Paadet kertovat oppaan avulla

Opastettu kävelykierros Oulun hautausmaalla on vehmas retki historiaan.

Pia Kaitasuo

Pönäkät porvarit, työmiehet ja -naiset, tiedonjakajat, papit ja kansankynttilät.

Kuoleman jälkeen kohtalomme on yhteinen, miten aikanamme yhteiskuntaan asetuimmekaan: multa päällämme on samaa. Vain hautakivellä viestitämme asemasta ja arvosta – niin kuin sillä olisi enää merkitystä.

Hautausmaat kiehtovat – sen todistavat Oulun seudun oppaat ry, jonka maanantaiset kävelykierrokset hautausmaalla starttasivat tällä viikolla.

Tuhdin mutta viihdyttävän tietopaketin lisäksi saa oivan happihyppelyn. Kaksituntinen retki vanhalle mäntykankaalle istutettujen monien puiden ja pensaiden lomaan tuo luonnon myös tarjottimelle!

Eikä ammattitaitoinen opastustarjonta jää vain keskusta-alueen kupeessa sijaitsevaan Oulun hautausmaahan – sijainnin mukaan Intiön hautausmaaksikin kutsuttuun – sillä myös Oulujoen kirkon seutu on saanut oman kävelykierroksensa. Sen päätteeksi on luvassa myös pieni musiikkihetki Oulujoen ainutlaatuisessa puujugend-kirkossa.

Molemmat hautausmaakierrokset ovat Oulun evankelisluterilaisen seurakuntayhtymän järjestämiä.

Kaksituntinen kierros Oulun hautausmaalla on Oulun seudun oppaiden tarjonnan kruununjalokivi – niin suurella hartaudella ja innolla se kutsuu kävelemään. Opastuksista vain kummituskierros kerää enemmän yleisöä.

– Jotkut ovat hirvittävän kiinnostuneita, hautausmailla opastaviin Oulun seudun oppaisiin kuuluva Leena Kontiokari sanoo.

– Muutama vakioasiakas kiertää mukana aina uudelleen ja uudelleen. Tunnen heidät jo näöltä.

Hautausmaakierroksella on aina kaksi opasta, jotka kuljettavat joukkojaan vastakkaisiin suuntiin. Näin kierrokset ovat aina erilaiset, vaikka ne tehdäänkin saman käsikirjoituksen mukaan.

Erityisiä teemojakin kävelyillä on, ja joskus samana iltana on valittavana kaksi erilaista. Väliin ollaan tervaporvareiden jäljillä, toisella kertaa teemana on Kaiken takana on nainen!.

Kontiokari ja opaskollega Päivi Rintamäki uudistivat Kontiokarin aikanaan luoman Siveltimellä ja sulkakynällä -teemakävelyn, joka nimensä mukaan siis kierrättää Oulussa vaikuttaneiden kuvataiteilijoiden ja kirjailijoiden paasien pakeilla. Seuraavan kerran tämä teema on vuorossa tulevana maanantaina, 26. kesäkuuta.

Kävelykierrosten elämänkaari on pitkä, sillä niiden tekeminen vaatii aikaa ja vaivaa.

– Hautausmaakierroksen käsikirjoittaminen on todella työläs prosessi. Tieto ei ole poimittavissa netistä, vaan vaatii runsaasti eri lähteisiin perehtymistä.

Tarpeen tullen mukaan otetaan jotain uutta ja kenties jätetään jotain pois.

– Ihan viimeksi olen tuunannut kierrosta ottamalla mukaan kirjapainoväkeä. Pitihän niitä kirjailijoiden teoksia jonkun julkaistakin, Kontiokari toteaa.

– Olemme Päivi Rintamäen kanssa myös kirjoittaneet hautausmaakierrokselle uuden teeman nimeltään Laulua ja soittua, joka saa ensi-iltansa heinäkuun 31. päivänä.

Oulun seudun oppaat ry suunnittelee ja käsikirjoittaa itse kaikki opastamansa kävelykierrokset. Niiden valmisteluissa ei ole laskettu tunteja: mukana on monen eri alan asiantuntijoita, joille kaikkia yhdistää paitsi kiintymys kohteeseen, Ouluun, myös kunnianhimo tehdyn työn hyvään jälkeen. Siksi niin valmistelut kuin opastukset tehdään isoin tavoittein ja asiaan paneutuen.

Ihan uuttakin on tälle kesää: Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi opastetut Itsenäisyyden polku Oulussa -kierrokset. Keskiviikkona 12. heinäkuuta 65 halukasta mahtuu kiertoajelulle ja vielä kahtena keskiviikkona (28.6. ja 5.7.) kuljetaan sadan vuoden matkaa jalan. Maksuttomien Suomi 100 -kierroksien järjestäjä on Oulun seudun oppaat ry.

Oululaiset ovat ottaneet kävelykierrokset todella omakseen ja niinpä yleisöltäkin tulee aika ajoin ehdotuksia uusiksi aiheiksi.

Oulun seudun oppaat ry:n puheenjohtaja Kaarina Kokko mainitsee yhden toiveen olleen ”Oulun rumimmat rakennukset”.

Sen kohteista riittäisi taatusti vääntämistä tämän jappasuun erikoistuneen paikallisväestön parissa!

Lisää verkossa
Katso kuvagalleria. kaleva.fi

fakta

Maksuton hupi

Oulun seudun oppaat ry ja Go Arctic toteuttavat kesällä 2017 (2.9. asti) Business Oulun järjestäminä muun muassa kävelyt Prumenaati wanahasa Oulusa, Kummituksia ja kummallisia kohtaloita ja Ruusuja ja romantiikkaa Hupisaarilla.

1.7.–2.9. tarjolla on myös englanninkielisiä kierroksia.

Kävelykierrokset ovat maksuttomia eikä niille tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Lähtö aina kaupungintalon edustalta paitsi Oulun hautaus­maakierros pääportilta Kajaanintie 1 ja Oulujoen vastaava Oulujoentie 69.

Kävelykierroksia myös tilauspalveluna ympäri vuoden.

Lisätietoa:
www.oulunseudunoppaat.fi

Ouluun tutustutaan
kävellen koulutettujen
oppaiden johdolla.
Tutuiksi tulevat niin
Kakaravaara kuin
keskusta-aluekin.

Omin päinkin onnistuu

Pia Kaitasuo

Entäs jos kulku kävelykierroksella ei onnistu ilman saattajaa ja sellaista ei ole maanantai-illaksi?

Leena Kontiokari neuvoo tiiviin kierroksen, jossa ehtii nähdä monia hienoja kulmia Oulun hautausmaan vanhemmasta osasta.

– Jos ottaa vanhan kappelin luota suunnan päin rautatietä, voi lähteä kohti edessä näkyvää kuvernööri Lagerborgin muistomerkkiä.

Valurautainen kansalaisten lahja virkamiehelle on koko hautausmaan kenties vaikuttavin muistomerkki.

– Matkan varrella on muun muassa toinen hieno muistomerkki, Suomen 4. Tarkk’ampujapataljoonan. Ja Lagerborgin luota vasemmalle, kohti Raksilaa lähdettäessä on nähtävissä hieno muun muassa Franzeneja ja Bergbomeja sisältävä vanhojen sukuhautojen alue, jossa riittää lukuisia hienoja yksityiskohtia nähtäväksi.

Samaa käytävää kulkiessa ohitetaan monia 1900-luvun paikallisten vaikuttajien, opettajien ja poliitikkojen, leposijoja.

– Käytävän päästä on näkymä Teuvo Pakkalan haudalle, jonka paadessa on Oskari Jauhiaisen veistämä reliefi.

Toinen Kontiokarin reittivihje kulkee vanhan kappelin takaa kohti parkkialuetta.

– Siellä on toinen vanhojen sukuhautojen alue, josta voi panna merkille vaikkapa veljekset Åströmin hautojen ns. katkaistut pylväät.

Samalta käytävältä avautuu näkymä sankarihaudoille. Niiden lomaan pystytetty Oskari Jauhiaisen veistos Taistelu on päättynyt puhuu, vaikka kivestä onkin.

Ruukkuun päättyvä pylväskivi laamanni Leonhard Pentzinin sukuhaudalla.

Leena Kontiokari Oulun seudun oppaista kuljettaa kävelijöitä Oulun hautausmaakierroksella muun muassa 1800-luvun alkupuolella hankitulla vanhimmalla alueella, jolla on lukuisia vaikuttavia sukuhautoja.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 22.06.2017.