielipidettään, kun Matti Roivaista (kok.), Anne-Maria Takkulaa (kesk.) ja Tuija Pohjolaa (sd.) ei tavoitettu vastaamaan kysymykseen.
Ensimmäisen kerran kaupunginjohtajan esitystä käsitellään kaupunginhallituksessa maanantaina.
Pennanen esittää, että Oulun kaupunki - Oulun Energia osallistuu Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen Voimaosakeyhtiö SF:n osakeomistuksen kautta.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riikka Moilanen pitää Kalevan kyselyn tulosta ennakoituna.
"Vaikkakin kyse on osakkuudesta, kyse on ydinvoimasta. Se jakaa mielipiteet. Tämä ei ole läpihuutojuttu."
"Itse näen asian, mitä enemmän sitä mietin, elinkeinopolitiikan kautta ja signaalina pohjoisen tarpeista. Kyse on megaluokan investoinnin saamisesta Oulun seudulle. Työllistävä vaikutus on vähintään 10 vuotta ja enemmän."
Moilanen uskoo, että asia etenee kaupunginhallituksesta valtuustoon. Näin kaupunginhallituksen enemmistö on osallistumisen kannalla. Enemmistöön tarvitaan yhdeksän kaupunginhallituksen 17 jäsenestä.
Valtuustossa Pyhäjoen ydinvoimalaan osallistuminen nousee esille maanantaina 16. kesäkuuta.
Sijoitusta vastustavien määrä ei vielä riitä edes pöydällepanoon. Siihen tarvitaan työjärjestyksen mukaan 22 valtuutettua.
Valtuuston puheenjohtaja Mari-Leena Talvitie (kok.) muistuttaa, että myönteinen päätös on vielä ehdollinen.
"Pyhäjoen ydinvoimalan rakentaminen edellyttää valtioneuvoston ja eduskunnan hyväksyntää."
"Kesäkuun kokouksen jälkeen seuraava valtuusto on 1. syyskuuta, joten aikataulullisia rajoitteita ei ole."
"Ydinvoima jakaa mielipiteitä voimakkaasti. Itselläni on asiassa paljon alue- ja paikallistaloudesta näkökulmaa."
"Kyselyn tulos oli odotettu. Monet eivät vastanneet, koska heillä ei ollut kyselyvaiheessa käytössä tietoja esittelystä."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva