Turkansaari on valmis vuoden pääjuhlaansa

Tervahautaa ei tänä vuonna polteta, mutta siihen liittyvä kulttuuri on esillä monella muulla tavalla.

Turkansaari esittelee yleisölleen Oulujokivarren kulttuuria.

Sormet pelissä

Juttusarjassa haastatellaan ihmisiä, jotka ovat mukana järjestämässä Oulun alueen kesätapahtumia.

Ville Koivuniemi

Oulu

Turkansaaren ulkomuseo valmistautuu tänään perjantaina vuoden päätapahtumaansa. Kello 16 alkaviin juhannusiltamiin odotetaan jopa tuhatta vierasta, ja vuoden pääjuhlan eteen on ahkeroitu tällä viikolla hiki hatussa.

– Toki täällä on talven jäljiltä monenlaista muutakin huoltoa. Vanhoissa taloissa katot vuotavat ja esimerkiksi yhteen taloon on valmistettu vielä kellertävänä hohtava pärekatto, intendentti Patrik Franzén sanoo.

Huoltotoimet vievät museoalueen vaatimusten vuoksi paljon enemmän aikaa kuin vastaavat toimet veisivät ilman museostatusta.

– Emme ajattele näitä varsinaisesti rakennuksina vaan museoesineinä, joita pyritään pitämään mahdollisimman alkuperäisessä kunnossa, Franzén valaisee.

– Jos jonkin rakennuksen jokin hirsi on esimerkiksi laho, me vaihdamme vain sen lahon osan emmekä koko hirttä.

Turkansaaresta puhuttaessa tervaa ei voi jättää mainitsematta. Tänä vuonna saaressa ei polteta säästösyistä tervahautaa, mutta terva on esillä monella muulla tavalla. Saareen on valmistunut muun muassa tervahautaa esittävä näköiskappale.

– Harmi että tänä vuonna emme voi myöskään myydä tervaa täältä ulos. Tärkeintä meille on kuitenkin turvata sen riittävyys omiin tarpeisiimme. Esimerkiksi saaren 1600-luvun lopulla rakennetun kirkon paanukatto on käytännössä ikuinen, mutta vaatii tervausta.

Franzén puhuu tervan puolesta muutenkin innokkaasti.

– Terva liittyy Oulun alueen kulttuurihistoriaan, mutta se on meille myös ihan käytännön tarve.

Kahdelle saarelle – Turkansaareen ja Siikasaareen – jakautuvalla museoalueella on alkuviikosta iltapäivällä hiljaista. Muutama perhe pyörii saaren neljässäkymmenessä rakennuksessa, tutkii Oulujokivarren asumiseen, maatalouteen, karjanhoitoon, kalastukseen ja tervanpolttoon liittyvää kulttuuria.

Siikasaaren puolella olevassa savottakämpässä roikkuu muutamia vaatteita narulla – ikään kuin kuivumassa. Jokseenkin ahtaassa mökissä on nukkumatilat useammalle kouralliselle savottatyöläisiä.

– On täällä varmaan haissut hielle, yksi museovieraista laukoo ja saa muut nauramaan.

Siikasaaren puolella tarkoitus on esitellä sitä, miten metsästä on aikanaan saatu elantoa.

– Sellainen karkea saarijako menee tosiaan niin, että Turkansaaren puolella esitellään talonpoikaiskulttuuria ja kalastukseen liittyvää kulttuuria. Siikasaaren puolella keskitytään metsän tuotantoon liittyvään kulttuuriin, Patrik Franzén sanoo.

Tänään illalla Turkansaari täyttyy mahdollisesti tuhatpäisen yleisön lisäksi myös lukuisista eri esiintyjistä. Ensimmäisen kerran juhannusaaton tapahtuman kulkua on suunniteltu jo sydäntalvella.

– Ensimmäisiä keskusteluja käytiin tosiaan jo tammikuussa. Yleensä näitä aletaan suunnitella tosissaan ainakin puoli vuotta etukäteen. Nyt suunnitellaan jo joulun ajan ohjelmistoa. Hassultahan se tietenkin tuntuu, museo- ja tiedekeskus Luupin leivissä muitakin ulkomuseoalueita hoitava Franzén toteaa.

Lisää verkossa.
Katso kuvagalleria. kaleva.fi

Fakta

Turkansaaren juhannusiltamat

Vuoden päätapahtuma juhannusiltamat järjestetään Turkansaaressa perjantaina 24. kesäkuuta kello 16–22.

Iltamien ohjelmaa: 17.30 Hartaushetki vanhassa kirkossa. 18.00 Iltamat alkavat. 18.15 Iin laulupelimannit. 19.45 Hannu Tarvas, Lapin tarinoita. 18.30 Nukketeatteri Sytkyt, Tervatonttu Toivo ja Liikkuva laulureppu Navetassa. 20.00 Juuni & Olkimaa. Lopuksi juhannuskokon sytytys sään salliessa.

Liput Turkansaaren juhannusiltamiin maksavat aikuisilta 10 euroa, eläkeläisiltä ja työttömiltä 8 euroa ja 3–18-vuotiailta lapsilta 4 euroa. Alle 3-vuotiaat pääsevät iltamiin ilmaiseksi.

Patrik Franzén

Ulkomuseoyksikön intendentti museo- ja tiedekeskus Luupissa. Työskennellyt Luupin palveluksessa vuodesta 2014 alkaen.

Sitä ennen työskennellyt muun muassa Kierikkikeskuksessa vuodesta 1997 alkaen.

Historiatieteitä lukenut filosofian maisteri. Väitöskirja tekeillä.

Perhe: Puoliso ja 2-vuotias poika.

Harrastukset: Muun muassa kansanmusiikin soittaminen, keräilyharrastukset ja musiikki yleensäkin.

”Harmi että tänä vuonna emme voi myöskään myydä tervaa täältä ulos. Tärkeintä meille on kuitenkin turvata sen riittävyys omiin tarpeisiimme. Esimerkiksi saaren 1600-luvun lopulla rakennetun kirkon paanukatto on käytännössä ikuinen, mutta vaatii tervausta.”

Intendentti Patrik Franzén ja vahtimestari Antti Palmroos valmistelivat Turkansaarta juhannusiltamiin, joka on ulkomuseon vuotuinen pääjuhla. Tervahauta ei pala ulkomuseoalueella tänä vuonna, mutta Turkansaaressa on näytillä tervahaudan mallikappale. Tässä kuvassa Tervahauta palaa ulkomuseoalueella vuonna 1977.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 24.06.2016.