Kunnissa pulaa lääkäreistä

Miika Manninen Kaleva
Oulu Alle puolet Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kunnista pystyy tarjoamaan arkisin terveyskeskuspalvelunsa täysin omilla, suorassa työsuhteessa olevilla lääkäreillään.
Loput kunnista joutuvat turvautumaan ainakin osittain vuokralääkäripalveluihin. Tämän vuoksi niiden on vaikeaa seurata Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntien esimerkkiä.
HUS-alueen kunnat ovat asettaneet tavoitteekseen luopua vuokralääkärityövoiman käytöstä avosairaanhoidon päiväaikaisessa vastaanottotyössä vuoden loppuun mennessä.
Erityisesti Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin eteläiset ja pienet kunnat ovat enemmän vuokralääkäreiden varassa kuin pohjoisemmat.
"Lääkärivaje on alkanut jo 1990-luvulla. Vaikka tilanne on esimerkiksi Siikalatvassa parantunut, en näe tulevaisuudessa mahdollisuuksia päästä tilanteeseen, jossa emme tarvitsisi vuokralääkäreitä", johtava ylilääkäri Anne Niemelä sosiaali- ja terveyspiiri Helmestä toteaa.
Helmeen kuuluvat Haapaveden, Pyhännän ja Siikalatvan kunnat.
Pohjois-Pohjanmaan lääkäritilanne on parantunut hieman viime vuosien aikana. Tästä syystä esimerkiksi Kalajoen kunta ja peruspalvelukuntayhtymä Kallio, johon kuuluvat Ylivieska, Alavieska, Nivala ja Sievi, ovat päättämässä kaikki vuokralääkärisopimukset vuoden loppuun mennessä.
Monessa kunnassa on kuitenkin edelleen täyttämättä olevia lääkärinvirkoja. Yleistä on myös se, että vakituisia lääkäreitä on opinto- ja perhevapailla eikä heidän virkoihinsa ole saatu hankittua sijaisia.
Vuokralääkäri tulee kunnalle kalliiksi.
Pahimmillaan vuokralääkäristä koituvat kustannukset ovat kaksinkertaiset suoralla työsopimuksella palkattuun lääkäriin verrattuna.
Oulun kaupunki ei käytä vuokralääkäreitä. Sepän terveysaseman koko palvelupaketti ostetaan kuitenkin Coronaria Hoitoketju oy:ltä.
Monessa kunnassa haluttaisiin päästä lääkäriomavaraisuuteen osittain taloudellisten syiden mutta myös työn jatkuvuuden takia.
Esimerkiksi Kuusamon kunta on aloittanut uuden rekrytointimenettelyn turvatakseen tulevaisuudessakin lääkäritilanteensa.
"Olemme palkanneet rekrytointiyhtiön, jonka palkkio riippuu siitä, miten he saavat hankittua meille lääkäreitä", perusturvajohtaja Vesa Isoviita toteaa.
Kuntien lääkäripulaan ei ole yhtä vastausta. Peruspalvelukuntayhtymä Kallion ylilääkäri Risto Olli epäilee, että nuoret lääkärit haluavat jäädä isompiin kaupunkeihin töihin.
"Toisaalta myös epätyypilliset työsuhteet, joissa on paljon liikkumavapautta, ovat lisääntyneet. Sairaalatyö koetaan myös hohdokkaammaksi kuin terveyskeskustyö".



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva