Kirjastoihminen sotateeman äärellä

Tutkimus

Marita Hietasaari: Sodan muisti. Avain 2016.

Mitä ajattelee kirja-asioita töikseen hoitava nainen sodasta ja sotakirjallisuudesta? Marita Hietasaari kurkistaa Sodan muisti -teoksessaan sotakirjallisuuden suojapanssareiden taakse. Hän tutkii sotateoksia kulttuurisen muistin näkökulmasta.

Tämä aluksi hieman kapealta kurkistusikkunalta tuntuva näkökulma tarjoaa lopultakin analyyttisen ja tarkan kuvan sotakirjallisuuden luonteesta.

Kulttuurinen muisti on käsiteparina tuore ja raikas – erityisesti sotakirjallisuuden tutkimukseen sovellettuna.

Näkökulmansa Hietasaari on valinnut huolellisesti. Hän tutkii eri genren kirjoja; näistä hän on luonut omat tutkimukselliset kokonaisuutensa. Sijansa saavat mm. kirjat joissa naiset joutuvat selviytymään itsenäisesti; teokset, joissa lapset jäävät ilman vanhempia; kansallisen kertomuksen kyseenalaistavat teokset sekä kirjat, joissa sotaa ihannoidaan ja rauhaan petytään.

Läpivalaisu on mielenkiintoinen ja monipolvinen. Ehkä löydät suosikkikirjasarjastasi jotain uutta tämän avulla.

Erityisen paljon kirjasta saavat irti ne, joille sotakirjat ovat tulleet tutuiksi vuosien – jopa vuosikymmenten – aikana. Kirja nivoo aikaisemmat lukukokemuksemme kulttuurisen muistin kautta kontekstiinsa. Kirjan kautta ”sotakirjallisuuden taistelutanner” avautuu aikaisempaa selväpiirteisempänä. Tämän teoksen luettuaan voi luokitella helpommin lukemansa omaan lokeroonsa.

On myös mielenkiintoista, että Hietasaari on nostanut tietyt kirjailijat erityisjalustalle, jotta saisi viestinsä läpi.

Tämä ei tarkoita, että nämä kirjailijat olisivat erityisesti muita parempia, vaan heidän valintansa palvelee paremmin kyseistä tutkimusta.

Riittävän erilaisen profiilin omaavat ”esimerkkikirjailijat” valaisevat elämäntyöllään sotakirjallisuuden monia puolia. Laila Hirvisaaren Lappeenranta-sarja ja Sirpa Kähkösen Kuopio-sarja ovat tällaisia esimerkkitapauksia.

Niiden kautta voidaan valottaa laajempia kirjallisuuden ilmiöitä.

Takakannen kohdeyleisömääritelmään on helppo yhtyä: ”Teos on suunnattu historiallisia romaaneja lukeville sekä sota-ajasta ja sen tulkinnoista kiinnostuneille.”

Tämä onkin piristävä ja itseymmärrystämme lisäävä teos sotakirjallisuuden kirjavassa kentässä. Kannattaa lukea erityisesti, jos tahdot ymmärtää paremmin itseäsi sotakirjallisuuden kuluttajana – ja sotakirjallisuuden erilaisia lajeja sekä sen tekijöitä.

Hietasaaren kaltaiselle analyyttiselle näkijälle olisi varmasti kysyntää muissakin kirjallisuuden lajeissa! Kirjasto on tarjonnut sopivan ”tutkimusalustan” ja vartiopaikan tarkalle havainnoitsijalle. Ja aineistokin sijaitsee aivan vieressä.

Pekka Tuomikoski



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 27.6.2016.