Ouluun syntyy n.o.d. youth company

Malliksi muillekin Suomessa: Heli
Pippingsköld
ja Simon Beyer-Pedersen perustavat vuoden kestävän puoli-
ammattilaisen erikoiskoulutusryhmän,
joka kasvattaa tanssin uutta sukupolvea.

Eeva Kauppinen, tekstit
Joel Karppanen, kuvat

Kun idea on sanottu ääneen, se tuntuu heti oivalliselta. Mutta jonkun piti se keksiä ja alkaa toimia. Tanssitaiteilijat Heli Pippingsköld ja Simon Beyer-Pedersen Suomi/Tanska ovat perustamassa Ouluun nuoria, edistyneitä tanssinharrastajia yhdistävän tanssiryhmän.

Nuorille kyse on vuoden projektista.

Yksi koetanssi eli audition on jo pidetty. Toinen koetanssi järjestetään tänään ja kolmas pyynnöstä vielä vähän myöhemmin.

– Oulun alueelle on tehty hurjan hienoa tanssin pohjatyötä. Tänne on muodostunut erittäin suuri joukko taitavia harrastajia, jotka kaipaavat uusia haasteita ja mahdollisuuksia tanssin kokemisessa ja tekemisessä, Heli Pippingsköld perustelee.

Ryhmän nimi on n.o.d. youth company. Siihen etsitään 16–25-vuotiaita innostuneita ja sitoutuvia tanssijoita.

– Emme tuijota vain ikää ja taitotasoa vaan haemme dynaamista ja toimivaa kokoonpanoa. Motivaatio on tärkeä tekijä, kaksikko huomauttaa.

Kolme ryhmästä kiinnostunutta nuorta tapasi kulttuuritalo Valveella. Millaiset näkymät uusi ryhmä heille tarjoaa?

– Oululla ei ole ollut tarjota mitään tämmöistä. Kun on tanssinut jo tosi pitkään, tavallisten tanssikoulujen opetus ei enää riitä. Tarvitsee yksilöllisempää ja yksityiskohtaisempaa treeniä, katutanssilajeja harrastanut Vilma Laukkanen (s. 1996) toteaa.

Laukkanen osallistui n.o.d.-ryhmän koetanssiin kuukausi sitten.

– Tanssikoulut keskittyvät paljon kisamaailmaan. En ole saanut siitä niin paljon irti. Kiinnostaa enemmän taidepuoli ja produktiot.

Oulun yliopiston taide- ja taitopainotteisessa luokanopettajakoulutuksessa vuoden ajan opiskellut Antti-Pekka Pudas (s. 1994) löysi tanssin viitisen vuotta sitten.

– Oulu on mukava tanssikaupunki. Täällä on mahdollisuuksia harrastaa ja nähdä tanssiesityksiä, hän kehuu.

– Mutta jos haluat mennä pidemmälle tanssissa ja tanssijana, siihen täällä ei ole ollut aikaisemmin kauhean paljon mahdollisuuksia.

Nuorten tanssiryhmään pyrkivä Pudas haluaisi syventää osaamistaan.

– Mitä muuta tanssi voisi olla kuin yhden koreografisen sarjan tekemistä tanssitunnilla ja tanssitekniikan hiomista? Voisiko sieltä löytää syvällisempää merkitystä, omaa liikettä ja omaa ilmaisua? hän heittää.

Tulevaa opettajaa kiinnostaa myös tanssin pedagogiikka.

– Itse olen kasvanut tanssin kautta tosi paljon rohkeammaksi ja avoimemmaksi. En häpeä tunneilla, millaista tanssia teen. Kun näkee omat virheensä ja heikkoutensa, se on vain osa oppimiskulkua. Niistä osaa myös oppia.

Neljä vuotta showtanssin erikoiskoulutusluokalla Oulun ammattikorkeakoulussa opiskellut ja sen jälkeen yksityisessä tanssikoulussa tanssia harrastanut Mira Pernu (s. 1998) etsii omaa polkuaan.

– Tämä kuulosti tosi mielenkiintoiselta ja monipuoliselta. Kehitetään yksilöllistä tanssijuutta ja taiteellista työtä. Tanssikoululla kaikki tekevät tarkasti näin ja ollaan tämmöisiä, Pernu vertaa.

– Mutta entä jos kysyttäisiinkin, miten haluaisit tehdä tämän? Ja millainen tanssija sinä olet?

Tämäntyyppiset kysymykset vaikuttaisivat hänestä kehittävämmiltä, kun ahkeraa treeniä on takana jo seitsemän vuotta.

– Kiehtoo, voisiko tästä päästä jollekin polulle. Muuten on vaikea edetä. Voisi kokeilla siipiään ja saisi ehkä apuakin siihen companyn kautta.

n.o.d. youth companyn toinen koetanssi järjestetään kulttuuritalo Valveella 14.6. kello 16.

FAKTA

n.o.d. youth company

Ryhmään valitaan vuodeksi 10–15 tanssijaa ikähaarukalla 16–25 vuotta.

Treenejä pidetään 4–6 kerta viikossa.

Vuoden aikana tuotetaan pieniä teoksia kaupungille ja yksi kokoillan tanssiteos.

Tulokas esittäytyy yleisölle OuDance-festivaalilla (14.–18.9.) Oulussa pienten tanssien kokonaisuudella Kymmenen tapaa sanoa hei.

Perustajat ja vetäjät tanssitaiteilijat Heli Pippingsköld ja Simon Beyer-Pedersen Suomi/Tanska. Lisäksi ulkomaisia opettajavieraita mm. Anna Stamp Møller Tanskasta ja amerikkalainen William Lü Hollannista.

Uuteen n.o.d. youth companyyn valitaan vuodeksi 10–15 tanssijaa. Kuvassa kolme kiinnostunutta nuorta ja companyn vetäjät: Mira Pernu (vas.), Heli Pippingsköld, Simon Beyer-Pedersen, Vilma Laukkanen ja Antti-Pekka Pudas. – Emme tuijota vain ikää ja taitotasoa vaan haemme dynaamista ja toimivaa kokoonpanoa, ryhmän vetäjät Heli Pippingsköld ja Simon Beyer-

Pedersen sanovat.

Työkaluja ja itsetunnon varustelua

Tanssitaiteilijat Heli Pippingsköld ja Simon Beyer-Pedersen lanseeraavat Ouluun nuorten puoliammattilaisen tanssiryhmän. Vastaavia löytyy esimerkiksi Tanskasta.

– Tanssiryhmässä oppimiskenttä muuttuu erilaiseksi, laajemmaksi. On tilaa etsiä ääntään ja löytää oma itsensä, Pippingsköld kertoo.

– Menemme eri paikkoihin Oulussa tekemään teoksia eri ihmisten kanssa. Laitamme nuoret heti kommunikoimaan, mitä tanssi parhaimmillaan mielestäni on.

Tulossa on yksi kokoillan teos ja sooloprojekteja.

– Opetamme pääasiassa projektien kautta. Tietysti tekniikkatunteja pidetään joka viikko, mutta se ei ole pääasia. Tärkeämpää on esityksen luomisen prosessi ja toisten samanikäisten kohtaaminen.

Syksyllä on luvassa yhteistyöprojekti Artopio-organisaation ja Liettuan nykytanssifestivaalin Biciu Saskrydis kanssa. Oululaisen n.o.d. youth companyn jäsenet pääsevät kahdeksi viikoksi työskentelemään paikallisten nuorten keralla ja esiintymään festivaalille.

Pippingsköld ja Beyer-Pedersen aikovat tuoda ryhmän opettajiksi myös kansainvälisiä kollegoitaan.

– Vuoden ajan varustamme ja opastamme näitä nuoria, että he saavat itseluottamusta, Simon Beyer-Pedersen kiteyttää.

– Välitämme ja kehitämme heille työkaluja. Niin heistä tulee vahvempia, valitsivatpa he sitten myöhemmin tanssin tai muun koulutuksen.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 14.06.2016.