Muodonmuutos yliopistossa vuoden 2014 alusta

Arja Mikkola Kaleva
Oulu Oulun kuudesta tiedekunnasta tehdään yhdeksän heti vuoden 2014 alussa.
"Olen ollut huomaavinani jopa jonkinlaista innostusta", arvioi rehtori Lauri Lajunen, kun hän maanantaina esitteli Oulun yliopiston rakenneuudistusta.
Muutosta ajaa se, että yliopisto kilpailee niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin opiskelijoista, henkilökunnasta ja rahoituksesta. Haasteeseen vastataan kolmella Oulun erityisosaamista profiloivalla uudella tiedekunnalla.
Arkkitehtuurin tiedekunta alkaa esiintyä itsenäisesti maailmalla nimellä School of Architecture.
Biokemian ja molekyylilääketieteen maineen odotetaan kiirivän yhdessä erillislaitoksia voimallisemmin.
"He itse halusivat yhteen."
Eniten rakenneuudistus kutistaa suurimpia ja hajanaisimpia: teknillistä ja luonnontieteellistä tiedekuntaa. Niiden piiristä rakennetaan neljästä laitoksesta koostuva tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta.
Tämä siis on yliopiston vastaus ict-alan kovaan rakennemuutokseen. "Emme me voi hallinnosta enempää tehdä", Lajunen sanoo.
Fysiikkaakin harkittiin ict-koulutuksen piiriin. Fysiikka jää kasvussa olevien vuoritieteiden pariin yhdessä geotieteiden ja kemian kanssa.
"Tutkimussynergiaa, tehokkuutta, kustannussäästöjä ja ennen kaikkea tieteenalat löytävät varmasti myös tutkimuksessa paremmin toisensa", Lajunen ennakoi.
Uusia tiedekuntia yhdistää se, että niissä on helppo muodostaa selkeitä kandidaattiohjelmia. Samalla ne pystyvät tarjoamaan runsaasti sivuainemahdollisuuksia, jotka taas antavat maisterivaiheessa jatkokoulutuskelpoisuuden paitsi omassa myös muissa tiedekunnissa. Tutkimusympäristönkin, kuten laitteiden, yhteiskäyttö tehostuu.
Kaikki ei tietenkään ole valmista kerralla ensi vuoden alusta. Jo syksyn abipäivillä tiedekuntien olisi kuitenkin pystyttävä esittelemään esimerkiksi sitä, että pyrkijät pystyvät jatkossa vaihtamaan suuntautumistaan joustavasti yhden valmistumisputken sijaan.
Lähivuosina kaikki yliopiston toiminnot keskitetään Linnanmaalle ja Kontinkankaalle, minne hammaslääketieteelle rakennetaan uudet tilat. Arkkitehtien muutonkin jälkeen vapaana on vielä 10 prosenttia yliopiston tiloista. Niitä tarjotaan yrityksille.
Muutosta on valmisteltu käytännön tarpeet edellä. Lajusen mukaan uudistus on mennyt kitkattomasti.
"Yhteistyö on toiminut todella hyvin, tiedekuntahallituksissakin on tasainen edustus professoreita, henkilöstöä ja opiskelijoita", kiittää ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Valle Uimonen.
"Välillä on menty kovalla sykkeellä eteenpäin, mutta olemme päässeet kommentoimaan", Uimonen toteaa.
1,5 vuoden takaiset alkuvaiheen pelot ovat karisseet. Yhtään laitosta ei lopeteta. Työpaikkojakaan ei organisaatiomuutoksella ole aikomus vähentää. Päinvastoin: Lajunen ennakoi, että opettajien ja tutkijoiden määrää voidaan nostaa, kun toiminta tehostuu.
"Väärä tapa on lähteä säästämään ja voivottamaan. Meidän pitää vain saada apparaatista enemmän irti", Lajunen sanoo.
Dekaanit vastaavat jatkossa tutkimuksesta. Mutta kun tähän asti dekaani on määrännyt kaikesta, niin jatkossa operatiivinen vastuu keskittyy tiedekuntahallitukselle. Se päättää niin budjetista kuin henkilöstöstäkin.
Erityisesti kalliiden koulutusalojen rahanjakoon Lajunen odottaa uutta läpinäkyvyyttä. Esimerkiksi arkkitehtuuria on ollut vaikea rahoittaa pelkkänä laitoksena. Muita erityisen kalliita ovat tekniikka ja lääketiede sekä osa luonnontieteitä ja musiikkikasvatus.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva