Energiaa on riittänyt kaikkeen paitsi riitelyyn

Aila Väisänen on ahkeroinut vapaaehtoistyössä, kunnallispolitiikassa ja ay-liikkeessä.

Jarno Mällinen

– Tee iloinen juttu siitä, miten työelämässä jaksaa, kun toimii järjestöissä, ohjeistaa Aila Väisänen.

Eläkkeelle jäävän OYSin toimistosihteerin ja pääluottamusmiehen energiataso on sitä luokkaa, että syysuhde taitaa mennä toisinpäin. Alkoihan ay-urakin siitä, kun touhukkaaksi tiedetty Päivärinteen sairaalan kanslianhoitaja pyydettiin Jytyyn.

– Joku piti saada ja sanoivat, että Ailahan se passaa!

OYSiin siirtymisen jälkeen hän pysytteli hiljaa, mutta Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto keksi hänet taas. Hoksaamista edesauttoi sama seikka kuin Muhoksen Päivärinteellä, aktiivisuus vapaaehtoistyössä.

Jo tätä ennen Muhoksen Keskusta oli rekrytoinut Väisäsen riveihinsä, ”kun olin hengitysyhdistyksen näkyvä toimija Muhoksella”. Kuntavaltuustopaikka irtosi saman tien.

– Nyt kaikki liitot ovat odottamassa, että se lopettaa työt ja tulee tänne, mutta pitää itse vetää raja.

Eläkepäivien täytteeksi riittävät Hengitysliitto ja Kuhmon mökkiläistoimikunta. Lisäksi ehkä vähän ay-senioritoimintaa, mutta kunnallispoliitikon ura saa loppua seuraaviin vaaleihin.

Kun tuore merkonomi tuli töihin Päivärinteelle, sairaala eli vielä tuberkuloosiaikaa. Paikka oli Väisäselle tuttu jo lapsuudesta, jolloin hän kävi katsomassa potilaana ollutta isäänsä. Tuberkuloosi oli 70-luvulla väistymässä, mutta asenteet yhä pelokkaita.

– Tuberkuloosilaki oli vielä voimassa, ja potilaan piti tulla sairaalaan tai poliisi haki, Väisänen kertoo.

Tähän ympäristöön hän tuli itsekin hengityssairaana, bronkiektasiasta kärsivänä. Keuhkovammayhdistys järjesti potilaille toimintaa, ja Väisänen lähti innosta mukaan. Se tie vei Hengitysliittoon, aina hallitukseen asti.

Matkan varrella tubi ja potilastyö ovat vaihtuneet valistukseen. Päivärinteen väki puolestaan vaihtui ensin reumapotilaiksi, viime syksynä turvapaikanhakijoiksi.

– Mitään valittamista ei ole ollut!

Politiikkaan Väisästä kosiskeli moni puolue. Maatilan tyttären valinta osui keskustaan. Aateperintö ei kuitenkaan ollut äärikeskustalainen:

– Kotona intettiin, tilataanko Liitto vai Kaleva. Kaleva voitti.

Hän kertoo, ettei ole järjestöurallaan riitautunut koskaan kenenkään kanssa. Valtuustossa kiperin tilanne oli Hyrkin koulukysymys, kun puoluetoverit puolsivat vanhaa kyläkoulua, mutta Väisänen ymmärsi, että kasvava Päivärinne tarvitsee uuden.

– Siitä vähän aikaa puhisivat, mutta sitten se loppui.

Eikä riitoja vatvota ammattiliitossakaan.

Itse asiassa Väisänen valitsi Jytyn sen maltillisuuden takia. Ohjeena on aina ollut ”neuvotelkaa, neuvotelkaa, neuvotelkaa”. Paikallinen sopiminen, päivän sana, on sairaalamaailmassa perinne. Tiukinta on muiden lakkoillessa.

– Siinä on vähän hankalassa välikädessä. Meillähän on sellainen liitto, että me ei olla oltu lakossa.

fakta

Aila Väisänen

Syntynyt 1. elokuuta 1951 Lumijoella.

Kävi oppikoulun jälkeen Haapaveden kansanopiston talouskurssin ja Raahen porvari- ja kauppakoulun. Merkonomi 1975.

Toimistoapulaiseksi Päivärinteen sairaalaan 1.6.1975. OYSiin hankintatoimiston sihteeriksi 1994.

Luottamus- ja pääluottamusmies Päivärinteellä vuodesta 1988. Varapääluottamusmies OYSissa 2003, pääluottamusmies vuodesta 2004.

Muutti Ouluun 1975, Muhoksen Päivärinteelle 1982.

Perheeseen kuuluvat aviomies, poika ja tytär.

Keskustan kunnanvaltuutettu Muhoksella vuodesta 1985.

Vapaaehtoistyössä vuodesta 1976. Luottamustoimia Hengitysliitossa ja sen edeltäjissä. Muhoksen Hengitysyhdistyksen kunniapuheenjohtaja.

Jää lomalle 17.6. ja jatkaa siitä eläkkeelle.

Aila Väisänen kiittää aktiivisuudestaan järjestötoimintaa, mutta myös lapsuusympäristöään. Lumijoella sijainneella kotitilalla töitä tekivät kaikki isovanhemmista lapsiin.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 17.06.2016.