Iso muutos asunto- tarpeeseen

Syynimaan 30-vuotiaissa opiskelija-asunnoissa ei näkynyt kosteusvaurioita. Peruskorjaus valmistunee elokuuksi.

Hanna Laukkanen

Oulu

Oulun ammattikorkeakoulun hallitus päättää näillä näkymin elokuussa, siirtääkö se korkeakoulun tilat Linnanmaalle. Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiö PSOAS on kiinnostunut päätöksestä. Linnanmaalla on rakennusoikeutta kohtuullinen määrä jäljellä.

– Jos Linnanmaan alueelle tulee tuhansia opiskelijoita lisää, se vaikuttaa merkittävästi toimintaamme. Silloin tarvitaan lisää asuntoja, PSOASin toimitusjohtaja Juha Aitamurto sanoo.

Jos korkeakoulun tiloja siirtyy Linnanmaalle, vie uusien asuntojen rakentaminen useita vuosia. Tonttien kaavoitus vaatii aikaa. Uusien talojen valmistuttua entisistä olisi luovuttava.

– Meillä on Otokylässä seitsemän kerrostaloa, ja niiden sijainti on hankala, jos AMK siirtyy. Silloin niistä luovutaan todennäköisesti pitemmällä aikavälillä, Juha Aitamurto sanoo.

Syynimaalla oleva PSOASin peruskorjauskohde Kandintiellä on valmis elokuussa. Korjaustöihin budjetoitiin 4,5 miljoonaa.

Korjaustöistä vastannut OKV-Tekniikka Oy:n vastaava työnjohtaja Rauno Karhu sanoo, ettei asunnoissa 14 kuukauden korjaustöiden aikana ole näkynyt kosteusvaurioita.

Karhun mukaan asuntojen maavarainen lattia on kapseloitu, millä estetään kosteuden nouseminen maaperästä asuntoon. Pyykkien kuivaamista suositellaan yhteisissä tiloissa, jotta asunnoissa ei ole ylimääräistä kosteutta.

Uusiin asuntoihin on rakennettu kaksi viemärikaivoa siltä varalta, että asukkaan tukkiessa toisen viemärin kylpyhuoneeseen ei pääse syntymään vesivahinkoa. Kyseisiä kalliita vesivahinkoja sattuu noin kerran vuodessa, tosin viimeisimmästä on jo pari vuotta.

Seuraava korjauskohde löytyy läheltä, sillä Syynimaalla on useita taloja, jotka ovat noin 30 vuotta vanhoja.

– Yliopistokadulla pitää tarkkaan miettiä, kannattaako vanhimpien rakennusten peruskorjaaminen, vai puretaanko talot, Aitamurto sanoo.

Syynimaan valmistuvassa kohteessa vuokria korotettiin hieman, nyt neliövuokra on 9,9 euroa. Osa säätiön asunnoista maksaa 150 euroa kuussa. Opiskelijoilta tulee säännöllisesti kyselyjä vuokrista, ja siksi keski-vuokra on haluttu pitää alhaisena.

PSOASin liikevaihto asukasta kohden on alhaisin Suomen opiskelija-asuntosäätiöistä.

– Säätiön tulosta ei haluta maksimoida. Säätiön omavaraisuusaste on Suomen huipulla, PSOASin palvelupäällikkö Jari Simonen sanoo.

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan sosiaalipoliittinen asiantuntija Liisa Väisänen maksaa opiskelija-asunnostaan 550 euroa kuussa.

– Vuokra on opiskelijan suurin jatkuva meno, ja on todella tärkeää, että että vuokrat eivät ole liian korkealla, hän sanoo.

Opiskelija-asuntojen hakeminen on tällä hetkellä kuumimmallaan, kun nuoret saavat pääsykokeiden tulokset oppilaitoksista. Vähemmän kuin joka kolmas asuntoa hakevista pääsee PSOASin asuntoon.

Jari Simonen sanoo, että etusijalla asuntojonossa ovat ensimmäisen vuoden opiskelijat, jotka muuttavat kauempaa Ouluun.

– Asuntotilanne on aivan erilainen loka–marraskuussa kuin elokuussa; silloin asuntoja on tarjolla. Jos Oulusta kotoisin olevat opiskelijat pystyvät asumaan kotona hetken ajan, jo loppusyksystä opiskelija-asuntoja on yleensä tarjolla, Simonen sanoo.

PSOAS seuraa, ovatko opiskelija-asunnoissa asuvat aktiivisia opiskelijoita. Opintoja listaava passiivirekisteri on tulossa käyttöön lähikuukausina.

Fakta

Opiskelija-asuminen

PSOASin talojen keski-ikä on 15,8 vuotta. Kun talo peruskorjataan, ikä muuttuu tilastoissa nollaksi.

Asuntoja on 2 999, asuinpaikkoja 5 566 ja asunto-neliöitä 136508.

Asukasvaihtuvuus PSOASilla on 63,9 prosenttia, eli 63,9 prosenttia kaikista vuokrayksiköistä irtisanotaan vuosittain.

Lähde: PSOAS ja Suomen opiskelija-asuntosäätiö

PSOASin Syynimaan asuntojen perusparannukset valmistumassa. Kandintiellä työn touhussa ovat Joni Tikkanen (vas.) ja Matti Korteniemi.

Opiskelija-asukkaat eivät valita asumisesta

Hanna Laukkanen

Kirjallisuutta opiskeleva Henna Stenvall on Linnanmaan asukastoimikunnan aktiivi. Hänen mukaansa Linnanmaan opiskelija-asunnoissa asuvat eivät valita toimikunnalle paljoakaan.

Joskus asukkailta tulee noottia pyörien varastamisesta ja muiden asukkaiden aiheuttamista ongelmista. Kevätkesällä Linnanmaan asunnoissa on ollut kylmä.

– PSOAS on lupaillut, että ongelma selviää ennen syksyä, Stenvall sanoo.

PSOASin toimitusjohtaja Juha Aitamurron mukaan muutamien talojen ikkunatiivistykset eivät ole kunnossa, minkä lisäksi tehokas ilmanvaihto voi tuntua kylmyytenä. Asunnoissa on normaalisti 21–22 astetta lämmintä, mikä saattaa olla osalle asukkaista liian kylmä.

12 eri asukastoimikuntaa pitää huolta yhteisistä tiloista kuten sauna-, ompelu-, puukäsityö- ja joogahuoneista. Toimikunnat saavat PSOASilta määrärahaa, jonka käyttävät erilaisiin laitehankintoihin.

Stenvall on asunut miehensä kanssa kuusi vuotta kaksiossa. Vuokra on 450 euroa, mikä on noussut hieman muuttopäivästä.

– Suunnitelmissa on, että asumme tässä opiskelujen loppuun saakka eli vielä pari–kolme vuotta.

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan sosiaalipoliittinen asiantuntija Liisa Väisänen sanoo, että asunnoissaan viihtyvät opiskelijat pystyvät opiskelemaan tehokkaasti.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 22.06.2016.