Kapeat kadut vievät menneeseen aikaan

Kesäturistina kotikulmilla

Lauri Hirvonen

Iin keskustaajaman vanhin osa, Wanha Hamina, on lähellä Nelostietä, mutta silti ohi huristelevilta hieman piilossa. Alueen uumeniin pääsee Iin kirkon vierestä, kun kapea Alakatu johdattelee jokirannassa kylki kyljessä seisovien puurakennusten väliin. Oppaanamme toimiva Pertti Huovinen tietää kertoa, että rakennuskanta oli ennen vieläkin tiiviimpää: katolta toiselle pääsi hyppimään yli kymmenen talon matkalta.

Hamina on ollut kauppa- ja satamapaikka jo ainakin 1300-luvulla, asutus tuli vasta 1800-luvulla. 1900-luvun taitteessa Haminassa oli yli 400 asukasta. Huovinen muistaa, kuinka vielä hänen lapsuudessaan 1950-luvun lopulla Iin liike-elämä keskittyi Haminan seudulle.

Osa rakennuksista on uusia ja osa vuoden 1895 tulipalon jälkeen rakennettuja, mutta osa taloista on seissyt paikallaan vieläkin pidempään. Esimerkiksi erään talon remontin yhteydessä hirsien välistä löytyi sanomalehti vuodelta 1836.

Toki nykyaikaistumista on tapahtunut. Sotien jälkeisestä tilanteesta oivan kuvan antaa Rakennushallituksessa arkkitehtina työskennellyt Salme Setälä teoksessaan Epäasiallinen kronikka: ”Oli mahdoton estää suurentamasta ikkunoita ja järjestämästä pieniä kauppapuoteja tai muuten avaamasta huoneisiin enemmän mukavuuksia. –– Kuka nyt suostuisi asumaan museossa?”

Nykyään Wanhasta Haminasta löytyy asuintalojen lisäksi muun muassa museokahvila, Iin kotiseutumuseo ja Huilingin näyttämö. Esimerkiksi ensi sunnuntaina Huilingin tapahtuma-alueella järjestetään koko perheen pienoisfestivaali Huilinki Soi.

Wanhaan Haminaan tutustuminen sujuu opastetun kierroksen lisäksi hyvin myös omatoimisesti. Huilingin museokahvilasta saa Iin Wanhan Haminan kierros -opaslehtistä.

”1900-luvun taitteessa talossa pidettiin markkinoiden aikana tansseja klarinetisti Ojan ja joskus joidenkin muidenkin pelimannien säestyksellä. Meno oli kova”, kerrotaan vihkossa eräästäkin talosta.

Fakta

Iin Wanha Hamina

Kauppa- ja satamapaikka ainakin 1300-luvulta lähtien. Asutus tuli myöhemmin.

Asuinrakennukset keskittyvät Ala- ja Yläkadun varsille. Alueella on myös museo, kahvila ja tapahtumia.

Ruustinnan reitti alkaa Museokahvila Huilingista ja päättyy Taidekeskus Kulttuurikauppilaan.

Lisätietoa: iinhamina.fi



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 28.06.2017.