Äkkiä puoli miljardia jostakin

Arja Mikkola Kaleva
Oulu Renesas Mobile Corporationin työpaikkojen säilyttämiseksi Oulussa tehdään ihan kaikki mahdollinen, vakuuttaa BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula. Hänen mukaansa ilmassa on erittäin vahvoja merkkejä siitä, että valtiovalta on asiassa harvinaisen hyvin hereillä.
"Erittäin paljon aktiviteetteja on käynnissä. Osaaminen halutaan täällä pitää ja enemmän suomalaisissa käsissä jatkossa", Ala-Mursula luottaa.
Jälkihoito on startannut ja heinäkuussa olisi saatava runsaasti asioita liikkeelle.
Ala-Mursula kiittää myös saaneensa heti perjantaina useita myönteisiä yhteydenottoja.
"Kaikkia työpaikkoja ei ennen joulua pystytä pelastamaan, mutta merkittävälle osalle työntekijöistä löytyy uusi koti", hän arvioi.
"Ei anneta periksi. Tuotannossa olevia projekteja jatketaan. Olen ylpeä ja yllättynyt siitä, miten rationaalisesti ihmiset suhtautuvat tähän", sanoo myös Renesasin älypuhelinalustoista vastaava johtaja Jussi Lemiläinen.
Kassakriisiin joutunut Renesas-emo sai vasta keskiviikkona Japanissa uuden pääjohtajan. Torstaina sitten kerrottiin joukkoirtisanomisista mobiilipuolella.
Kun Suomessa yritysten riskirahoitus on kutistunut, oululaiset ovat onnistuneet kasvattamaan kakkua. Viime vuonna seudun kasvuyritykset keräsivät riskirahaa 26 miljoonaa euroa.
"Oulussa riskirahoitus on kolminkertaistunut kolmessa vuodessa. Yritykset ovat hyviä", kertoo rahoitusasiantuntija Ville Heikkinen BusinessOulusta.
Samaa todistaa uusi Midnight Pitch Fest -tapaaminen. Sen on määrä tuoda Ouluun elokuussa tuhat uusyritystä ja investoijia muun muassa Venäjältä, Norjasta ja Ruotsista. Lisäksi on EU-komissio vihdoin vahvistanut, että Oulun perustama Northern Startup -riskirahasto saa viisi miljoonaa rakennekehitysvaroista.
Renesasin tapauksessa vain eivät mitkään pikku miljoonat riitä. Kattavin pelastusoperaatio vaatisi arviolta jopa puolen miljardin euron sijoituksen. Summasta osalla kuitattaisiin kauppahinta, osa menisi liiketoimintaan ja jatkokehittelyyn.
Yksinkertaisimman laskukaavan mukaan korkeateknologiatyöpaikka maksaa vuodessa noin 100 000 euroa. Pelkästään Oulun tuotekehitysyksikössä olisi summa kerrottava runsaalla 550:llä.
Renesas on markkinoiden kakkonen 4. sukupolven teknologiassa. Jotta etumatka säilyisi, yritys tarvitsee taakseen nopeasti leveäharteisen sijoittajan, suuryrityksen tai - mikä lienee realistisinta - kokonaisen yrityskonsortion.
Sopisiko Renesas valtion sijoitusyhtiön salkkuun? Solidium tuloutti viime vuonna valtiolle 800 miljoonaa euroa.
Toimitusjohtaja Kari A.J. Järvinen ei kommentoi mahdollisia yhteydenottoja. Hän myös muistuttaa, että Solidium sijoittaa vain listattuihin yhtiöihin tai sellaisiin, jotka suunnittelevat pörssiin menoa.
Oululainen pörssiyhtiö Elektrobit käyttää Renesasin modeemeja ja joutuu pitkällä aikavälillä etsimään uuden toimittajan.
"Tosi surkea juttu kaikin puolin", pahoittelee Elektrobitin langattoman liiketoimintasegmentin johtaja Hannu Huttunen.
Konsortiohankkeita ei Huttunenkaan vahvista. Joitakin yhtiö sentään saattaisi työllistää. "Muutamia, varmaan ei kovin isossa mittakaavassa", Huttunen sanoo.
Teollisuussijoituksen panostukset ovat vaihdelleet vuosittain 80-100 miljoonan kieppeillä. Salkussa on myös it-alaa, sen sijaan Renesasin kaltaisesta ongelmatilanteesta ei sijoittajana ole kokemuksia, toimitusjohtaja Juha Marjosola kertoo.
Kohteena ovat kasvavat ja kansainvälistyvät yritykset. "Ensin yritys pitäisi pukea liiketoimintaan ja yhtiömuotoon", Marjosola toteaa.
Jos isoa kokonaisuutta ei saada toimimaan, Renesasista pyritään lohkaisemaan pienempiä kokonaisuuksia. Siksikin toiveet ovat korkealla.
Paloittelumallissa ongelmana tosin on se, ettei mikään Oulun toiminnoista taida pärjätä yksin. Osaaminen on hajallaan paitsi Suomen yksiköissä aina Intian Bangaloressa asti. Auki on sekin, mihin hintaan Renesas-ryhmä luopuisi teollisoikeuksista.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva