Utajärveltä löytyi muinainen kärki

Niina Hentilä

Metallinetsintää harrastava Jouni Perätalo löysi toukokuun alussa Utajärveltä, Oulujoen rannalta, pronssikautisen tikarin tai miekan terän kärkiosan.

Pronssikautisia tikareita tai miekkoja on löydetty aiemmin parikymmentä koko Suomesta. Vastaavanlainen esine löydettiin nyt ensimmäistä kertaa Pohjois-Pohjanmaalta. Tähän saakka lähimmät löydöt on tehty Sodankylästä ja Iisalmesta.

– Kyllä sen huomasi heti muodosta, että joku kärki se on. Se oli tunnistettavassa kunnossa ja säilynyt aivan hyvin. Hieno hetki, Perätalo muistelee toukokuisia etsintöjään.

Perätalo otti yhteyttä Pohjois-Pohjanmaan museoon, ja pian löydöstä kiinnostui myös arkeologian yliopistonlehtori Janne Ikäheimo Oulun yliopistosta.

– Onhan tuo löytönä jännä. Vastaavia ei ole hirveästi löydetty, varsinkaan tältä suunnalta, Ikäheimo sanoo.

Oulun yliopiston tutkijat kävivät katsomassa löytöpaikkaa, mutta eivät nähneet alueella mitään, mihin kärki liittyisi.

– Alueella ei ollut merkkejä asuinpaikasta tai muustakaan kiinteästä muinaisjäännöksestä.

Ikäheimo kertoo, että pronssikauden esineitä jaotellaan perinteisesti itäisen ja läntisen kulttuuripiirin esineisiin. Löytynyt esine kuuluu läntiseen ryhmään.

– Tänne Pohjois-Pohjanmaalle on jonkin verran tuotu tuollaista tuontiesineistöä. Kyse on Skandinaviasta tai vähän kauempaa tuodusta statusesineestä. Jollain on ollut tarvetta osoittaa omaa varallisuuttaan tai asemaa tällaisen esineen kautta, Ikäheimo kertoo.

Pronssikautisia tikareita tai miekkoja on löydetty enimmäkseen Lounais-Suomesta.

– Siellä elo on ollut vähän erilaista. Se, ettei täällä ole vastaavia löytöjä tehty, liittyy osittain siihen, millaiset kauppa- ja yhteysverkostot ovat olleet.

Kärki on tällä hetkellä tutkittavana Helsingissä Museovirastossa, mutta löydön loppusijoituspaikka on vielä auki. Perätalo itse toivoo, että kärki sijoitettaisiin Pohjois-Pohjanmaan museoon.

– Olisihan se mukavaa, että kärki jäisi johonkin lähelle.

Pronssikautisen tikarin tai miekan kärki löytyi Utajärveltä toukokuussa. Esine on nyt tutkittavana Museovirastossa Helsingissä.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 30.6.2016.