Astronautti tervehtii nelostiellä

Riikka Tuomivaara
Maiju Torvinen kuvat
Kaleva
Kärsämäki ARS Kärsämäen kuraattori Ville Silvennoinen on aamukymmeneltä väsynyt ja vähän ulkona kaikesta.
Hän on valvonut edellisenä yönä kolmeen maalatessaan Muumimammaa nelostien varteen yhteistyönä Parta Jussi -taiteilijanimellä kulkevan Jussi Riihelän kanssa.
Tuttu raidallinen esiliina löytyy, mutta vaalea hipiä on vaihtunut mustaan burkaan. Teoksen nimi on Kohu, se lukee seinässä isoin kirjaimin.
"Onhan se lapsellisen alleviivaava. Sen voi ottaa provokaationa tai vaan naiivina heittona", Färsaaret-nimellä työskentelevä Silvennoinen kertoo.
Nuorten nykytaidenäyttely ARS Kärsämäki järjestetään 11:ttä kertaa ja teemana on Ulkopuoliset. Näyttelyn 13 taiteilijaa ovat tulkinneet sitä omasta näkökulmastaan.
"Kärsämäki on Suomen perussuomalaisin kunta. Ulkopuolisuuden näkemystä tarvitaan. Tietenkin monet perussuomalaiset voivat olla tosi suvaitsevaisia, mutta heillä on tietynlainen muukalaisvastainen leima. Mekin teimme seinään leiman."
Silvennoinen kuitenkin toivoo, että perussuomalaiset tulisivat avartamaan taidekäsityksiään.
"Se olisi sitten osa teosta. Joko he tuohtuvat tai nauravat meille huonoille taiteilijoille. Tämä on juuri sitä nykytaidetta, jota puolue ei haluaisi tukea."
Kuraattori on teemasta iloinen myös oman taustansa vuoksi. Lappeenrantalainen galleristi ja katutaiteilija tulee taiteen kentän ulkopuolelta ilman virallista koulutusta.
Muillakin taiteilijoilla on henkilökohtaisia kokemuksia ulkopuolisuudesta. Kolmella on maahanmuuttajatausta.
Korutaiteilija Annie Wah ja kuvanveistäjä Tuuli Elkin ovat tehneet Convoi exceptionnel -nimellä kaksi yhteisteosta. Kärsämäelle saadaan kolmas. Wah on kotoisin Ruotsista.
Vielä ei ole paljoa katsottavaa. Valmiina on oviaukko ja väliseinä, joka peittää näkymän huoneeseen, jonne teos alkaa rakentua.
Sen naiset kuitenkin paljastavat, että tarkoitus on saada katsoja tuntemaan itsensä ulkopuoliseksi. "Kuka tahansa ei tule pääsemään ovesta sisään. Jos kuitenkin on sopiva tai uhmaa sääntöä, näkee installaation. Siinä tehdään pilaa taidemaailman pienestä sisäpiiristä, jonka teokset menevät joskus yli hilseen ja jättävät katsojan ulkopuoliseksi", Wah kuvailee.
Viereisessä huoneessa Fabu Pires puuhailee suuren kollaasin kanssa. Hän on muuttanut Suomeen kahdeksan vuotta sitten Brasiliasta. Ulkopuolisuus tulee esille taiteilijan itsensä kautta.
"Tunnen itseni ulkopuoliseksi Suomessa, mutta toisaalta kun palaan Brasiliaan pitkän ajan jälkeen, olen ulkopuolinen myös siellä."
Teeman mukaisesti näyttely levittäytyy taidetalon pihalle ja kylänraitille.
Helsinkiläinen taiteilija Otto Maja ei halua kasvojensa näkyvän kuvissa. "Kyse ei ole siitä kuka olen vaan mitä teen", taiteilija sanoo.
Pitemmittä puheitta mennään siis katsomaan, mitä hän tekee.
Ladon seinällä leijuu astronautti. Jalka vielä puuttuu ja pään tilalla on linnunpönttö. Taiteilija ottaa maalit, siirtyy nosturiin ja alkaa spreijata hampaita.
Seinä on iso, mutta isompikin voisi olla. Viimeksi Maja on tehnyt 600-neliöisen teoksen Arabiaan. Astronautti-teos on jatke Tanskan museonäyttelyssä aloitettuun työhön, joka jäi nosturin häipyessä kesken.
"Ulkopuolisuus tulee avaruudessa leijumisesta. Vaikka olisi niin kaukana yksin, voi tuntea olevansa kotona."
Teema toi Majankin mieleen perussuomalaiset ja syrjinnän, mutta häntä ei oikein huvita keskustella asiasta.
"Kanavoin ajatukset mieluummin töihin."
Vaikka tänä vuonna ollaan ulkopuolisia, ARS Kärsämäki on ainakin jollain tavalla koskettanut kuntalaisten sisintä.
Pari vuotta sitten suurien graffitien tekemistä vastustettiin jyrkästi. Lupa saatiin lopulta vain sen takia, että rakennus aiottiin purkaa.
"Nyt sitä ei ilmeisesti haluta purkaa, juurikin maalauksien vuoksi", Silvennoinen sanoo huvittuneena.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva