Meijeristä tuli Kirnu, kaunis koti kulttuurille

Jykevää klassismia edustava 110-vuotias
rakennus toimii nyt teatterin, tanssin ja
musiikin tyyssijana.

Kulttuurikeskus on ensimmäistä kertaa myös Haapavesi Folkin käytössä.

”Kirnusta tuli pieni ihme”, sanoo Joki­helmen opiston entinen rehtori Liisa
Vornanen.

Eeva Kauppinen

Haapavesi

Kulttuurikeskus Kirnu on Haapaveden uusi ylpeys. Kulttuurikeskus remontoitiin Haapajärven pohjoisrannalla toimineeseen vanhaan meijeriin.

Jykevää klassismia edustava 110-vuotias rakennus on museoviraston suojelema.

Kirnu-nimi on muisto entisestä aktiviteetista.

Juustomäentien päässä sijaitsevan rakennuksen historiasta kertovat osoitteen lisäksi korkea tiilirunkoinen piippu ja pääsisäänkäynnin kulmaukseen tilateokseksi nostettu meijerilaitteisto.

Vanha meijeri ”löytyi” kun Jokihelmen opiston silloinen rehtori Liisa Vornanen ja teatteritaiteen ohjaava läänintaiteilija Jouni Rissanen kiertelivät etsimässä uutta tilaa teatterille.

– Rehtori Liisa Vornanen vaan päätti, että hän ei jää eläkkeelle ennen kuin Haapavedellä on uusi teatteritila, opistossa esittäviä taiteita ja tanssia opettava Pia Varuhin-Palo kertoo.

– Parakkiteatteri oli jo elinkaarensa päässä.

Kirnu on pääasiassa tanssi- ja teatteritila, mutta siellä pystyy järjestämään myös konsertteja, luentoja ja yksityistilaisuuksia. Kulttuurikeskuksessa on yksi näyttämö, 82-paikkainen katsomo, aula, kahvio sekä esiintyjien oleskelutiloja.

Liisa Vornanen on nyt tyytyväinen. Kirnu on valmis ja Liisa itse eläkkeellä vapusta asti.

– Kirnusta tuli aivan erinomainen, hän sanoo.

– Tykkään kokonaisuudesta. Kulttuurikeskuksessa on upeat porakiviseinät, nouseva katsomo ja lastauslaiturille tehty lämpiö. Näyttämötila saisi olla isompi, mutta näissä olosuhteissa siihen ei kookkaampaa saanut. Tekniikka mahdollistuu Kirnussa aivan eri tavalla kuin aikaisemmassa tilassa.

Vornasen mielestä Kirnu on hyvä koti tanssijoille, näyttelijöille ja soittajille.

– Siellä voi tehdä vaikka minkä näköistä kulttuuria.

Ongelmia tuottaa puvustamon ja lavastamon puuttuminen.

– Onhan siinä pieniä puutteita, mutta ne tulevat ajan kanssa. Niihin voi hakea lisää Leader-rahaa tai vastaavaa, Vornanen toteaa.

Kun meijeritoiminta lakkasi, rakennuksessa toimi pitkään Parakkikankurit ry. Sitten Viinitalo Aito-Onni Oy vuokrasi tilat kaupungilta marja- ja viinivarastoksi. Yrityksen konkurssin jälkeen rakennus jäi tyhjilleen useaksi vuodeksi.

– Vanha meijeri oli tosi kurjassa kunnossa, kun kävimme sitä ensimmäisen kerran katsomassa, Liisa Vornanen muistelee.

– Mutta Kirnusta tuli pieni ihme, sen jälkeen kun siellä on ollut paljon asiantuntijoita ja osaavia ihmisiä töissä. Tämä on kulttuuriteko Haapaveden kaupungilta.

Remontin kustannusarvio oli
560 000 euroa. Haapaveden kaupungin rahoitusosuus oli merkittävin. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi hankkeeseen 160 000 euroa. Haapaveden tanssin tuki ry haki rahoitusta teatterin sisustamiseen noin 100 000 euroa.

Budjetti ylittyi jonkun verran, kun purkutyössä löytyi asbestia.

– Hyvällä yhteistyöllä tämä on tullut, Vornanen ynnää.

– Ajattelen, että Haapaveden kaupunki halusi satsata uuteen kulttuurikeskukseen, koska Parakkiteatterista on tullut hyvä teatteri ja tanssiteatteri. Siellä on väki viihtynyt ja harrastanut monipuolisesti. Kaupunki halusi tukea jo tehtyä työtä ja vireyttä.

Kirnussa on kirnuttu kulttuuria jo viime talvikausi. Tila esiteltiin yleisölle ensi kertaa Taiteiden yössä viime syyskuussa.

Joulukuussa nähtiin Pia Varuhin-Palon ohjaama Jokihelmen opiston nuorten tanssijoiden ja Jokilaaksojen musiikkiopiston opiskelijoiden musiikkinäytelmä Karikko, maaliskuussa Tanssiteatteri Tilleri Tallerin Liisa Ihmemaassa ja toukokuussa Teatteriryhmä Lipstikan ensi-ilta Minna Canthin kolmesta novellista.

Kirnu toimii myös vierailuteatterina. Toukokuussa Kirnussa käväisivät Kajaanin alueteatterin Sirkka ja Sylvi.

– Tämä on todella ihana ja kaunis. Täällä on hyvä akustiikka puhumiselle. Myös Karikossa soittanut 12-henkinen jousiorkesteri kuului hienosti, Pia Varuhin-Palo kehuu.

– Teatteritila on siinä mielessä hieno, että sen saa täysin mustaksi laatikoksi. Ja jos avaa verhot, seinältä löytyy isot ikkunat järvelle päin. Monta kertaa, kun istun katsomossa ohjaamassa, minulle tulee tunne kuin olisin jossakin pyhässä tilaisuudessa.

Haapavetiset ovat ottaneet Kirnun hyvin vastaan.

– Kyllä ihmiset tulevat mielellään. Kaikki näytökset ovat olleet loppuunmyytyjä.

Haapavesi Folkeilla 1. heinäkuuta Kirnussa järjestetään Juha Hurmeen kirjallisuuden mestarikurssi: Aleksis Kivi kello 16, Halavatun Akat -yhtyeen konsertti kello 18 sekä Teatteriryhmä Lipstikan esitys Canthia – Minna Canthin novelleja kello 19.

FAKTA

Meijeristä kulttuuri­keskukseksi

Haapaveden Osuusmeijeri perustettiin 1905. Sille rakennettiin 1906–07 Valion suunnittelukonttorin piirustuksien pohjalta höyryvoimalla toiminut graniitti- ja tiilirunkoinen
meijeri.

Meijeri lopetti maidon vastaanoton 1918 ja muuttui kermameijeriksi. Voin valmistus lopetettiin 1968. Keväällä 1970 maito ryhdyttiin kokonaisuudessaan toimittamaan Osuuskunta Pohjolan Maidolle.

Meijeritoiminnan loppumisen jälkeen rakennus toimi teollisuuskäytössä ja varastona.

Rakennuksen omistaa Haapaveden kaupunki, joka saneerasi sen kulttuurikeskus Kirnuksi omalla sekä opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella.

Kirnun avajaiset vietettiin 10. syyskuuta 2016 Taiteiden yössä.

Haapaveden kaupunki sai huhtikuussa 2017 Viisikanta-rakennussuojelupalkinnon vanhan meijerin perinteitä kunnioittavasta perusparannuksesta ja käyttötarkoituksen muutoksesta.

Poimintoja Haapavesi Folkin ohjelmasta

Torstai 29.6. Lava: Borduna kello 20, 5/5 kello 21. Kirkko: Timo Alakotila kello 19.30. Sali: Piia Kleemola & Co kello 21.30, OK:KO kello 23.

Perjantai 30.6. Lava: Naiskuoro Gloria (Venäjä) kello 13, Droichead kello 20, Freija kello 21.30, Dalindeo kello 23, ASA 00.45. Sali: Musaopisto kamuilee II kello 12, Miukeli kello 13.30, Nelli Ikola-Heiska: Miten ja miksi kello 14.30, Karuna kello 20, Andy Irvine (Irlanti) kello 22.30, Daniel Marques & Gabriel Grossi (Brasilia) kello 24. Kirkko: Haapaveden kamariorkesteri kello 18. Teltta: Ukulelezaza (Hollanti) kello 22.

Lauantai 1.7. Lava: Tuuletar Vocal Folk Hop kello 20, Ulrika Bodén with Ahlberg, Ek & Roswall (Ruotsi) kello 21.30, Pekko Käppi & K:H:H:L kello 23.15. Sali: Armas kello 20, Markku Lepistö Trio kello 21, Grant Gordy & Joe K. Walsh (USA) kello 22.30, Tuomari Nurmio & Folk-Liisa kello 00.15. Verstas: Otra kello 20, Okko & Tatu kello 21, Von & Af kello 22. Kirkko: Kreeta-Maria Kentala kello 17. Teltta: EC kello 22, Armas JaTuli kello 23, Housepattons kello 24.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 29.06.2017.