Vedestä virtaa saareen

Dodo ry:n vesivoimatempauksen ajatuksena oli tuoda tutuksi Dammisaarta ja hajautetun energiantuotannon mahdollisuuksia.

Ville Koivuniemi

Oulu

– Vähän jännittää, millainen virtaus siellä on. Kytken nyt nämä moottorit sarjaan, Dodo ry:n aktiivi Miikka Mäkipaakkanen selostaa.

Käsissään hänellä on pieni vesivoimala, jolla on tarkoitus tuottaa sähköä Dammisaaren itäisessä kärjessä sijaitsevaan rapumajaan, joka on tänä kesänä kaikkien kaupunkilaisten vapaassa käytössä.

Mäkipaakkanen ja moni muu Dodo ry:n aktiivi rakentelivat vesivoimalaa Lasaretinväylälle keskiviikkona iltapäivällä.

– Tarkoituksemme on edistää hajautettua ja uusiutuvaa energiantuotantoa helpolla ja mukavalla tavalla, Dammisaaren rapumajan koordinaattorina toimiva Harri Kononen kertoo.

– Moni tuntee aurinkopaneelit pienenergian tuotantomuotona, mutta esimerkiksi pienimuotoisia tuuli- ja vesivoimaloita on vähän.

Pienvesivoimalatempauksen toinen tarkoitus on tuoda Oulun Hupisaarilla sijaitsevaa Dammisaaren rapumajaa tutuksi oululaisille.

Dammisaaren toiminnan koordinoinnista vastaa ympäristöjärjestö Dodo ry, joka sopi pelisäännöistä saaren käytön suhteen viime kesänä. Tänä kesänä toiminta on käynnistynyt täydellä höyryllä.

– Perusajatuksena on, että toiminta on aina kaikille avointa. Esimerkiksi tähän pienvesivoimalatapahtumaan kaikki olivat tervetulleita. Ja näiden voimaloiden avulla saamme sähköä Dammisaaren käyttäjille, Kononen sanoo.

Vesivoimalan suunnittelija, tietokirjailija ja energia-alan asiantuntija Janne Käpylehto pitää siipiratastoimista vesivoimalaa samanaikaisesti kiinnostavana kokeiluna ja muistutuksena energiantuotannon mahdollisuuksista.

– Tämä on tosiaan kokeellinen juttu, ja on kiinnostavaa nähdä, kuinka paljon sähköä saadaan syntymään. Generaattorin akselissa on siipiratas, joka toimii vesipaineella. Vesipaine saadaan juoksevasta vedestä, Janne Käpylehto kertoo.

Vesivoimalakokeilun tarkoitus on kokeellisuuden lisäksi muistuttaa lainsäädännöstä, joka mahdollistaa omaehtoista energiantuotantoa niukanlaisesti.

– Esimerkiksi sähkön siirtäminen tontin rajojen yli omaehtoisesti on käytännössä mahdotonta muuten kuin sähköverkon kautta, Käpylehto sanoo.

Aurinkovoimasta pari kirjaakin kirjoittanut Käpylehto muistuttaa, että aurinkovoiman muodossa piensähköä tuotetaan esimerkiksi suomalaisilla kesämökeillä jo varsin paljon.

Aurinkopaneeleja löytyy 80 000 suomalaismökiltä.

– Pienvesivoimaa on Suomessa hyvin vähän. Toki sopivia paikkojakaan ei paljoa ole. Vesivoiman saamiseksi vedelle tarvitaan riittävä pudotuskorkeus.

Aika näyttää, kuinka hyvin arviolta vajaat tuhat euroa maksava pienvesivoimala onnistuu Dammisaareen sähköä tuottamaan. Joka tapauksessa käyttötarkoituksia sähkölle riittää.

– Periaatteessa sähköä voi käyttää mihin tahansa vähäistä määrää sähköä tarvitsevaan aktiviteettiin. Sähköä riittää esimerkiksi äänentoistoa, valoa, läppäriä ja videotykkiä varten, Miikka Mäkipaakkanen luettelee.

Fakta

Dammisaaren rapumaja

Dammisaaren rapumaja sijaitsee Dammisaaren itäisessä kärjessä Oulun Hupisaarilla. Rapumajan alueeseen kuuluu Dammisaaren itäinen kärki. Aluetta rajaavat Lasaretinväylä, Patosilloilta Kasarmintielle johtava pyörätie ja Hupisaarille vievät purot.

Kuka tahansa oululainen voi järjestää Dammisaaressa pienimuotoisia tapahtumia. Alueen omistaa Oulun kaupunki. Koordinointivastuu alueesta on annettu määräaikaisesti Dodo ry:lle. Kaiken toiminnan lähtökohtana on, että se on kaikille avointa.

Ajatuksena on, että rapumajan alueesta muodostuisi paikka kaupunkilaisten ideoiden ja toiveiden toteuttamiselle.

Dodo ry:n tavoitteena on, että alueella voisi esimerkiksi viljellä kasveja, tehdä taideteoksia, järjestää pienimuotoisia tapahtumia, työpajoja, piknikkejä, tapaamisia ja muuta kaikille avointa toimintaa.

Vesivoimalla historiaa Dammisaaressa

Keskiviikkoinen pienvesivoimalatempaus liittyy myös alueen historiaan. Lasaretinväylällä toimi Kaupunginmylly 1600-luvulla.

Sahasaaren eteläpuolella on puolestaan toiminut osittain höyry- ja vesivoimalla toiminut 1900-luvun alussa perustettu Lasaretinväylän sähkövoimalaitos. Laitos tunnettiin myös Myllytullin voimalaitoksena.

Miikka Mäkipaakkanen ja
joukko muita Dodo ry:n aktiiveja rakentelivat pienimuotoista vesivoimalaa Dammi-
saaren rapumajan käyttöön keskiviikkona.
Siipiratastoiminen vesivoimala tuottaa sähköä Lasaretinväylän
virtaavan veden avulla.


Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 30.6.2016.