Kutualuetta häiritty taas

Suojeltu viitasammakko ei saanut olla rauhassa tänäkään keväänä Oulunsalossa.

Liisa Laine

Oulu

Viitasammakot eivät tänäkään vuonna saaneet olla rauhassa Oulunsalon Salonrannalla.

Kuten viime keväänä myös nyt kosteikkoa on yritetty kuivattaa vetämällä sinne uomia. Lähiseudun asukkaat ovat käyneet palauttamassa tilanteen ennalleen, mutta uomat on auottu uudelleen. Tätä on toistunut neljä kertaa.

Viitasammakko on EU:n luontodirektiivin perusteella tiukasti suojeltu laji. Lisääntymis-ja levähdyspaikan hävittäminen on kiellettyä.

Elyn luonto ja alueiden yksikön päällikön Eero Melantien mukaan kosteikkoa ei kuitenkaan ole tuhottu vielä niin pahoin, että se täyttäisi luonnonsuojelurikoksen tunnusmerkit. Näin ollen ely ei ole tekemässä asiasta rikosilmoitusta.

– Kävin lauantai-iltana paikalla. Totesin, että paikalla oli siirretty pois tai katkaistu ojassa patona toiminut puun pätkä ja lasku-uomaa oli hieman syvennetty ilman isompia työvälineitä. Eli isosta kaivuusta ei ole ollut kyse. Veden pinta on kosteikossa laskenut korkeintaan muutamia senttejä.

Melantie ei ryhdy tarkemmin spekuloimaan, mikä tässä tapauksessa olisi hävittämistä.

– Nyt tehty ei sitä arvioni mukaan ole, koska veden pinnan aleneminen on vähäistä, eivätkä sammakon lisääntymisedellytykset ole hävinneet tai edes heikentyneet.

Hän pitää silti valitettavana, että uomaa käydään aukomassa.

– Toimet ovat kuitenkin olleet kohtuullisen pienimuotoisia. Lauantai-iltana minä palautin tilanteen ennalleen parin minuutin työllä.

Tavallisesti hätiin ovat tulleet lähiseudun asukkaat, eikä kosteikko ole päässyt kuivumaan.

– Onneksi on kansalaisia, jotka seuraavat luonnon tapahtumia ja meillekin asioista informoivat. Useimmat tapaukset, joista olemme tehneet poliisille tutkintapyynnön, ovat tulleet esille kansalaisten kautta, kiittelee Melantie.

Kosteikko on Salonrannassa alueella, joka uuden Oulun yleiskaavassa on merkitty luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen merkittäväksi alueeksi.

Kosteikko ei ole suuri, vain noin 40 metriä kertaa 50 metriä. Alueen pienuus lisää suojelun merkitystä, korostaa tutkija Jarmo Saarikivi Helsingin yliopiston ympäristötieteiden laitokselta.

Oulunsalonrannan, joka käsittää myös Salonrannan, kaavarunko hyväksyttiin viime syyskuussa. Jo Oulunsalon kunnan aikana Salonrantaan oli vireillä rakentamista.

Hanke oli kiistanalainen ja se keskeytettiin hieman ennen kuntaliitosta. Nyt aluetta on katsottu suurempana kokonaisuutena.

Viitasammakot todettiin vuonna 2010 silloiseen hankkeeseen liittyneessä luontoselvityksessä, jonka rakennuttaja tilasi. Toissa kesänä havaintoja ei enää ollut. Viitasammakon oletettiin hävinneen.

Näin ei kuitenkaan ollut, sillä viime keväänä viitasammakosta saatiin lukuisia äänihavaintoja. Kesällä laaditussa uudessa selvityksessä viitasammakkoreviirit mainitaan ja ne on otettu huomioon myös syksyllä hyväksytyssä kaavarungossa.

Häirintä alkoi viime kevään havaintojen jälkeen.

Lähialueella asuva Jukka Haikala vei tuolloin kosteikkoon kyltin, jossa vedottiin viitasammakoiden pesintärauhan puolesta.

Kyltti sai olla paikoillaan noin vuorokauden. Sen jälkeen se survottiin yöllä Haikalan postilaatikkoon. Tilanteesta on turvakameran kuvaa. Asialla olleen miehen auton rekisteritunnus oli peitetty.

Tilanne viime lauantaina: patona toiminut puun pätkä oli katkaistu ja lasku-uomaa syvennetty. Tilanne kosteikossa huhtikuun lopussa, kun kaikki oli vielä kunnossa.

Maanomistaja kiistää kuivatuksen

Liisa Laine

Oulu

Salonrannan maanomistus jakaantuu niin, että kaupunki omistaa 80 ja Oulunsalon ranta Oy 20 prosenttia.

Yhtiön toimitusjohtaja Kimmo Kurkela kiistää viime vuotiseen tapaan, että hänellä, hänen yhtiöllään tai kenelläkään hänen lähipiiristään olisi mitään tekemistä kuivatusyrityksen tai kylttien kanssa.

Hänen mielestään alueella ei edes ole tehty mitään kuivatuksia.

– Ei siellä kenenkään tarvitse mitään touhuilla, eikä siihen ole oikeutta, koska alueelle on tehty luontoselvitys ja alueelta on tavattu viitasammakoita. Ne myös tullaan kaavoituksessa huomioimaan.

Sen sijaan hän epäilee havainnot tehneen Jukka Haikalan luotettavuutta asiassa. Haikala puolestaan huomauttaa, ettei hän vastusta alueen hyödyntämistä asuntotuotannossa. Luonnonarvoja on kuitenkin kunnioitettava ja toimittava niiden mukaan.

Oulunsalonrantaan hyväksyttiin viime syksynä kaavarunko.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 02.06.2016.