Tähtisumua ja puhuttelevia tiloja

Janssonin gallerian kesänäyttely Raahessa, Ylipääntie 14, Piehinki, 11.8. saakka.

"Just one little guy, with an old tweet cap, against the hole stinking universe."
Tämänkaltaisia lyhyitä, sarkastisiakin tekstejä laulaja-lauluntekijä ja runoilija Leonard Cohen (s. 1934) liittää grafiikkaansa. Kanadalaisen Cohenin kuvataidetta on nähty Suomessa ainoastaan kerran, Euroopassakin vain muutamaan otteeseen.
Taidemaalari, galleristi Jari Jansson on tehnyt kulttuuriteon tuomalla kyseisen maailmantähden grafiikkaa Raaheen. Janssonin galleria esittelee legendaariselta musiikintekijältä 29 litografiaa, sisältäen pääasiassa henkilö- ja omakuvia.
Karikatyyrimäiset omakuvat ovat yksinkertaisia, viivan käytöltään maltillisia, silti ne onnistuvat ilmeikkyydessään ja teksteillään välittämään ajatuksia ja mielentiloja. Punaiset merkit ja vesileimat tuovat teoksiin oman kiinnostavan lisänsä.
Toisen kuvissa toistuvista merkeistä taiteilija suunnitteli luostarissa ollessaan. Toinen merkeistä viitannee Cohenin juutalaisiin juuriin, se muistuttaa Daavidin tähteä, josta taiteilija on mukaillut sydämenomaisen tunnuksen.
Cohenin grafiikan lisäksi 15 erillistä tilaa kattavassa rakennuksessa on esillä yhteensä huikeat 182 teosta. Mukana on maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, valokuvia, lyijylasitöitä ja keramiikkaa 25 taiteilijalta.
Myös galleristilta itseltään on esillä maalauksia. Jansson on vanginnut siveltimellään maisemaa ja sumua jo yli 20 vuoden ajan, tuoreimmat hänen sumututkielmistaan ovat tältä vuodelta.
Mustaksi maalatut hirsiseinät ja purettujen rakennusten luonnonkiviperustuksista muuratut tilat luovat vaikuttavat puitteet ripustuksille.
Enpä ole ennen nähnyt esimerkiksi Urho Kähkösen maagisekspressiivisiä maalauksia niille niin soveltuvassa ympäristössä, millaisen rouhean linnamainen Valola-tila tarjoaa.
Kivelä-nimisen tilan lumous ja mysteeri puolestaan täydentyvät Asmo Kostian Kalevala-aiheisilla valokuvilla, Ulla Harjun keraamisilla veistoksilla, Kaija Kontulaisen puu- ja pronssiveistoksilla sekä Janssonin lyriikalla.
Tässä galleriassa yhdistyvät rakennus- ja käsityötaito, kuvataide ja runous sekä kaikkien näiden välinen synergia luovat yhdessä puhuttelevan kokonaistaideteoksen, johon kannattaa lähteä tutustumaan kauempaakin.
Terhi Peltonen



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva