Lyhyitä leimahduksia hämärässä

JÄNNITYSRomaani
Ari Paulow: Väärä nainen.
Johnny Kniga 2013.

Kahdeksan ihmistä
siepataan Oulun Stockmannin tavaratalon parkkihallista. Seitsemän heistä on presidenttiehdokkaita. He ovat yhteisellä vaalikiertueella Pohjois-Suomessa.
Kahdeksas siepattu henkilö ei olekaan presidenttiehdokas, vaan sattumalta väärässä paikassa väärään aikaan. Hän on yksityisetsivä Jesse Hackmanin sydämenvaltaaja, avovaimo Tuulia Kinnas. Tästä sieppauksesta pyörähtää käyntiin valtakunnan laajuinen operaatio. Mihin heidät on viety? Mikä on motiivi? Kuka tai ketkä ovat osallistuneet sieppaukseen?
Näistä lähtökohdista alkaa kempeleläisen kirjailijan Ari Paulowin uusin rikosromaani Väärä nainen. Seitsemäs Jesse Hackman -romaani on täynnä virtaviivaista, väkevää ja tehokasta toimintaa, ruudinkäryä ja sydänsurua.
Tutkinta keskittyy Oulun oikeus- ja poliisitalolle. Hackmania ei kuitenkaan huolita tutkintaryhmään. Huoli ja pelko nostavat Hackmanin adrenaliinia ja halua lähteä takaa-ajoon, kulkemaan omia reittejä Tuulia Kinnaksen jäljillä.
Avukseen Hackman saa ystävänsä Oulun rikostorjuntayksikön komisarion Pavel J. Suorsan ja Virpiniemen merivartioaseman päällikön Markku Kohosen.
Sieppaajien tehokkuus ja organisaation laajuus yllättävät. Yhteinen aate yhdistää tämän Liikkuvan Palvelukomennuskunnan, LPK:n.
Ketkä siihen kuuluvat? Vastaus kysymykseen tuottaa suuria yllätyksiä. Myös sieppaajat kokevat yllätyksiä.
Oulussa tutkinta edistyy pienin askelin. Palapeli valmistuu hitaasti ja varmasti. Tapahtumat leviävät Oulusta Kemiin ja Perämerelle, Inkoosta Helsinkiin, aina ulkomaita myöten Afganistaniin asti.
Jesse Hackmanin paluu on suuri ilo lukijoille. Häntä kuvaavat sanat tiukka ja peräänantamaton, tehokas ja uskalias.
Ari Paulow vyöryttää paljon tapahtumia lyhyessä ajassa. Juonenkuljetuksessa hypätään paikasta ja henkilöhahmosta toiseen.
Henkilögalleria on huimaava, jopa tainnuttava. Romaanissa on havaittavissa vaikutteita hänen edellisistä romaaneistaan Khilafa! Valtakunta ja Surmankarin vangit.
Tapansa mukaan Paulowilla on tarinassa yllätyksiä ja pysähdyksiä. Tarinaan uppoutuu, se nostaa hikeä otsalle, nostaa verenpainetta ja vie yöunet. Romaani on herkkua dekkarinälkäisille. Jesse Hackmanin elämänmuutos, ikääntyminen ja seestyminen tekevät sankarista realistisemman, tutumman. Paulow onnistuu pitämään vyörytyksen aisoissa ja luomaan henkeäsalpaavan luku- ja tunnekokemuksen.
Juha Vähäkangas



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva