Liminganlahden linnut kuvissa

Luonto-kirja

Mika Honkalinna, Jari Peltomäki,
Erkki Top­pinen, Ulla Matturi: Liminganlahti. Lintuparatiisin kahdeksan vuodenaikaa. Docendo 2017.

Liminganlahden lintuturismin kiireisin kausi alkaa olla takana. Kevätmuuton loppu tarkoittaa myös kävijämäärien vähenemistä. Laajalla alueella riittäisi kuitenkin nähtävää läpi kesän ja syysmuuttoaikaan ja lintuveden talvessakin on omat erikoispiirteensä.

Tämä käy mainiosti ilmi uudesta Liminganlahti-teoksesta, jonka alaotsikko on kuvaava: Lintuparatiisin kahdeksan vuodenaikaa.

Kirja on näyttävä, kuvapainotteinen teos Liminganlahden vuodenkierrosta. Kuvista vastaavat Mika Honkalinna, Jari Peltomäki ja Erkki Toppinen ja tekstin on tehnyt Ulla Matturi.

Kaikki ovat alueella pitkään vaikuttaneita ja sen luonnon tuntevia ammattilaisia.

Alaotsikon mukaisesti teos keskittyy lintuihin. Alueen kasvistossakin olisi omaleimaisia piirteitä, mutta niistä voi lukea vaikkapa aiemmasta, vuonna 1993 ilmestyneestä kirjasta, jonka sekin oli nimeltään Liminganlahti.

Kuvat ovat komeita ja taitto ilmava. Kuvatekstit liikkuvat toisinaan turhan yleisellä tasolla. Taivaanvuohen mäkätyksen synnystä tai muuttohaukan saalistustavoista voi lukea muistakin kirjoista.

Toisaalta monissa teksteissä on mainiota paikallisväriä, kuten maininnassa vilukon kukinnan olleen merkkinä aloittaa niitto- ja heinätyöt.

Linnusto muuttuu ja kirja onkin myös mainio dokumentti Liminganlahden lajistosta 2000-luvun alussa.

Vasta toisella lukukerralla havahtuu yhteen alueen tunnuslajiin tai oikeammin sen puutteeseen: kultasirkkua ei mainita kirjassa kertaakaan. Se katosi alueen ja koko Suomen linnustosta.

Pekka Rahko



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 27.06.2017.