Taide tarttuu sosiaalialaan

Riikka Tuomivaara Kaleva
Oulu Jos et pääse kulttuurin luokse, ehkä kulttuuri voisi tulla sinun luoksesi.
Tämä ajatus on Oulussa käynnissä olevan Taiteilijat ja kulttuurikuriirit -hankkeen takana.
Viisi taiteen ammattilaista ja kuusi pitkäaikaistyötöntä kuriiria ovat huhtikuusta asti selvittäneet taiteen ja kulttuurin mahdollisuuksia työllistää erilaisissa hoitolaitoksissa.
"Käytännössä tämä tarkoittaa ryhmille räätälöityjä taidetyöpajoja", kertoo projektipäällikkö Merja Männikkö.
Vanhainkodeissa järjestetyissä Korttikohtaamisissa vanhusten muistot ja tarinat työstetään maalaten ja runoillen korteiksi, jotka lähetetään omaisille.
Toimintakeskus Kipinässä mielenterveyskuntoutujille on järjestetty mediakerho, jossa heidät tuodaan esille valokuvan kautta. Yhdessä tehdään myös animaatioita.
Päihdeklinikalle suunnatussa Rajani-työskentelyssä piirretään oma keho, jonka rajojen sisällä harjoitellaan sana-, tanssi- ja kuvataidetehtäviä.
Viimeinen työpaja ennen heinäkuun ajan kestävää kesätaukoa käynnistyy tällä viikolla Tahkokankaan palvelukeskuksessa. Asukkaiden kanssa tehdään varjonukkeja ja luodaan tarina, joka esitetään varjoteatterissa.
Männikkö kuvailee palautetta rohkaisevaksi. "Vanhus on saattanut tekemisen jälkeen ihmetellä, miten hänellä on niin hyvä olo. Tai päihdeklinikalla osallistuja on lopuksi kirjoittanut ryhmälle oman räpin."
Hän toivoo, että kulttuurin positiivinen vaikutus hyvinvointiin ymmärrettäisiin tulevaisuuteen satsaukseksi. "Hanke päättyy vuoden lopussa, eikä todellisia tuloksia ole helppoa eritellä näin lyhyellä ajanjaksolla."
Kulttuurin viemisen lisäksi hankkeen tarkoituksena on edistää työllistymistä. Taiteilijat ovat sanataiteen, mediataiteen, tanssitaiteen sekä tekstiili- ja kuvataiteen edustajia. Kuriirien joukossa on valokuvaaja, graafinen suunnittelija, kuvataiteilija ja media-assistentti.
Taide- ja media-alojen osaajille etsitään kokonaan uutta työnkuvaa.
"Taiteilijat ja kuriirit kehittävät yhdessä konsepteja, jotka sitten hankkeen loputtua lähtevät heidän mukanaan kentälle."
Toiveena on, että kulttuuritoiminnasta tulisi osa hyvinvointipalvelujen arkipäivää, ja kulttuuri liitettäisiin luonnolliseksi osaksi palvelusuunnitelmaa. "Projektin jälkeen olisi hienoa, että työpajamalleja ostettaisiin ja tarjottaisiin näin töitä taiteilijoille ja kuriireille", Männikkö visioi.Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva