Jotain tuttua, jotain vierasta

Kesä tuo tullessaan navettoihin ja piha­rakennuksiin avautuvat taidegalleriat.

Oulun Hietasaaren vehreys ja huvilaympäristö ovat osa kuvataiteilija Anni Kinnusen taidegallerian viehätysvoimaa.

Eleonoora Riihinen

Kirsikankukkien herkkä vaaleanpunainen betonin harmaata vasten on silmää miellyttävä sävy-yhdistelmä. Se toistuu kuvataiteilija Anni Kinnusen pääosin valokuvista koostuvassa Odd Familiar -näyttelykokonaisuudessa, joka avautuu yleisölle sunnuntaina Mustasaari-galleriassa, Hietasaaressa.

Näyttely on ripustettu piharakennukseen, joka seisoo komean, 1900-luvun alun puutalon pihapiirissä. Kyseessä on Kinnusen ja hänen miehensä kunnostama koti.

– En yleensä mainosta, että asutaan tässä gallerian vieressä, koska ihmiset eivät oikein kehtaa tulla toisten kotipihoille. Mutta tänne saa ihan reippaasti tulla aina, kun galleria on auki, Kinnunen vakuuttaa.

Vanha pihapiiri on osa gallerian viehätystä. Hietasaaren romanttinen miljöö, sattumanvarainen yhdistelmä luontoa ja huvilarakennuksia, kiehtoo ihmisiä ja etenkin ulkomaalaisia kävijöitä, Kinnunen tietää.

Kulttuurien kohtaaminen konkretisoituu pikkuruisessa mökissä, jonka seiniin on ripustettu Japanista, Suomesta ja Italiasta otettuja valokuvia ja jonka ikkunoista tulvii Suomen kesän valo ja lehtipuiden vihreys.

Valokuvissa näkyy tuttuja elementtejä: origameja, kirsikankukkia, Hello Kitty. Japanilaisen popkulttuurin absurdiutta voi löytää teoksesta Mushroom Hat.

Vanhoja seremonioita ja traditioita kunnioittava Japani puolestaan näkyy Eggshell Geta -installaatiossa.

Kokonaisvaikutelma nostaa esiin kokemuksen Japanista, joka on hauras, kaunis ja elegantti. Samalla kuvissa on väistämättä jotain kaukaista, vierasta.

– Koin Japanissa kulttuurisokin. Siellä on aivan erilainen toimintaympäristö ja visuaalinen kulttuuri. Töissäni tulee esiin se kokemus, että vaikka kuinka yrittää sulautua uuteen kulttuuriin, siihen ei koskaan täysin pysty. Aina jää jotain ymmärtämättä, Kinnunen kertoo.

Mieleen tulee Sofia Coppolan elokuva Lost in Translation, joka kuvaa hienostuneesti samankaltaista ulkopuolisuuden ja vieraantuneisuuden tunnetta Japanissa.

Kinnunen vietti kaksi kuukautta residenssissä Tokiossa vuonna 2015. Sinä aikana hän syventyi japanilaiseen kulttuuriin: taitteli origameja, tutustui kukka-asetelmiin ja kävi kimonokurssilla.

Yritys mukautua vieraaseen ympäristöön on ollut viime vuosina Kinnusen työskentelyn lähtökohtia. Näyttelyn pienessä eteistilassa on esillä kuvia myös toisesta teoskokonaisuudesta Poetry of Breathing, joka syntyi Venetsiassa.

Vieraiden kulttuurien käsittelyssä piilee eksotisoinnin ja kliseisyyden vaara.

Kinnusen mielestä kliseitä voi myös käyttää hyväksi.

– Kun otan näitä aiheita käsittelyyn, koen ne itseni kautta, jolloin siitä tulee aina jotain erilaista, taiteilija sanoo.

Odd Familiar -näyttelykokonaisuus esitettiin ensimmäisen kerran Tokiossa vuonna 2015. Nyt se nähdään ensimmäistä kertaa Oulussa.

Teokset saapuivat tänne Helsingistä, jossa ne olivat esillä yksityisnäyttelynä ARTag Galleryssa sekä kansainvälisillä Art Fair Helsinki -nykytaidefestivaaleilla.

Kinnusen töitä on ollut näytteillä myös Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Ensi vuoden puolella on luvassa taiteilijan ensimmäinen yksityinen museonäyttely Oulun taidemuseossa.

Mustasaari-gallerian historia ulottuu viime vuosituhannen puolelle. Anni Kinnunen on pyörittänyt galleriaa vuodesta 2013.

Monissa kesägallerioissa vierailijat pääsevät keskustelemaan galleristin sijaan itse taiteilijan kanssa. Niin on myös Mustasaari-galleriassa.

Kinnunen näkee siinä omalla kohdallaan paljon hyviä puolia.

– Pystyn kertomaan teoksista asioita, joita galleristi ei pysty. Nämäkin työt vaativat hieman taustatietoa avautuakseen kunnolla, Kinnunen sanoo.

Samalla Kinnunen sanoo olevansa tietyllä tapaa myös taidekasvattaja, joka valaisee kävijöille linssipohjaisen taiteen maailmaa.

– Ihmisille on syöpynyt mieliin tietty käsitys valokuvasta. Monille valokuva tarkoittaa dokumentaarista kuvaa, luontokuvaa tai reportaasikuvaa. Monille voi tulla yllätyksenä se, että taidevalokuva on eri asia.

Odd Familiar Mustasaari-galleriassa 18.6–16.7. Avoinna ke–pe 13–18, la–su kello 12–16 (poikkeuksena juhannuspäivä ja -sunnuntai 24–25.6.). Jaalakuja 4, Oulu. Ilmainen sisäänpääsy.

fakta

Kesä-
näyttelyitä Oulussa ja lähiseuduilla

Art Halvaren kesänäyttely, Aavikon tuuli 7.6–16.7. Avoinna ke–su kello 12–17. Taiteilijat: Hannu Lukin, Toni Iskulehto,Teijo Hilden, Hannu Ahosola ja Ville Tanhuala. Saarelansaarentie 11, Oulu.

Taidegalleria Café Terttu Jurvakainen, 40-vuotiskesänäyttely 17.6–31.8. Avoinna ke–su kello 12–17. Taiteilijoina muun muassa: Alma Jantunen, Veikko Myller, Lasse Nissilä ja Terttu Jurvakainen. Nykäläntie 18, Muhos.

Alakestilän navettanäyttely 1.–30.7. Avoinna ti–su kello 12–18. Taiteilijat: Anna Emilia Järvinen, Anssi Hanhela, Juho ’JATZ’ Arvola. Värminkoskentie 20, Liminka.

Ars Kärsämäki 2017, Nice-asiaa naisilta 17.6–30.7. Avoinna ti–pe kello 12–18, la–su 12–15. Taiteilijoina muun muassa: Meri Nikula, Mia Hamari, Ninni Korkalo, Ilona Kivijärvi ja Johanna Lemettinen. Keskuskatu 25, Kärsämäki.

Mustarinda, Edge Effects 16.6–13.8. Avoinna ke–su kello 11–17. Taiteilijat: Sylvia Grace Borda, Mirko Nikolic, Janne Nabb & Maria Teeri, Elina Vainio. Paljakantie 61, Hyrynsalmi.

Ateljee-Galleria Kaikkosen kesänäyttely 14.7–6.8. Avoinna pe–su 12–17. Taiteilija: Sampo Kaikkonen. Muhoksentie 750, Ylikiiminki.

Moosa Myllykangas, Ennen nähtyä 18.6–9.7. Avoinna ke–pe kello 13–18, la–su kello 12–16. Taiteilijana Moosa Myllykangas. Klyyvari 7, Oulu.

Huom. Juhannus voi aiheuttaa poikkeuksia aukioloaikoihin.

Anni Kinnunen

Syntynyt vuonna 1978 Oulussa, jossa edelleen asuu ja työskentelee.

Tekee sekä video- että valokuvateoksia.

Valmistunut Oulun ammattikorkeakoulusta medianomiksi kuvallisen viestinnän koulutusohjelmasta vuonna 2008.

Valokuvateoksissaan Kinnunen on tutkinut muun muassa liikettä, ihmisen ja luonnon välistä suhdetta sekä ympäristön vaikutusta identiteetin kehitykseen.

Kinnusen töitä on ollut esillä useissa näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla.

Odd Familiar -kokonaisuudesta on Mustasaari-galleriassa esillä kuusi valokuvaa, installaatio ja video.

Herkkä lintuaiheinen teos, Plumage (2015), on yksi kuvataiteilija Anni Kinnusen omista suosikkiteoksista näyttelyssä. Useissa Japani-aiheisissa teoksissa on hyödynnetty paikallisten ruokakauppojen elintarvikkeita: kalajauhoa, kananmunia ja perunajauhoja.

Mustasaari-galleria antaa kävijöille mahdollisuuden tutustua viehättävään vanhaan pihapiiriin.

Eggshell Geta (2015–2017), näyttelyn ainoa installaatio, mukailee perinteistä japanilaista geta-kenkää.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 14.06.2017.