Kuusamossa tehdään uutta taidetta yötä päivää

Ulla Ingalsuo

Kuusamo

Kuusamo-opiston piharakennuksen rappusilla istuu mies ja hioo pronssiin valetun naisen rinnusta. Alemmalla portaalla kehoon liittämistä odottaa pää. Imatralaisen Riku Tuuhan 160-senttinen pronssiveistos etenee Kuusamon Taideleirillä.

– Aloitin veistoksen 130-tuntisena savityöurakkana marraskuussa. Hahmon valaminen kipsimuottiin kesti 80 tuntia ja täällä olen työstänyt veistosta yötä päivää, leipätyönään maatalouskoneita huoltava yrittäjä kertoo.

Tuuha uskoo saavansa kahden leiriviikon aikana työstään valmiiksi korkeintaan kolmasosan.

– Nyt harsin veistosta kasaan navasta ylöspäin ja liitän pää paikoilleen. Palaan Kuusamoon heinäkuussa. Valamatta on vielä alaosa, jonka jälkeen työ kootaan, pudistetaan ja patinoidaan. Aikaahan tämä vie. Pieniä veistoksia on tullut tehtyä niin jo paljon, että niihin ei ole enää mielenkiintoa.

Myös piirustusta ja maalausta harrastava Tuuha on Kuusamon taideleirillä jo viidettä kertaa.

– Tänne tullaan tekemään työtä. Oleellista on, että tekemiseen voi keskittyä yhtäjaksoisesti. Jos kotona tekisit, niin aina olisi joku nykimässä johonkin.

Veistäjien opettajana taideleirillä on kuvataiteilija Alex Suomi. Vielä viime kesänä hän oli samalla leirillä kuvanveistäjä Raimo Jaatisen kisälliopissa.

Tänä kesänä Jaatinen keskittyy maalaamiseen Jyrki Poussun johdolla ja seuraa vain etäältä oppipoikansa työskentelyä.

– Olen aina halunnut itse oppilaaksi ja kun maalaushomma on viime vuosina jäänyt paitsioon, niin ajattelin tulla kertaamaan sommittelun ja väriopin perusteita, Jaatinen sanoo.

– Pronssivalu on pitkälti kisällimäistä oppimista, jota ei opita vain kirjoja lukemalla. Minä olen nyt neuvoni antanut ja hyvin näyttää Alex oppineen.

Alex Suomi sanoo, että rooli assistentista opettajaksi on hänelle ”iso juttu”.

– Pääsen opettamaan pronssivalua paikassa, jossa opin sen itse. Leiri on myös hyvä tapa virkistäytyä henkisesti, vaikka tämä muistuttaakin enemmän työleiriä. Painetaan pitkää päivää eikä kukaan laske tunteja.

Oman taiteellisen työnsä lisäksi Suomi opettaa kuvanveistoa pääkaupunkiseudulla.

– Nyt on hyvä meno, parin vuoden hiljaiselon jälkeen luomistyössään vauhtiin päässyt Suomi sanoo.

– Vapauduin henkisesti, kun ymmärsin, että voin tehdä sitä, mitä haluan, enkä sitä, mitä minulta odotetaan. Uusi vaihe alkoi siitä.

Äitinsä puolelta slovakialaisia juuria kantava Suomi antaa vuolaan kiitoksen suomalaiselle opistotyyppiselle kuvataideopetukselle. Vastaavanlaissa opetusta ei monessa maassa ole.

– Opistokulttuurimme on hirveän arvokas asia kuvataiteen harrastajille. Kuusamo-opisto on hyvä esimerkki siitä, mitä tämä parhaimmillaan voi olla.

Kreikkalainen Sini-Georgia Tsiros kävi Kuusamo-opiston lukuvuoden mittaisen taidelinjan parisen vuotta sitten ja on leirillä nyt toista kertaa. Hänen lajinsa on grafiikka.

– Täällä voi toteuttaa kaikessa rauhassa omia ideoitaan.

FAKTA

Yksi Suomen vanhimmista kuvataidetapahtumista

Nyt jo 46. kerran järjestettävä Kuusamon Taideleiri on yksi Suomen vanhimmista kuvataidetapahtumista.

Leiri syntyi oululaisen kuvataiteilija Matti Mikkolan sekä kuusamolaisten toimittaja Anna Salminen-Siikaluoman ja taiteilija Lahja Koivusen ideasta.

Kaksiviikkoisen leirin ohjelmaan kuuluu kolme perinteisen kuvataiteen pääalaa: grafiikka, kuvanveisto ja maalaus.

Grafiikan opetus sisältää metalligrafiikan perinteiset tekniikat eli akvatintan, mezzotinton ja viivasyövytyksen. Käytössä on taidegrafiikan tekemiseen suunniteltu verstas. Opettajana taidegraafikko TaM Mirja Mäki Kuusamosta.

Taidemaalauksen valinneet leiriläiset oppivat perustekniikat ja työtavat eri materiaaleilla. Opettajana on oululainen taidemaalari ja kuvataiteilija Jyrki Poussu.

Pronssivalussa ja kuvanveistossa tavoitteena on pienikokoisten veistosten muovailu vahaan, mallimuotoilu tai vapaat aiheet. Taidevalun perusteita käydään läpi teoriassa ja käytännössä. Opettajana on tänä kesänä kuvanveistäjä Alex Suomi.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 20.06.2017.