Trampoliini vetää leiriläiset puoleensa

Minna Akimo
Teija Soini kuvat
Kaleva
Oulu "Kaksi kerrallaan ja vain viisi minuuttia", imaami dr. Abdul Mannan ohjeistaa trampoliinilla hyppiviä ja riemusta kiljahtelevia lapsia.
Ohjeet ovat tarpeen, sillä siniselle pomppumatolle riittäisi tulijoita tungokseen asti. Mutta säännöistä on pidettävä kiinni: turvallisuussyistä trampoliinilla pompitaan vain pareittain.
Samaan aikaan leirikeskuksen päärakennuksen ruokatilassa on täysi tohina päällä. Imaamin vaimo Akter Syeda Wahida on valmistanut ruuan yli kolmellekymmenelle leiriläisille. Tarjolla on basmatiriisiä, kanaa ja salaattia.
"Onhan tässä kova työ, mutta en valita", hyväntuulinen Wahida naurahtaa.
Sanginjoen leirikeskuksessa on meneillään islamilaisten lasten perinteinen kesäleiri. Leirillä on pääasiassa kouluikäisiä lapsia sekä peruskoulun päättäneitä nuoria.
Jokaisesta perheestä on paikalla mukana joko perheen äiti tai isä. Heidän tehtävänään on katsoa ja huolehtia muun muassa siitä, että lapset menevät ajoissa nukkumaan.
Nelipäiväisen kesäleirin ohjelma koostuu seurustelusta, liikkumisesta sekä uskonnollisesta opetuksesta. Imaami Mannan kertoo, että oppitunnit pidetään pari kertaa päivässä, aamulla ja illalla.
Oppitunneilla hän luennoi islamin perusteista ja siitä, millaista on elää oman uskonnon mukaan kahden kulttuurin välissä.
"Nuorille kerrotaan, että heillä on maailmasta kaksi kokemusta. Kotona eletään oman islamilaisen kulttuurin mukaan ja muualla suomalaisen yhteiskunnan mukaan. Siksi on tärkeää, että nuoret saavat opetusta, mitkä asiat sopivat islamilaiselle ja mitkä eivät", Mannan sanoo.
Sunnuntaipäivän oppitunneilla on myös pohdittu, millaista on hyvä elämä.
"Opetan heille, että meidän on oltava hyviä kaikille ihmisille, heidän uskonnostaan riippumatta."
Merikosken peruskoulussa opiskelevalle Besim Marollille leirillä saatava uskonnollinen opetus on tärkeää.
"Tietenkin kaikki perusjutut ovat tuttuja kotoa, sillä vanhemmat kertovat moskeijassa käymisestä ja muista tavoista. Täällä leirillä imaami opettaa sitten muita uskontoon liittyviä asioita", hän sanoo.
Mutta ei leirielämä pelkkää opetusta ole. Marollin mukaan vapaa-aikaa on runsaasti. Silloin pelataan jalkapalloa ja sulkapalloa.
Hafso Nur Ahmed kertoo, että eilen juhannuspäivänä leirillä paistettiin makkaraa ja katseltiin telkkaria.
"En ole ollut aiemmin tällaisella leirillä, mutta nyt täällä on paljon serkkujani ja muita kavereita, joiden kanssa on voinut jutella", Nur Ahmed kertoo.
Pohjois-Suomen islamilainen yhdistys järjestää Islamilaisten lasten kesäleirin vuosittain.
Tänä vuonna leirille pääsi 36 lasta, mutta moni jäi ulkopuolelle. Koko Pohjois-Suomen alueella asuu noin 1 300 islaminuskoista, jotka edustavat noin 20 kansallisuutta.
"Valinta tapahtuu ilmoittautumisjärjestyksessä. Kun kaikki 36 paikkaa ovat täynnä, on sanottava, että leiri on täynnä", Mannan sanoo.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva