Lääkkeitä vaivaan löydetty

Daniel Wallenius Kaleva
Utajärvi Utajärven pieni kuntakeskus uinuu sateisena kesäpäivänä Ruususen unta.
Kunnanviraston suuri parkkialue on täysin tyhjä. Yhdessä viraston rakennuksista istuu kuitenkin kolme innostunutta kokouspöydän ympärillä. Hyvinvointivastaava Hannele Karhu, nuorten työpajaohjaaja Pasi Laatikainen sekä etsivän nuorisotyön työntekijä Marjukka Itkonen ovat kaikki paiskineet töitä utajärveläisten työllistymisen eteen reilun vuoden ajan.
Tuona aikana Utajärven työttömyysaste on laskenut maltillisesti. Merkittävin muutos on tapahtunut yli 500 päivää työttömänä olleiden määrässä. Syyskuussa 2011 heitä oli 14, nykyään kaksi.
Kunnan on maksettava puolet 500 päivää vailla töitä olleiden työmarkkinatuesta. Utajärvellä summa on pudonnut yli 5 000 eurosta hieman yli 200 euroon kuussa.
Toimeentulotukimenot olivat viime vuonna 60 euroa asukasta kohti. Hieman suuremmassa naapurikunnassa Vaalassa summa on lähes kaksinkertainen.
Työllistämisen edistämiseen on vuoden 2011 jälkeen palkattu viisi uutta ihmistä. Silti kunta säästää entiseen työllisyystilanteeseen verrattuna.
Mutta mihin pienessä kunnassa voi työllistyä? Avoimet työpaikat ovat lähinnä hoitoalalla ja opetuksen puolella. Koulutusvaatimukset ja työnhakijoiden koulutus eivät aina kohtaa.
Monelle työllistyminen tarkoittaakin poismuuttoa.
"Oleellista ei ole täällä pitäminen vaan se, että he löytävät oman polkunsa", Karhu sanoo.
Kunnan väkiluku laski viime vuonna hieman. Vuosikymmenen vaihteessa se putosi alle 3 000 henkilön.
Muutaman sadan metrin päässä kunnanvirastosta on vanha peruskoulu, nykyisin Hyvinvointitalo. Siellä tarjotaan työpajatoimintaa eri ikäisille kuntalaisille.
"Monenlaisia asioita on tarjolla oman kiinnostuksen mukaan, mutta täällä pätevät työelämän pelisäännöt", Laatikainen sanoo.
Noin puolet työpajatoimintaan hakeutuneista on jatkanut opintojen pariin. Muutama on työllistynyt.
Opiskelemaan kannustetaan myös kunnan peruskoulussa.
"Siellä pidetään huoli, että jokainen oppilas vähintään hakee koulupaikkaa", Karhu sanoo.
Kunnassa korostetaankin varhaista tukemista. Koulun keskeyttäviin nuoriin pyritään saamaan yhteys jo ennen varsinaista keskeytystä.
Huhtikuussa Utajärven 135 työttömästä 47 ei ollut minkäänlaisen työllistämistoimenpiteen piirissä.
Työpajan kautta eteenpäin ponnistaa myös hyvinvointitalon vieressä asuva Teemu Hiltunen. Hän keskeytti opintonsa ja jäi sivuun koulu- ja työelämästä. Työpajatoimintaan hän hakeutui keväällä.
Toiminnan kautta hän pääsi työkokeiluun paikalliselle autokorjaamolle. Työ on maittanut, ja syksyllä odottavat metallikoneistajan opinnot Muhoksella.
"Jos sillä alalla ei riitä töitä, teen sitten valmistumisen jälkeen jotain muuta. Tekemistä pitää olla, ei se aika makoilemalla kulu."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva