Sohvatuolista kajahtaa Virran Olavin bravuuri

OAMK:n rehtori Jouko Paaso uskoo koulutukseen ja laulaa karaokea.

60 vuotta

PETRI LAUKKA

Oulu on jo kovaa vauhtia nousemassa taantumasta ja pääsemässä talouskasvuun kiinni, huomauttaa Oulun ammattikorkeakoulun rehtori ja toimitusjohtaja Jouko Paaso. Hänen mukaansa moni seikka viittaa käänteen tapahtuneen. Työpaikkoja on ruvennut syntymään ja yrityksissä sikiää monen alan innovaatioita.

– Jostakin syystä sitä ei vain oikein uskota täällä Oulussa. Oulu on toipunut yllättävän nopeasti, sitä pitäisi tuoda paljon kovemmin esille.

Paason mukaan Oulu hieman väheksyy itseään ja taitavuuttaan. Kun Paaso palasi Vaasasta rehtorin tehtävistä takaisin Ouluun vuonna 2009, hän törmäsi ihmeelliseen asiaan.

– Ulospäin Oulu vaikutti todella hienolta uuden teknologian huippukaupungilta, mutta paikan päällä tuntui toiselta. Kaupungissa vallitsi sisäänpäinkääntynyt tunnelma.

Kenties se oli jonkinlaista hölmistyksen tunnetta kansainvälisen menestyksen edessä.

– Kainostelemme ja olemme vaatimattomia aivan turhaan. Moni muu kaupunki paukuttaisi henkseleitään ihan surutta.

Paason aikana Oulun ammattikorkeakoulu on kehittynyt ja saanut painoarvoa. OAMK ei yritä olla pikku yliopisto vaan koululla on omat vahvuutensa, muun muassa läheiset suhteet yritysten tuotekehittelyyn ja ammattityövoiman tarpeen täyttämiseen.

– Me annamme korkeatasoista opetusta ja teemme yhteistyötä yrityskentän kanssa. Yliopistolla on tieteellinen lähtökohta. Roolit ovat siis selkeät.

Paaso on ollut mukana kehittämässä ammattikorkean ja yliopiston välistä yhteistyötä, joka monessa muussa usean korkeakoulun kaupungissa on voinut jäädä heikoksi. Oulussa keskusteluyhteys on avoinna koko ajan.

– Välit ovat hyvät ja tasa-arvoiset.

Paaso ottaa esimerkiksi Oulun innovaatioallianssin – kaupungin, yliopiston, ammattikorkean, VTT:n. Luonnonvarakeskuksen, OSEKKin ja Technopoliksen muodostaman liittouman. Koulutus, tutkimus ja liike-elämä suunnittelevat tulevaisuutta yhdessä.

– Se on ainutlaatuinen yhteistyökuvio, ja se toimii. Vastuut on määritelty, ja jokainen ponnistelee yhteisen tavoitteen eteen.

Onnistumisten vastapainona Paaso on joutunut etsimään säästökohteita omasta laitoksestaan. Ja joutuu edelleen.

– Näköpiirissä on vielä 10 prosentin säästö. Valtio vie 4–5 miljoonaa euroa vuotuisesta rahoituksestamme. Se on iso summa, liian iso.

Ajatus tuulettuu suunnistaessa ja karaokessa, jossa Paaso ei pelkää valita vaativia lauluja, vaikka Topi Sorsakoskea tai Olavi Virtaa.

Tartu Mikkiin on hyvä tv-ohjelma. Jos sieltä tulee jokin sopiva laulu, niin useasti vetäisen mukana. Miten sen nyt sanoisi... noh, lauluääntäni on kehuttukin.

Fakta

Jouko Paaso

Syntynyt 4.6.1956 Iissä.

Asuu Haukiputaalla.

Naimisissa, neljä lasta, kuusi lastenlasta.

Oppiarvoltaan tekniikan tohtori Oulun yliopistosta 1998. Väitöskirja käsitteli digitaalisia opetusmenetelmiä.

Työura rehtorina: toiminut Oulun ammattikorkeakoulun rehtorina vuodesta 2009. Sitä ennen Vaasan ammattikorkeakoulun rehtorina viisi vuotta.

Lukuisia luottamustehtäviä muun muassa koulutuksen kehittämishankkeissa.

Harrastuksina suunnistus, golf, lukeminen, karaokelaulaminen ja tanssi.

Huomionosoitukset OAMKin opiskelijoiden stipendirahastoon FI57 5741 4020 0808 47, viite Rehtori 60 vuotta.

Oulun ammattikorkeakoulun rehtori Jouko Paaso pelkää ammattikorkeakoulumallin näivettyvän säästöissä.
Syksyllä OAMK joutuu tekemään kymmenen prosentin leikkaukset.


Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 05.06.2016.