Vaarankin laelle siivet vohisemaan

Antti Ervasti

Metsähallituksen Laatumaa kaavailee isohkoa tuulipuistoa sisämaahan Pudasjärvelle Puhoskylän lähelle, Jylhänvaaran ja Tolpanvaaran alueelle. Alue sijaitsee noin 30 kilometriä Pudasjärven keskustaajamasta itään päin, ja sinne kaavaillaan 17-26:ta noin 3 megawatin voimalaa. Yhteensä tuulipuiston nimellisteho olisi noin 58-78 megawattia ja vuosituotanto 150-235 gigawattituntia.
Kun esimerkiksi Kemistä ajaa Ouluun päin, tien varrella Kuivaniemen tuulivoimalat näkyvät todella suurina ja hallitsevina. Metsähallituksen tuulivoimapäällikkö Erkki Kunnari sanoo, että tulevat myllyt ovat samaa kokoluokkaa ja vaikuttanevat maisemaan yhtä voimakkaasti.
Lähimpänä kaavailtua puistoa on parikymmentä loma-asuntoa Pienen Haukijärven rannalla. Mökkiläiset vastustavat hanketta. Seija Honkanen harmittelee, että rakentamattomaan vaaraan, joka on maisemallisesti tuulivoimaloille erittäin herkkä, ollaan sijoittamassa nyt tuulimyllyviidakkoa.
"Tämä on hyvä esimerkki huonosta tuulivoimapuiston sijoituspaikasta. Jos hanke toteutuu suurimman vaihtoehdon mukaan, se aiheuttaisi kohtuuttoman maisemahaitan, eikä meluhaittakaan ole poissuljettu. Siitä seuraisi huomattava kiinteistöjen arvon lasku", Honkanen sanoo.
Lähin mökki on puolentoista kilometrin päässä tuulipuistosta ja muut alle kahden kilometrin sisällä.
Asukaskyselyn mukaan kuitenkin 60 prosenttia arvioi tuulipuiston sopivan alueelle, 20 prosenttia vastasi, että se ei sovi alueen nykyiseen käyttöön ja 20 prosenttia ei osannut sanoa mielipidettään.
Tolpanvaaran-Jylhänvaaran hanke on nyt selvittelyn alla. Meneillään on ympäristövaikutusten arviointi, jonka selostus on toimitettu juuri Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskukselle. Yleiskaavaluonnoksesta odotellaan parhaillaan lausuntoja.
Kunnari arvioi, että kaava ja rakennusluvat voisivat valmistua ensi vuoden alkupuolella. Tuulivoimatuotanto voisi olla käynnissä jo saman vuoden loppupuolella, jos ei isompia hidasteita ole. Hän uskoo, että ainakin voimaloiden rakennustyöt voisivat olla menossa tuohon aikaan ja tuotanto alkaa vuonna 2015.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva