Tyrnävän pelloilla kasvaa nyt taideteoksia

Viirupöllö syntyi kynästä paperille ja siitä täsmäviljelyn avulla pellolle.

Eetu Halonen

Tyrnävä

Isosuontien varrella sijaitseva pelto kätkee sisäänsä salaisuuden: jossain täällä majailee valtava petolintu. Paikallinen viljelijä Ilkka Matinolli seisoo pellon reunassa kuitenkin aivan tyynenä. Mutta hän onkin tuon eläimen luonut, ilman tätä miestä sitä ei olisi olemassa.

Maan tasalta ei otusta vielä huomaa. Täytyy nousta korkealle, jotta voi nähdä, mitä jalkojen juuressa on.

Viirupöllö ja sen neljä munaa levittäytyvät viiden hehtaarin kokoisen pellon lähes päästä päähän. Viideskin muna oli tarkoitus syntyä, mutta sille ei riittänyt tarpeeksi tilaa. Niinpä se vain yksinkertaisesti jätettiin synnyttämättä.

Ihmisen aivoituksista liikkeelle lähtenyt taideteos on tässä mielessä helpompi tuoda tähän maailmaan kuin jokin luonnon oma luomus.

Vaan nykyään Tyrnävällä on muutama ihan oikea viirupöllö vähemmän kuin ennen. Poliisi kertoi toukokuussa, että joku oli mennyt ja ampunut pesässä olleet poikaset haulikolla. Emo löytyi ammuttuna pesän lähistöltä.

Pellolla makaava jättiläispöllö on tehty näiden surmanluotien uhrien muistolle.

– Teos on hyvin primitiivinen, intiaanityyppinen muistomerkki ammutulle viirupöllöperheelle, peltotaideteoksen suunnitellut paikallinen taiteilija Pia Hentunen kuvailee.

Maanviljelijä Ilkka Matinolli on muokannut Hentusen piirtämän pöllön pellolle, ja kylvänyt syntyneen kuvion täyteen kevätrypsiä.

Pöllö ja munat tulevat komeilemaan keltaisessa väriloistossa, kunhan rypsi alkaa kukkia. Ohraakin kuvioon piti tulla, mutta pellon maaperä ei siihen lopulta soveltunut.

Matinolli tuumii, että pöllö voisi saada värit joskus heinäkuun aikana.

– Katsotaan nyt, miten se tästä lähtee kasvamaan. Syövätkö esimerkiksi elukat sitä, Matinolli pohtii.

Valtavan kuvan piirtäminen pellolle traktorilla ei kuulemma ole kovinkaan vaikeaa. Urakan vaivattomuus johtuu sellaisesta ihmeellisestä asiasta kuin täsmäviljelystä.

Tietokoneeseen syötetään haluttu kuvio – tässä tapauksessa meidän viirupöllömme munineen – ja traktori kääntää maan kuvan perusteella ja gps-paikannuksen avulla tiettyyn paikkaan. Traktoria ei tarvitse edes ohjata, jos ei halua. Kaikki tapahtuu automaattisesti, ja ihminen voi keskittyä ihmettelemään.

Matinolli on hankkinut täsmäviljelyyn vaadittavat vempaimet ihan oikeita töitä varten. Mutta kuten olemme saaneet huomata, soveltuu tekniikka muuhunkin.

– Jossain vaiheessa tuli mieleen, että voihan tällä leikkiäkin, Matinolli toteaa virnistäen.

Viirupöllö ei ole ensimmäinen jättiläiselukka Tyrnävän aakeilla mailla. Samantapainen kuvio tehtiin jo viime kesänä viereiselle pellolle. Tuolloin pellolle syntyi iloisesti tervehtivä ratsumies.

– Ajatus lähti alunperin siitä, kun tuolle naapuripellolle ei tahtonut viime vuonna löytyä mitään järkevää käyttöä, koska asuinaluetta laajennettiin sinne, Matinolli kertoo.

– Marssin sitten aluearkkitehdin puheille kertomaan tästä taideprojektistani.

Hän näytti idealle vihreää valoa, ja taiteilijakin saatiin hommaan piakkoin mukaan.

Laittoivatko tyrnäväläiset näin vireille pidemmänkin peltotaiteen perinteen?

– Tulisihan siitä melkoinen eläintarha, Matinolli naureskelee.Lisää verkossa
Katso video. kaleva.fi

Fakta

Tyrnävän peltotaideteos

Muokattu Isosuontien varrella sijaitsevalle

5

hehtaarin kokoiselle pellolle.

Teos esittää viirupöllöä ja neljää munaa. Kuvan on suunnitellut tyrnäväläinen taiteilija Pia Hentunen.

Maanviljelijä Ilkka Matinolli on muokannut kuvan pellolle täsmäviljelytekniikalla. Kuvio on kylvetty täyteen kevätrypsiä.

Taideteos on muistomerkki toukokuussa Tyrnävän Temmeksellä tapetulle viirupöllöemolle ja sen poikasille.

Tyrnäväläinen maanviljelijä Ilkka Matinolli on muokannut viirupöllöä esittävän kuvan pellolle. Hän oli mukana samanlaisessa taideprojektissa viime kesänä.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 16.06.2016.