Harrastuksena kotiseututyö

Rakkaus Raaheen pitää Pirkko Utriaisen mukana Pekanpäivien järjestelyissä.

Sormet pelissä

Juttusarjassa haastatellaan ihmisiä, jotka ovat mukana järjestämässä kesätapahtumia.


Helge Murtovaara

Raahe

Raahelainen Pirkko Utriainen on ollut jollakin tavalla mukana Pekanpäivien järjestelyissä jo 1980-luvun alkupuolelta lähtien.

Ensin hän oli mukana järjestämässä tapahtumia Raahen Matkailuoppaissa ja myöhemmin kotiseutuyhdistys Raahe-seurassa. Pekanpäivien toimikunnan puheenjohtajana on nyt neljästoista kausi.

– Henkilökohtaisesti Pekanpäivät on ollut minulle tärkeä tapahtuma. Olen todella iloinen, että olen päässyt mukaan järjestämään niitä, Utriainen sanoo.

Mikä on jaksanut pitää Utriaisen mukana kotiseutupäivien järjestelyissä yli 30 vuotta?

– Onko se geeneissä? Olen ihan aidosti raahelainen, Raahe on synnyinkaupunkini.

Utriainen on koko ikänsä asunut Raahessa. Matkoiltakin on mukava palata kotikaupunkiin.

– Tykkään kotikaupungistani. Se on mielestäni maailman paras paikka. Kotiseutu on paikka, josta sydän ei ole koskaan lähtenyt pois.

Utriainen lainaa Raahe-seuran Joululehdessä ollutta toimittaja Asko Temmeksen kirjoitusta, jossa todetaan, että mies lähtee Raahesta, mutta Raahe ei miehestä.

Aivan ensimmäisiä kotiseutupäiviä vietettiin vuonna 1972 Raahen alueen päivät -nimellä.

Myöhemmin nimeksi vakiintui kaupungin perustajan kreivi Pehr Brahen kunniaksi Pekan Päivät. Nimeä on modernisoitu liittämällä sanat yhteen Pekanpäiviksi.

– Pekanpäivät on puhtaasti perinteinen ja omalla tavallaan nostalginen kotiseututapahtuma, vuoden kohokohta, joka lujittaa yhteenkuuluvuutta ja kotiseutuhenkeä, Utriainen sanoo.

– Päivät vahvistavat suhdettamme ja rakkauttamme kaupunkiin. Ne kokoavat myös muualle muuttaneet raahelaiset tänne.

Vaikka Pekanpäiviä vietto käynnistyy tänään jo 44. kertaa, nuorkauppakamarilaisten esittelemä juhlien perusajatus on pysynyt samana. Pekanpäivät on entisten ja uusien raahelaisten tutustumista toisiinsa.

– Kokonaisuutena Pekanpäivät on hyvä ja monipuolinen kotiseututapahtuma, jossa huomioidaan lapset ja ikäihmiset sekä ihmiset siltä väliltä.

Perinteet ja perinteiset tapahtumat luovat Pekanpäivien perustan. Se on pystynyt pitämään paikkansa maailman myllerryksestä ja trendeistä huolimatta.

Monet perinteiset Pekanpäivien tapahtumat viehättävät edelleen Utriaista. Tuorein perinne, Raahe-marssi, on ehdottomasti hyvä.

Nyt jo viidettä kertaa avajaisten juhlakulkue lähtee Härkätorilta, marssii kukittamaan Pekka-patsaan ja Museon rantaan avajaisiin.

Omaa suosikkia tapahtumista on Utriaisen mukaan vaikea nimetä, kaikki kotiseutupäivän tapahtumat ovat mukavia.

Praataustilaisuus entisille ja nykyisille raahelaisille kerää Raatihuoneelle niin paljon väkeä, ettei sieltä tahdo istuinpaikkaa löytää.

– Arvokkain tilaisuus on Iltajuhla Raahesalissa. Jännityksen kohteena on se, kenestä tällä kertaa tulee Raahen Pekka tai Fiia.

Pekanpäiviin ovat kiinteästi kuuluneet muun muassa perinteiset Pekkatanssit ja Saloisten kotiseutujuhlat Arkkukarissa.

Fakta

44. Pekanpäivät 29.6.–3.7.

Perinteisiä Pekanpäiviä vietetään Raahessa keskiviikosta sunnuntaihin erilaisin tapahtumin, esityksin ja näyttelyin.

Tapahtuman taustalla ovat yhteistyössä Raahe-seura, Raahen kulttuuripalvelut ja järjestöt.

Kaupungissa vietetään perjantaina ja lauantaina Kauppakeskus Raahen Kävelykatumarkkinoita ja musiikkitapahtuma Raahe Festivalia.

Pirkko Utriainen

Pekanpäivien toimikunnan puheenjohtaja.

Harrastaa kulttuuri- ja kotiseututyötä.

Vuoden 2014 Raahen Fiia.

Pirkko Utriainen on jollakin tavalla ollut mukana järjestämässä Pekanpäiviä jo yli 30 vuotta. Nimensä kotiseututapahtuma on saanut kaupungin perustajan kreivi Pehr Brahen mukaan. Perustajan patsas on pystytetty Pekkatorille.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 29.6.2016.