Kiiminkijoki vie melojat läpi erämaiseman

Kiiminkijoki on muutakin kuin vain Koitelinkoski. 170 kilometriä pitkä joki kulkee kolmen kunnan läpi.

Kiiminkijokimelontaa sekä muita joen matkailumahdollisuuksia pyritäänkin tuomaan esille aikaisempaa selkeämmin.

Anna-Mari Kilpijärvi,
teksti ja kuvat

Ala-Vuoton kylällä Kiiminkijoen ranta on täynnä kajakkeja ja nauravaisia ihmisiä. Paikoin matalalla virtaava Kiiminkijoki on näyttänyt parhaita puoliaan perinteisen Kiiminkijokimelonnan osallistujille.

– Tämä on mahtava joki. Tästä tekee kauniin se, että joki virtaa vapaana. Olen aina rakastanut Kiiminkijokea. Olen asunut joen varrella, lapsena myös seurasin melontaa, toista kertaa mukana oleva haukiputaalainen Virpi Honkanen naurahtaa.

Kiiminkijoesta puhuttaessa monella tulee ensimmäisenä mieleen Koitelinkoski. Joki tarjoaa kuitenkin paljon nähtävää kolmen kunnan alueella. Joki saa alkunsa Puolangan Kivarinjärvestä. Perämereen se laskee Haukiputaan Martinniemestä.

– Joessa on ainoastaan kolme koskea, Kalliuskoski, Kurimonkoski ja Koitelinkoski, joiden kanssa on oltava varovainen. Muilta osin joella on helppo mennä, vaikka ei olisikaan paljoa kokemusta melonnasta. Täällä on myös paljon vauhdikkaita koskiosuuksia, Kiiminkijokimelonnan järjestävän Backwood Actionin yrittäjä Harri Tapio vinkkaa.

Melominen on myös ekologinen tapa liikkua, sitä varten ei tarvitse rakentaa teitä tai polkuja, ainoastaan vesi riittää. Melonta näyttää myös seudun aivan uudesta kulmasta.

– Joen varrella on todella kauniit maalaismaisemat. Alkumatkasta pääsimme näkemään majavan ja törmäpääskyn pesiä. Joella liikkuessa luonnon ihmeellisyys korostuu, Honkanen kertoo.

Vaikka Kiiminkijoki on jäänyt läheisten Ii- ja Kitkajoen varjoon, Kiiminkijokimelonta on saanut innokkaat harrastajat liikkeelle eteläistä Suomea myöten.

– Koskenlaskut ovat aina jännittäviä. Pulssi nousee aina kun kuulee kosken kohisevan. Tämä on ihana, luonnontilainen joki. Näyttää siltä, että tulen tänne uudestaan ensi vuonna, helsinkiläinen Riikka Kärki tuumii.

”Pulssi nousee aina kun kuulee kosken kohisevan. Tämä on ihana, luonnontilainen joki.”

Riikka Kärki

melontaharrastaja

Melonnassa yhteisö on tärkeä voima. Melonta on turvallista porukalla, Kärki muistuttaa.

– Melottaessa ei tarvitse pelätä, että täällä vain kilpailtaisiin. Tässä korostuvat aivan muut arvot, kuten luonnosta ja maisemista nauttiminen, Honkanen miettii.

Kiiminkijokimelonta on jokivarren kyläyhdistysten ja yritysten yhteinen voimanponnistus. Viikonlopun aikana melojat matkaavat 100 kilometrin matkan Utajärven Juorkunajärveltä Kiimingin Koitelinkoskelle. Aikaisemmin 170 kilometriä pitkä joki on melottu koko matkalta.

– Jokainen kylä hoitaa oman osuutensa. Meillä on täällä perinteinen kylähenki, Alavuoton kyläyhdistyksen aktiivi Veijo Väänänen kiittelee.

Tapahtuman juuret ovat 80-luvulta. Alkujaan tapahtumalla haluttiin tuoda esille paikallisia yrityksiä ja yrittäjiä.

Kiiminkijoki ry:n varapuheenjohtajanakin toimivan Väänäsen mukaan melonnalla ei ole sen historian aikana tiettyä teemaa, kuten esimerkiksi Iijokisoudulla, mutta luonnonsuojelu on noussut merkittäväksi voimavaraksi. Jokivarren toimijoita huolestuttaa Viinivaaran vedenottohankkeen lisäksi jokivarren läheisyyteen suunnitteilla oleva tuulivoimapuisto sekä mahdollinen turpeennosto.

– Haluamme pitää joen vapaana ja puhtaana ympäristöpäästöistä, Väänänen painottaa.

Kiiminkijokimelonta sai liikkeelle harrastajia ympäri Suomen. Viikonlopun aikana joella kulki viitisentoista melojaa. Sää suosi melojia, sillä se oli sopivan viileä ja pilvipoutainen. Helsinkiläinen Riikka Kärki osallistui melontaan ensimmäistä kertaa. Hänelle koskenlaskut ovat melonnan parasta antia, syke nousee kosken kohistessa. – Täällä on mahtavaa rauhallisuus ja erämainen luonto. Täällä myös palvelut ovat lähellä. Uuraisilla asuva Teijo Haapakoski on lähtöjään Kempeleestä. – Opin lapsena uimaan Kiiminkijoessa. En ikinä olisi uskonut laskevani jokea kajakilla, hän naurahtaa. Haukiputaalainen Virpi Honkanen meloo Kiiminkijokimelonnassa toista kertaa. – Minut sai tänne rakkaus Kiiminkijokeen. Joella luonnon ihmeellisyyden näkee paremmin.

Kiiminkijokea viedään ulkomaille

Anna-Mari Kilpijärvi

Vaikka tämän vuoden melonta päättyy sunnuntaina, katsetta on jo suunnattu kohti ensi vuotta, Kiiminkijoki ry:n sihteeri ja Kiiminkijoen kalastusalueen isännöitsijä Juha Lindström kertoo.

Kiiminkijokimelontaa sekä joen varren matkailutarjontaa pyritään seuraavaksi viemään maailmalle. Ensi vuoden Kiiminkijokimelonta pyritään tuotteistamaan ja panemaan Nordic Marketing -markkinointiyhtiön palvelutarjontaan.

Matkailutoimintaa alueella on ollut jo pidemmän aikaa, mutta se on jäänyt muiden seudun jokien varjoon.

– Alueella ei ole samanlaista matkailuperinnettä, kuten esimerkiksi Kuusamossa. Edellytyksiä toiminnalle kyllä olisi, alueella on hyvät mahdollisuudet majoitukselle, asiakkaat olisi myös helppo kuljettaa paikalle. Pyrimme nyt nostamaan alueen profiilia.

Kiiminkijoelle tehdään tällä hetkellä matkoja enimmäkseen Sveitsistä ja Saksasta, mutta myös muista Keski-Euroopan maista. Vuosittain joella käy ulkomailta muutamia ryhmiä, mutta potentiaalia olisi enempään.

Vesimatkailu ei ole kuitenkaan Kiiminkijoen ainoa valtti. Joella liikkuu paljon myös kalastajia.

Vuosittain joelle myydään lähes 2 000 kalastuslupaa. Alueella panostetaankin myös kalastonhoitoon.

– Joesta nousee muun muassa luonnonlohta ja meritaimenta. Jokeen myös istutetaan järvitaimenta, Lindstöm kertoo.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 12.06.2016.