Virtuaali-kävely sairaalaan

Oulun yliopistollinen sairaala kysyy potilaidenkin mielipiteitä uudesta Lasten
ja naisten sairaalasta.

Virtuaaliympäristössä eri näkemyksiä voidaan kuulostella ja sovitella yhteen.

Pasi Klemettilä

Oulu

OYSissa pääsi torstaina potilasraati tutkailemaan suunnitelmia uudesta Lasten ja naisten sairaalasta nykyaikaisen tekniikan avulla. Apuna oli virtuaalikävely luonnolliseen mittakaavaan tehdyssä kolmiulotteisessa 3D-mallissa.

Oulun yliopistollinen sairaala oli kutsunut vapaaehtoisia arvioimaan ja ideoimaan Lasten ja naisten sairaalan suunnittelua. Paikalla oli arviolta 40 ihmistä.

Virtuaalikierros sairaalassa herätti muun muassa kommentteja sisustuksellisista asioista. Toivottiin esimerkiksi seinille vaihtelevia värejä, muutakin kuin valkoista.

Taulujakin seinillä voisi raatilaisten mielestä kodinomaisesti olla. Ja synnytyshuoneisiin toivottiin isille riittävän isoa sohvaa, että siihen mahtuu mies lepäämään.

– On tosi iso asia olla vaikuttamassa. Näitä (lapsia) vartenhan sitä sairaalaa tehdään, sanoi potilasraatiin osallistunut Heli Heikkinen ja asetteli Nikodemuksen sitteriin. Ikää miehenalulla on seitsemän kuukautta.

Hanna-Leena Kasanen oli samaa mieltä, hänellä oli mukanaan samaten seitsemän kuukauden ikäinen Elmeri.

– On hyvä, että potilaat eli me voimme antaa palautetta, Kasanen sanoi.

Virtuaaliesitys oli naisten mielestä hyvä juttu.

– Se antoi todellisemman tunnun, kun pääsi katsomaan sairaalan huoneita ja käytäviä, Heikkinen totesi.

Naisten oli ollut toiveissa tulla paikalle miestensä kera, mutta työesteet tulivat tielle. Lapset pääsivät virtuaalitodellisuuteen.

Nyt järjestetty potilasraati oli ohjelman ensimmäinen, ja vastaavia on tarkoitus järjestää lisää ohjelman edetessä, kertoo suunnittelukoordinaattori Teemu Moilanen.

Vapaaehtoiset oli koottu lasten ja nuorten klinikan sekä synnytys- ja naistentautien osaston ilmoitustauluilla olleiden ilmoitusten avulla. Noin 50:lle vapaaehtoiseksi ilmoittautuneelle lähetettiin kutsukirje.

Raatilaisilla oli mahdollisuus arvioida tulevaa Lasten ja naisten sairaalaa kahdella tavalla.

Toinen oli virtuaalikävely, jossa suunnittelija opasti raatilaisia luonnolliseen mittakaavaan tehdyn kolmiulotteisen digitaalisen mallin sisällä.

Toinen arviointi tapahtui OYS TestLabiin rakennetussa mallihuoneessa, jossa oli esillä uusimpia sairaalalaitteita.

Oululainen Uki Arkkitehdit on mukana suunnittelemassa tulevaisuuden sairaalaa, ja yritys huolehtii virtuaaliympäristön käytöstä hankkeessa.

– Ajattelemme, että meidän suunnittelemastamme lopputuotteesta tulee näin parempi. Meillä on siihen hyvät perusteet, sillä tämä ei ole ensimmäinen hanke, jossa tätä on käytetty, Uki Arkkitehtien toimitusjohtaja Mikko Heikkinen sanoo.

Virtuaalitodellisuutta on yrityksessä hyödynnetty jo vuosikausia, myös aikaisemmissa sairaalahankkeissa.

Heikkinen toteaa, että Oulun sairaala-hankkeessa virtuaalitodellisuuden apua on tarkoitus käyttää hyvin kokonaisvaltaisesti. Vastaavassa laajuudessa sitä ei ole aiemmin käytetty.

– Sairaala on iso yksikkö ja toimijoita ja käyttäjiä on valtavasti, Heikkinen sanoo.

– Tärkeää on, että he pystyvät kontrolloidusti kohtaamaan toisensa ja käymään neutraalissa ympäristössä vuoropuhelua keskenään ja meidän kanssamme.

OYSin potilasraati pääsi virtuaalikävelylle sairaalaan, jossa asiantuntija opasti raatilaisia luonnolliseen mittakaavaan tehdyn kolmiulotteisen digitaalisen mallin sisällä.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 03.06.2016.